laz bakkal ismi.
devamını gör...
allah ın en büyük sıfatlarından biri.
rahman; merhamet eden anlamına gelir. itaat edip, etmemesine bakılmadan bütün insanlara ve canlılara merhamet eden anlamına gelir.

önünde ek olmadan; isim olarak kullanılması islami anlayışta yasaktır. yani çocuğunuza "rahman" ismini koyamazsınız. ancak önüne abd(kul) eki gelirse; isim olarak kulanılabilir. çünkü allah ın kapsayıcı (külli) sıfatlarından biridir.
devamını gör...
mekke müşriklerinin kabul etmediği ve en çok itiraz ettikleri isimdir.

mekkeli müşrikler islamiyet ile birlikte ilk defa duydular rahman ismini.

müşrikler allah ismini biliyor ve zaten ona ibadet ediyorlardı. ama rahman ismine secde edin dendiğinde itiraz ettiler.

“o müşriklere ‘rahman’a secde edin!’ denildiğinde, ‘rahman da ne imiş! bize emrediyorsun diye secde mi edeceğiz?’ dediler ve bu dâvet onları imandan büsbütün uzaklaştırdı.”(furkan, 25/60)

özellikle müşrikler rahman ismini diretiyordu kur an ve peygamber.

çünkü allah'ın tevhid inancına dönmeleri ancak rahman ismini kabul etmelerine bağlıydı..
devamını gör...
mekkeli müşriklerin haklı oldukları itiraz. allah, el ilah, sin... bunlar ortadoğuluların eskiden beri şu ya da bu grubun, aşiretin, topluluğun taptığı tanrılardı. sonra birisi çıkıp geliyor ve rahman diye bir şeyden söz ediyor. şoke olmuşlardır.
rahman zuhruf suresi 45'nci ayette söz edildiği üzere kuran'ın ikinci tanrısıdır.
mekkeliler rahman'ı biliyorlar. nereden biliyorlar? ibrahim'in dini üzerinden biliyorlar.
şimdi: muhammed, peygamberliğini ilan etmeden önce sabii dini üzerineydi. sabiilik de ibrahim peygamberin dinidir. ibrahim kimdir? bir brahman rahibi. brahman ya da rahman.
sanırım taşlar yerine oturuyor. gerisi size kalmış. biraz deşeleyin şu ibrahim kimmiş, nereden gelmiş. çocukları kimlermiş.
ps: bilmeyenler için zuhruf 45===> senden önce gönderdiğimiz peygamberlerimize sor bakalım, “rahmândan başka tapılacak ilâhlar belirlemiş miyiz?”
devamını gör...
islam'da kadının yeri
(bkz: rahwoman)
devamını gör...

şimdi: muhammed, peygamberliğini ilan etmeden önce sabii dini üzerineydi. sabiilik de ibrahim peygamberin dinidir.


sabiilik hz ibrahimin değil hz nuh'un dinidir.
devamını gör...
allah'ın isimlerinden birisi.

ruhm kökünden oluşmaktadır. pek çok kaynakta merhamet eden anlamında kullanılmaktadır. ancak bazı kaynaklar merhamet etmeyi insanı bir kavram olarak kabul eder. insan merhametlidir. kendisinden düşük durumda olana karşı koruma ve yardım etme eğilimindedir. bu özellik de allah'ın rahman isminden gelmektedir.

ancak rahman ismi (allah'ın her türlü eksik ve noksanlıkdan münezzeh olması uyarınca ) yarattıklarının hepsini koruyan, ihsan ve lütufta bulunan anlamındadır.

insanın yaratılmış olması, kul olarak dünyada bulunması, allah'ın rahman isminin tecellisidir. yani allah kulu yaratarak ve ona dünya da bir lütuf vermiştir. yine başına gelecek her şey onun için bir lütuf ve ihsandir. bundan nasıl ders çıkaracağı kendi nefsine aittir.


bu isim (bkz: rahim) ismi ile birlikte besmele de; (bkz: bismillahirrahmanirrahim) şeklinde şeklinde geçmektedir. yani rahman ve rahim olan allah'ın adıyla denmektedir. rahim; kendisine uyan,onun yolundan ayrılmayan kullarına rıza gostermesi olduğuna göre, rahman kendisine uyan ya da uymayan tüm kullarına karşı lütuf ve ihsanda bulunmasıdır.

eğer ki allah kendisine inanmayan kullarına hemen ceza verseydi o zaman adil ve noksansız bir yaratıcı değil, haşa bencil ve kibirli bir yaratıcı olarak insanı özelliklere sahip olurdu.
kişi de rahman ismi tecelli etmişse; günahkârlara hakaret nazarıyla değil merhamet nazarıyla bakmalı, hiç bir kulu işlediği günahtan dolayı kınamamalı, günahın kendisine karsı olmalı ve ortadan kaldırmak için yol göstermelidir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"rahman" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim