1983 yılında howard gardner tarafından bireylerin sözel ve matematiksel zekaları dışında farklı zeka alanlarına da sahip olduklarının ortaya konulduğu zeka kuramı.

gardner, harvard üniversitesi'nde yaptığı çalışmalar doğrultusunda farklı öğrencilerin farklı zeka
alanlarında baskın olduklarını fark eder ve bu öğrencilere farklı şekillerde ulaşılması gerektiğini savunur. bu bağlamda her öğrencinin genel başarısının artmasının yanı sıra kendi alanında da daha büyük başarılara ulaştıkları gözlemlenir.

varolduğunu ileri sürdüğü zeka alanlarını ise şu şekilde belirlemiştir:
1. sözel dilsel zeka
2. mantıksal matematiksel zeka
3. müziksel ritmik zeka
4. görsel uzaysal zeka
5. bedensel kinestetik zeka
6. kişilerarası sosyal zeka
7. içsel zeka
8. doğa zekası

(bkz: gelişim psikolojisi)
devamını gör...
hangisine sahibim acaba diye merak ettiğim kuram. hemen bakalım...
devamını gör...
bilinen 11 kuramı var.
ısme bakınca oo ayştayn moduna girilmesin.
keza bu kuramlar hala geliştiriliyor. insan beyni ölçülemez bir donatıda.

sayısal zeka olan adamdan ben bir adet disleksi beklerim.
çok iyi mühendislerin çoğunda bu durum maalesef var.
devamını gör...
--- alıntı ---

eğer çoklu zeka kuramını eğitim sistemine entegre edebilirsek, toplumdaki her bireyin hangi alanda başarılı olacağını önceden saptayabiliriz. böylece şimdiki sistemle potansiyeline ulaşamadan yitip giden zekalar, topluma kazandırılabilir.

--- alıntı ---
devamını gör...
çoklu zekâ kuramı: harvard üniversitesi’nde bilimsel çalışmalar yapan amerikan psikolog howard gardner tarafından öne sürülen bir yaklaşımdır. bu yaklaşıma göre insan zekâsı 8 alt kategoriye ayrılmış ve 9. alt kategori üzerine de araştırmalar başlamıştır. mevcut 8 alt kategori, insanın sahip olduğu zekâsını hangi alanlarda daha etkin kullanabildiğini gösteren –veya sınıflandıran- zekâ türlerinden oluşmaktadır. gardner çoklu zekâ kuramına göre her insanın özel yetenek alanları ve zekâsını kendine özgü kullanma biçimi vardır.
çoklu zekâ kuramı, zekânın tek olduğunu ama kendi içinde sınıflara ayrıldığını (zekâ çeşitleri olduğunu) ifade eder. bununla birlikte her zekâ çeşidinin dinamik olup geliştirilebilir olduğunu belirtir. örneğin, aşağıdaki bilimsel oyunlar, zekanın farklı alanlarına hitap etmekte ve geliştirmektedir.
devamını gör...
insan zekasının yeteneklerini ayrı ayrı zeka türleriymiş gibi ele alan kuram.

çoklu zeka kuramı in, iq / eq kuramı out!
devamını gör...
gardner isimli, gıyabında bilim insanı diye bahsedildiğinde ensemdeki kıllar dikelen insan tarafından yıllaaaarca ebeveynlere "aslında sizin çocuğunuz da bir dahi hehehehe sadece dahi olduğu alanı bulmak gerek hehehehe her insan farklıdır caaaanım yok yok sizinki mal değil hehehehe alın bunları okuyun veli toplantısındaki diğer çocuğum-dahi-ama-sistem-kötü velilerine de tavsiye edin tamam mı???" şeklinde pazarlanmış, aslında yaklaşımı ve savları fena olmayan fakat sahibi tarafından para kaynağı olarak görülüp ele ayağa düşürülmüş bir zeka kuramıdır. başka hiçbir zeka kuramının bu kadar ele ayağa düştüğünü bu kadar cilalanıp pazarlandığını görmedim. bilimin bir kez daha gerçeklere ulaşmak için değil insanların egosunu pohpohlamak için kullanıldığına şahit olduğum için kahroluyorum. ayrıca literatürdeki en sağlam zeka kuramı falan da değildir onu söyleyelim. kaldı ki bilim insanları henüz zekanın neliği konusunda bile ortak bir kanıya varabilmiş değiller, o yüzden hala tanımlanamamış bir kavramın -hangisi olursa olsun- kuramlarına yüksek beklentiyle yaklaşmamak gerek. naçizane uyarı.
devamını gör...
eğitim sisteminin temeli olması gereken kuramdır. her ne kadar eğitim programlarına ve yöntemlerine entegre edilse de uygulanma aşamasinda büyük sıkıntılar yasanacaktir. bu sıkıntılardan en büyüğü ve en önemlisi niteliksiz öğretmen musluğunun açılmasıdır.
devamını gör...
tamamen şarlatanlık şu yani git şerefinle cin çıkar üfürükçülük yap yok duygusal zeka yok sayısal zeka yok osuruk zeka.
devamını gör...
"sizin çocuk çok zeki de zekası başka yönde o yüzden dersler rezil. hem aynştayn demiş levrek ağaca çıkamaz diye. yani ne sizde, ne bende, ne çocukta sorun yok. bununla avunun, bebeniz akşama kadar televizyon, bilgisayar oyunu, makyaj mesajı devam etsin. beni de uğraştırmayın zekası farklı onun"

ertesi gün:
"bizimki çok farklı zekalı, o yüzden okulda külah yapıyormuş. hoca dedi ona da aynştayn demiş"
devamını gör...
demografik yatırımı önemsemeyen canım ülkemde eğitimde her daim es geçilen bir kuramdır. insan değişik bir canlıdır ilgi alanları, genetik yatkınlığı, sosyal çevresi, bedensel nitelikleri nedeniyle yetkin olduğu alanlar değişkenlik gösterir ancak biz ülkemizde temele matematik eğitimini almamızdan tevekkül akademik eğitimdede ders ders başarı çıtamız fen bilimleri ve matematik olması bakımından bu kuram yok hükmündedir. sosyal bilim alanları, sanat bu nedenle gelişmez. politika da bilim değil zenginin rant sağlama alanı olur ve bu nedenle bizden bir cacık olmaz.
devamını gör...
çoklu zekâ teorisi

1943 doğumlu amerikan psikolog  howard gardner tarafından ortaya atılmış teoridir.

bu teoriye göre zekâ tek ve baskın bir yetenek değil, farklı özel yeteneklerden oluşmuştur.

teorideki sözü edilen zekâ türleri

°uzamsal
°sözel
°mantıksal-matematiksel
°kinestetik
°müziksel
°içsel
°sosyal
°doğasal
°varoluşsal

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
görsel kaynak / vikipedia.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"çoklu zeka kuramı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim