1.
en bilinen versiyonu kare tabanın, uçlarda birleşmiş hali olan geometrik şekil.

mısır'daki versiyonları o kadar büyük ve görkemlidir ki, insanlara "bunları uzaylılar yapmış olmalı" dedirtir.

tabii ki köleler yaptı. üzücü.
devamını gör...
2.
asya kıtasında da bir çok yerde bulunan fakat mısırdakiler kadar popüler olmayan yapı biçimi bir çeşit mezar ,gelişmiş megaron
(bkz: megaron)
devamını gör...
bir geometrik şekildir. bu şekilde özellikle mısır'da çok ünlü yapılar bulunmaktadır.
devamını gör...
dünyanın dört bir yanında bulunan türk kurganlarıdır: kafasozluk.com/b/tum-beyaz-...
devamını gör...
tam tersininin inşa edilip edilemeyeceğini mimari olarak hep merak ettiğim haşmetlü yapı.

(bkz: ters piramit)
devamını gör...
sanılanın aksine mısır'daki örnekleri yapılırken işçiler için köyler kurulmuş ve iyi beslenmeleri için masraftan kaçınılmamıştır. piramitlere yakın kazı alanlarında binlerce büyükbaş iskeleti bulunmuştur.
devamını gör...
ordu tipi teşkilatlanma şeklidir.
devlet de genel olarak piramit yapısına göre örgütlenir. piramidin en üstünde hükümetin bir başbakanı vardır. adı başbakan değil başkan da olabilir. bakan yerine sekreter de olabilir. abd'de sekreter diye geçiyor.
bizde başkan ve bakanlar. bakanların altında müsteşar, genel müdür şeklinde piramit genişler ve en alttaki memura kadar kontrol komuta mekanizması uzanır gider. tıpkı ordu örgütlenmesi gibidir.
devamını gör...
arnavut yazar ismail kadare'nin muhteşem kitabıdır.
devamını gör...
mısır piramitleri taşlarının bir kısmının pişmiş kilden/çamurdan yapıldığı ortaya çıkmıştır. şu yazımda bahsettiğim üzere:

emre1974tr.blogspot.com/201...
devamını gör...
antik grekçe tepeye doğru incelmesi nedeniyle benzerlik kurularak buğday başağı anlamına gelen πῡραμός sözcüğünden evrilmiştir.
orjinal mısır dilinde piramit ''mrr yada merr '' olarak telaffuz edilirdi.
pramit kelimesi hyerogliflerde bir baykuş ve yanında oval bir ağız şekli ile betimlenir.
devamını gör...
dış yüzeyi üçgen olup tepede birleşen coğrafi yapı.
en ünlüsü mısır piramitleri olarak bilinir.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
bazilariniz biliyordur. antik yunan, roma heykelleri vs. aslinda renksiz degiller. bildiginiz renkli heykellerdir. zamanla asinir, rengini kaybeder, beyaz veya grilesirler. ayni sekilde piramitler de kumdan bos beles yapilar degil. yapildiklarinda renklilerdi. alttaki resimde zaten antik donemde piramitlerin muhtemel goruntusunu goruyorsunuz. aslinda gayet şik yapilar yani.

ıkinci resim de meshur sfenks var. mesela sfenks ilk yapildiginda gunumuzdeki gibi degildi. sfenks'in uzerinden sari, mavi, kirmizi renk pigmentleri bulundu. yani antik donemde renkliydi. hatta m.s. 1. yuzyil yazari plinius, sfenks'ten, "kirmizi yuzlu canavar" diye bahseder. yani onceden kirmizi bir yuze sahip oldugunu da anliyoruz. hatta sfenks, m.o. 2200 ila 2500 yillarinda yapildigina gore, demek ki 20 asirdan fazla bir sure bu renklerinin de bir kismini korumus ki plinius bunu yazabilmis.

ayrica sfenks'in sakali da vardi. kalintilari hicbir zaman bulunamadi tabi. ve yapilisindan sonra eklendi bu sakallar. tabi sonradan dustugu dusunuluyor.

ayrica burnu da kirik fark ettiyseniz. burnunu napoleon misir'a girince fransiz askerleri mermilerle kirdilar diye bir maval var, ama tabi maval bu, hurafe.

ılginctir, misir muslumanlar tarafindan fethedoldikten sonra, m.s. 10-11'li asirlarda musluman kesim, yuksek makam mevki icin, bu sfenks heykeline adak sunarlarmis. yani 1000 sene once misirli musluman tabaka aslinda sfenks'i batil inanc olarak putlastirmis.

daha da ilginci ne sizce arkadaslar. sfenks'in burnunu, tasavvufcular kirmis. evet harbiden bak. cemre demirel duymasin wgwngmwdhwmwb

misir tarihcisi el makrizi yaziyor ki, misirli halk o donem sfenks'i putlastiriyormus ki, m.s. 1300lerin sonlarinda yani 14cu yuzyilda. bundan rahatsiz olan sufi muhammed saim el dehr, sfenks'in burnunu yontturmus.

hatta o donem gize platosunda kum artmis, iskenderiyeye hacli seferi olmus, halk da bunu muhammed saim'in yaptigina karsilik ilahi ceza olarak adlandirmis.

fakat bunu cesitli sebeplere baglayan diger yazarlar da olmus fakat nihayetinde araplara, memluklere falan baglanmis.

fakat arkeolog mark lehner, burnun m.s. 3 ila 10. yuzyillar, yani 200ler ve 900ler arasinda koptugu sonucuna vardi. bu da muhammed saim hikayesini curutuyor gibi aslina bakarsaniz.

fakat gercek su ki, arastirmacilar harbiden de o burnun kendiliginden eskiyip dusmedigi, kasitli olarak koparildigini tespit ettiler...

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
1 gun cok zengin olursam kendime de 1 tane insa ettirecegim yapi. evet.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"piramit" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim