karahan tepe kazı çalışmasını yürüten prof. dr. necmi karul'un kültür ve turizim bakanlığına önerisi ile göbekli tepe ve etrafındaki 10 hektardan büyük bir alan içerisindeki toplam 17 tepeye ve kazı çalışmalarına verilen ad. * * * hepsi tepelere oyulmuş ve üzeri taşlar ile örtüldüğü için bu ad verilmiş.

bölgede ilk yüzey tarama çalışmaları halet çambel ve robert j. braidwood tarafından 1960'larda yapılmış. 1995'te klaus schimdt ve ekibi göbekli tepe kazılarını başlatıyor...

son buzul çağından sonra başta tahıl ve av hayvanları olmak üzere mezopotamya coğrafyasında geniş yayılım alanı buluyor. bölgenin sunduğu refah ve bolluk, insanları av peşinde koşmaksızın yerleşik hayata geçişin zemini oluyor. avlaklarda karşılaşılan hayvanlar taş ve sütunlara oyulan ikona ve semboller ile kültürel aktarım aracına dönüşüyor.

tepelerin etrafında bulununa küçük ev/yerleşkelerde bulunan günlük yaşamı sürdürmeye yarayan aletler, buranın bir toplanma, tapınma haricinde günlük yaşamın da sürdüğüne işaret ediyor.

karahan tepedeki ünlü yeraltı odası ve içindeki fallus sütunlar için prof. dr. necmi karul, odaya basamaklar inilip, diğer tarafından da aynı şekilde çıkıldığını, zeminin de bir havuzdan kanallar aracılığı ile gelen su ile dolu olduğunu ve inisiyasyon törenlerinin yapıldığını düşünüyorlarmış.

karahan tepe ve bölgeyi tv'lere çıkıp uzaylılara bağlayan bir de araştırmacı yazarımız var, farah yurduözü. kendisini biraz daha dinlerseniz büyü, cin, şeytanlardan çıkarsınız alimallah!
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"taş tepeler projesi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim