özellikle korona virüs patlamalarından sonra ortaya çıkan , yazılımcı olduğunuzu bilen herkesin size yav selo youtube linki pasla bizde kod yazalım demesi üzerine ashabımı bozan durumdur. ülke bitti diyen yazılımcı olmak istiyor sanki tüm kapılar açılacak. bakın ben illa mühendis olmalısınız demiyorum, ama bu işin böyle kolay görünmesinden aşırı rahatsızım. algoritma bilgisi yok, veri yapıları yok, yazılım yaşam döngüsü yok, dom bilgisi yok e veri tabanı, api, en az bir script kütüphanesi desen yok ama neymiş youtubedan bir ayda yazılımcı olacak. neyse sakinim şu an.
devamını gör...
bu işte para var sanıyorlar ama aslında bilmiyorlar ki paran yoksa eğer bu işi sadece başkasının emri altında yapmak zorundasın.
devamını gör...
yurtdışı bileti olarak gördükleri meslek olmasından mütevellittir.
devamını gör...
şaşırmadığım durum. unutulmamalıdır ki bu ülkede meslek seçimi yanlışlığında başımıza ne geldiyse "popüler" olan mesleği seçmek yüzünden gelmiştir.
devamını gör...
gayet normaldir. devlet eliyle yürütülen 1 milyon yazılımcı projesi var ülkede.

haber linki
kaynak
devamını gör...
sürekli 'rüzgarla' hareket ettiğimizin kanıtı olan durumdur aslında. bir dönem gemi mühendisliğinde, bir dönem inşaat mühendisliğinde yaşanmıştı bu durum. hatta devlette ve okullarda dijital dönüşüm döneminden sonra bilgisayar bölümlerinde ilk patlama yaşanmıştı. sonra birçoğunun polis olmak zorunda kaldığını gördük.

şimdi yeni bir furya başladı. devletin ön ayak olduğu, akabinde özel sektörün de dalgaya katıldığı bir süreç yaşanıyor. hükümetimiz 'çağa ayak uydurmak' terimini hep yanlış anlıyor aslında. sadece yazılımcı yetiştirerek dijital çağda 'ben de varım' diyebileceğini sanıyor. bunun sonucunda 'yerli arama motoru', 'yerli sosyal medya uygulaması', 'yerli mesajlaşma uygulaması' gibi kimsenin kullanmayacağı projeler ortalıkta dolanıyor. enerjimizi boşa harcıyoruz. halbuki devletin otomasyon sistemleri dahi düzgün çalışmıyor.

özel sektör de muhakkak web sitem olsun, mobil aplikasyonum olsun kafasında olunca yeni istihdam alanları ortaya çıkıyor. ama ne web sitesine kaliteli içerik üretecek, ne aplikasyonlar için yaratıcı fikirler ortaya atacak, ne de ülke çapında yaygın kullanılacak platformlar geliştirebilecek akıl piyasada yok. yüzbinlerce yazılımcımız var, milyonlarca internet kullanıcımız var ama kullandığımız tek bir yerli uygulama yok.

yok, çünkü asker basar gibi yazılımcı basarak her şeyi yapabileceğimizi sanıyoruz, ama yapamıyoruz. tıpkı mühendis basarak sanayimizi kalkındıramadığımız gibi, hukukçu basarak adalet sistemimizi düzeltemediğimiz gibi, doktor basarak sağlık sistemini toparlayamadığımız gibi. planlamadan eser yok, özgür ve yaratıcı düşünebilen insanlar yetiştiren bir sistemi inşa etmek bu hükümete 'elbette' ağır geliyor.
devamını gör...
önemli olan kalifiye olmak yoksa herkes yapar sıkıntı yok. piyasada o kadar yazılımcı açığı var aynı zamanda bir o kadarda mezun var yani demek istediğim öyle bir milyon yazılımcı projesi pek işe yaramaz. şirketler alakalı bölümü okumuş kişileri işe alıyor genelde, başka bölümlerde oluyor ama nadir, böyle dışardan olan insanların iş bulması için kendini ciddi anlamda ispatlamış birisi olması gerekiyor. eğer gerçekten bu işe gönül vermiş işi iyi biliyorsanız iş bulma ihtimaliniz çok yüksek yani işsiz kalmazsınız.
not:yazar arkadaşımızın da dediği gibi bu işi yapacaksanız ilk önce bir algoritma, veri yapısının ne olduğunu öğrenmelisiniz ondan sonra c#,python falan öğrenirsiniz.
devamını gör...
isteyebilir, hakkıdır,
size danışılmasından şikatçiyseniz,
zor dediğiniz şey nedir, bir anlatsanız keşke, size soran kişinin zor birşeyi yapamayacağı, sizin fikriniz, size göre zor, veya kolay, uzun sürer,
iş nedir, nerden başlar, neler var, size işin ne olduğu soruluyor, ben yapabilirmiyim demiyordur heralde kimse, siz ondan daha iyi "bilemezsiniz"
belki o arkadaş yemiycek içmiycek, daha kısa sürede başaracak..

3d için de böyle söylerler, onu ben bile kendi kendime öğrenemedim filan,
sen öğrenememişsin..
belki benim öğrenme şeklim farklı,
benim tanıdığım bir mimarlık bürosunda, sekreter olan bir arkadaş, bir yılda autocad 3d max öğrenip, proje çizmeye başladı, hem de marka bir şirkette,
açın kadir köymenin başka birşey belgeselini, herşeyi o çözer, hiçbirimiz onunla yarışamayız dedikleri adam lise mezunu, kendi kendini geliştirmiş, sanırım o da yazılımcı, ve o şirketin en donanımlı en verimli çalışanı,

birde böyle birşey var insanlarda, ben şu anda tasarladığım bazı ürünleri ürettirmeye çalışıyorum, bunun içinde metal ahşap bazı kısımlar var, mesela bir hammadde malzeme ithalatçısı var, bambu malzeme alıyorum, ve bana sattığı malzeme hiç esnek değil, ıslatarak çalışınca da rengi değişiyor, vernikden sonrada aynı tonlama kalıyor, son gittiğimde bir malzeme gördüm dedimki bunlar nedir, dediki onlar sana olmaz, dedimki neden, "e sen onunla çalışamazsın, "zor" pahalı, ticari bir ürün yapıyorsun"
dedimki belki pahalı bir ürün yapıyorum, yada pahalı malzeme kullanıcam, nerden biliyorsunuz, sonuçta 2 katı pahalı bir malzeme ama aldım, ve kuru çalışabiliyorum, başından beri boşuna uğraşmışım,

o var, bu var, evet var da, sen bir söyle sana adam gibi sorana, o değerlendirsin kendisine göre uzunmu sürer, zormu gelir ne olur, zorsa da uğraşıcak belki...
kimseye nasıl öğrendiğinizi söylemek istemiyorsanız da dürüst olun...
devamını gör...
herkesin yapabileceği bir iş değil, çok sabırlı ve azimli olmanız lazım. örneğin sadece 1 adet ; koymayı unuttuğunuz için kod çalışmayabilir.(bkz: c#) lakin çok zevkli bir alan yazılım, kullanıcıdan 2 veri alıp bunları işleme sokup, ekrana yazdırmak bile insanı mutlu ediyor.
devamını gör...
beni kapsamayan genelleme. ben istemiyorum. yazılımcıların şeytani zekasından da korkuyorum. ikocuğum hariç *
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"herkesin yazılımcı olmak istemesi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim