bir insanın fikirsel değişimleri, git-gelleri olabilir, bugün ak dediğine yarın kara diyebilir. bunlar özellikle bu tip aydınlar ve sanatçılar için normaldir. nazım hikmet, peyami safa, necip fazıl vb. birçok kişi bu değişimleri yaşamıştır. önemli olan ise kişinin bu değişimlerdeki nedeni nedir? hangi görüşten olursa olsun ben dava adamıysa ve bunda tutarlıysa onu tebrik ederim. mesela necip fazıl değildir ki kişisel menfaati her zaman önde olmuştur. ancak nazım hikmet doğru bildiği yolda ilerlemiştir.
atsız da tam olarak böyledir. neden mi? doğru bildiğinden menfaati için hiçbir zaman şaşmamış gemuhluoğlu cenazesini kıldıran imama, imam efendi o musalla taşı böyle bir adam görmemiştir demiştir.
bir yazısında atatürk'ü eleştirirken diğerinde över. bunda abes olan nedir? ki atatürk'ü değil kemalizmi eleştirir orası da ayrıdır.
ırkçılık konusuna gelirsek. bakın bizim ülkemizde pozitivizm yoktur bu yüzden ırkçılık da olmaz bunu anlatamıyorum. bizim toplumumuz olaylara biyolojiden, pozitivizmden değil kültürden ve toplumdan bakar. atsız da böyle yapmıştır ki bunun en büyük kanıtı üniversitede kafa ölçümü yaparak türklük belirleyen hocasıyla tartışmasıdır. o dönemler milliyetçiliğin yükselişte olduğu ve bunun da tüm dünya tarafından ırkçılık olarak adlandırıldığı dönemler. türkçülükten, türk ırkçılığından kasıt da türkçülük, türk milliyetçiliğidir.
gerçekten de atsız'ın ırkçılığa varan söylemleri de olmuştur ancak burayı eleştirmek başka kişiye topyekun ırkçılıkla bir hayat geçirdi demek başkadır.
gelelim akademik hayatına. osmanlı tarihi ile ilgili çalışmalarının üstüne bugün hala çalışma yapılmaz ki mükemmelliğini buradan anlayın. kendisi çok iyi bir türkologdur.
sanatçı kimliğine gelirsek de bir edebiyatçı olarak söyleyebilirim ki edebiyatında yarattığı yaşantı kurmacasını pessoa yaparken alkışlıyoruz bizimkiler yapınca haberimiz bile olmuyor. türk edebiyatının ilk postmodern kitabını -ruh adam- yazmıştır-tutunamayanlar kanona girdiği için o ilk sayılır- bunun dışında da eserleri bir edebiyatçı olarak beni gayet tatmin eder. şiirleri de müptelası için doyurucudur.
raşit ulaşın seslendirdiği şiirini buraya koyayım
buradan kararını siz verin.
kaba taslak açıklamaya çalıştım. ancak kim olursa olsun mesela benim yukarıda necip fazıl için yaptığım gibi kimseyi detaylı okuyup vakıf olmadan 3 yazıyla 2 gazete küpürüyle yargılamayın. laf bu kadar ucuz olmasın.
devamını gör...