son dönemin tartışmalarından biri.1800'lerin ortasında nasıl "sanat toplum için midir,sanat sanat için midir?" sorusu zihinleri meşgul etmişse son birkaç haftadır da bazı "aydın" kimselerimiz bu soruya yanıt aramaktadır.tabi ki önceki dönemlerde olduğu gibi vatandaşımızın edebiyata ve bir o kadar da ulusal birliği ilgilendiren konulara ilgisi olmadığı için dikkat çekmemiştir.

konu ile ilgili görüşler;
solcular edebiyatı yapanların türk olmayabilecekleri ihtimali üzerinde durarak edebiyatımızı türkçe edebiyat olarak ifade etmeyi savunuyorlar.
milliyetçi/ulusalcı kesim ise türk edebiyatı ifadesini savunmakla birlikte;edebiyatı yapanın önemsiz olduğunu,yarar ve katkı açısından değerlendirilmesi gerektiği yönünde şeyler söylüyorlar.en azından ben bunu anladım.

tanım:güncel edebi tartışma
devamını gör...
türk edebiyatı.
türkçe dilbilgisi.
(bence)
devamını gör...
anadolu edebiyatı olur mu acaba.
devamını gör...
ben de oyumu türk edebiyatından yana kullanıyorum.
devamını gör...
türkçe edebiyat kaynağı farketmeksizin dilinin türkçe olduğu herhangi bir edebiyattır. millilik belirten, türk yazarlar tarafından kaleme alınmış olana ise türk edebiyatı denmelidir diye düşündüm.
devamını gör...
rus dili edebiyatı-rusça mütercim tercümanlık.

kafası çalışan şu iki farklı bölüm adından dahi anlar.
devamını gör...
kelime oyunlarından sıkıldığım duruma dair sorulardan biridir.

türkçe edebiyat, türk edebiyatı, türkiye edebiyatı bu üç örnekte de bir art niyet görmek istemiyorum artık.
toplum olarak o kadar ayrıştık ki; birini tercih eden bölücü, diğerini tercih eden faşist olarak tanımlanabiliyor çok kolayca.

bazı kelimeler ağırdır, öyle kolay kullanılmaz.

sevgiler.
devamını gör...
biri çıkıp dese ki: "rusça edebiyatın en önemli yazarı dostoyevski'dir." hep bir ağızdan "bu ne saçma söz öbeği! rus edebiyatı onun adı." deyip karşısında dineliriz ama inatla "türkçe edebiyat" söylemini tartışıyoruz. akıl alır gibi değil.
devamını gör...
böyle bir sorunsalı uyduran insanların tek bir amacı olabilir;

(bkz: türk düşmanlığı)

bir ara da türkiye'nin adını değiştirelim diyenler çıkmıştı. bitmeyecek gibiler, sadece şekil değiştiriyorlar.

güncel edebi tartışmaymış! peh!
devamını gör...
elbette türk edebiyatı. aksini iddia edenlere; o zaman mevlana'nın bizim edebiyatımızda yeri yoktur.
devamını gör...
türk edebiyatı elbette. türk egemen coğrafyada ortaya konulmuş eserler böyle adlandırılır. en ağdalı dilin kullanıldığı dönemlerde bile türk grammer yapısından, sözcük dizilişinden sapılmamıştır. türk demekten bu kadar korkmak, lafı dolandırmak anlamsız geliyor.
devamını gör...
türkiye edebiyatı da olur demezler umarım. (bkz: türk edebiyatı)
devamını gör...
gereksiz tartışmalar listesine alınacak bir başka başlık türüdür.

su götürmez bir gerçek olarak edebiyat kültür öğelerinin bütünüdür. oluşumunda masallar, destanlar, halk oyunları, coğrafya, ekonomik durum ve geçim yötemi gibi pek çok yan paydaşı vardır. edebiyatı yalnızca roman olarak görmezsek sorun çözülecektir.

illa türk edebiyatı olmalıdır. tatlı su solcularının içinde türk geçen her şeyi faşit sanmasının sonucu olduğunu düşünmekteyim. bunun bir benzerini millet adımızı kullanırsak kalp kırmış oluruz diye değiştirmek istemişlerdi.

(bkz: türkiyeli)
devamını gör...
türk edebiyatıdır. kürtçü ve liberallete anlatamazsınız. boşa uğraşmayın.
devamını gör...
bu başlığı bir edebiyatçı olarak özetlemek isterim ;

türkçe ; bir dil’in ismidir.içerik bakımından dilin temelini ve dil bilgisi kurallarını kapsar.aslında dilin köküne iner ve kullanım detaylarını incelersiniz.’’dil ve kuralları ’’ itemi tam olarak bu kavramın karşılığıdır.


edebiyat dediğiniz şey ise ; dil’in en üst kullanımıdır. dil’e iyi hakim biri , anlam üzerinde çalışmayı ve duyguları ifade etme biçimlerini analiz etmeyi öğrenir.edebiyat duygusal dışa vurumların toplamını yansıtan bir alandır.dili profesyonel şekilde bilen, kullanabilen ve anlayabilen kişilerin metinleri incelemesini ve çıkarım yapmasını baz alır.


kısaca türkçe ile türk edebiyatı 2 ayrı alandır.
biri sadece dildir, diğeri ise hayatın kendisinden beslenir.dil ( türkçe) odaklı ilerleyen herkesin işi daha kolaydır çünkü dil doğru bilinen kurallar bütünüdür fakat edebiyat ucu olmayan bir alan’dır.

doğrusu ve yanlışı yoktur.çıkarımlar yaratıcılıkla doğru orantılı değişebilir.bir metinin trilyonlarca farklı analizi veya kritiği bulunabilir.

bu yüzden edebiyatçı olmak bir meziyettir, türkçe üzerine profesyonel kariyer tercih etmek sadece doğru ve uygun çalışma ile son derece güvenlidir bana sorarsanız. dil , kuralları sabit ve yazılı bir alandır.bunları doğru şekilde ezberleyip, akılda tutarsınız sıkıntı oluşmayacaktır.

dolayısıyla bir dilin ismi, yine aynı dilin içerisinde bulunan farklı bir alanı ifade etmekte kullanılamaz.
tek bir terminoloji 2 farklı alanın açılımı olarak ifade edilemez.

sonuç olarak ; türkçe dilin adı’dır, türk edebiyatı ise varolan tüm metinlerin hangi kültüre ait olduğunu ifade eden etikettir.

hangi millette olursa olsun, edebiyat önüne ırkın ismini alır.

misal ; ingiliz edebiyatı - ingiliz dili - ingilizce
yunan edebiyatı - yunan dili - yunanca
italyan edebiyatı - italyan dili - italyanca
devamını gör...
edebiyattan ziyade siyaset yapanların uğraştıkları bir ayrıntıdır. türkçe edebiyat ifadesi saçmadır ve bu saçmalık daha çok ziyade türkler tarafından yapılmaktadır.
devamını gör...
evet tam olarak istediğimiz yerdeyiz. türkçe edebiyatı saçma bir söylemdir ancak bazılarına göre ise türk edebiyatı ırkçı söylem olarak görülüyor. ancak bu dönemde 8. yüzyılda ortaya çıkan orhun kitabelerinin etkisi ile başlayan bir dönem vardır ki temeli budur. taaa 8. yy itibariyle kullanılan bir edebiystı sadwce cumhuriyet dönemi olduğunda ırkçı söylem olarak alamazsınız. bu dönemde türkiyeli olan çeşitli ırktan sanatçılar da var: cemal süreya, ahmed arif vs. abartmayınız.
devamını gör...
türk edebiyatı türkçe edebiyatı kapsarken, türkçe edebiyat türk edebiyatını kapsamıyor.

bu söylem bilimsel bir tartışmadan ziyade politik. sjw ve solcu arkadaşların kültürsüzleştirme girişimlerinden birisi.

neden bilimsel değil? türk edebiyatı'na türkiye edebiyatı diyemezsiniz. çünkü türkiye'den zaman ve mekan olarak çok daha fazlasını kapsar.

türk edebiyatı'na türkçe edebiyat diyemezsiniz. çünkü dil kriterlerden bir tanesiyken tamamı değildir. bir ingiliz türkçe yazsa fakat ingiliz düşünce, duyuş ve ifade ediş tarzına sahip olsa bu şey ne kadar türkçe olabilir?

türk dili ve edebiyatı bölümü'nden örnek verelim ki daha net anlaşılsın. bu bölümün mezunlarına türkolog unvanı verilir. çünkü akademik yetkinlikleri türkçe'nin dışında, türk kültürünü, ruhunu ve düşüncesini de kapsar.
devamını gör...
türkçe; bir dil olarak sadece türkiye türkçesinden ibaret değildir. edebiyat açıklaması ve genel tanımı femmeamoureuse adlı yazar yukarıda #397104 gayet güzel özetlemiştir. ben de meraklısı için konuyu biraz daha açayım.
türkiye türkçesi bir lehçedir. türk edebiyatı denildiği zaman aslında büyük bir dil ailesinin edebiyatı kast edilmektedir. diğer türk lehçelerinin edebiyatlarını da içine almaktadır. üstelik ''türkçe'' kökeni en eski olan dillerden biri olduğu için edebiyat dalında işlenen alt konusuna göre ne türkçesi olduğu da değişiklik gösterebilir.
türk edebiyatı sadece lisede gördüğünüz edebiyattan ibaret değildir. bunu çoğunuza hatırlatmak isterim.
eski türk edebiyatı ile eski türkçe edebiyatı tamamen farklı şeylerdir mesela. bu örnek çağdaş türk edebiyatları gibi edebiyatın diğer bölümlerine bakılarak da çoğaltılabilir.
sadece türkçe için de değil, herhangi bir dil için geçerlidir bu yazılanlar. özellikle de herhangi bir dilin tarihi ve edebiyatı kendi içinde farklı olarak ayrılmaktayken.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"türkçe edebiyat mı türk edebiyatı mı sorunsalı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim