çevremdeki insanların çoğu çam balı seviyor nedense. fakat ben niyeyse ben baldaki o çam tadını bir türlü sevemedim. çiçek balı boğazı yakıyor diyorlar, benim için ise tam tersi.

tabii ki burada bahsettiğim ballar marketlerde satılan balparmak gibi süzme ballar falan değil. bayağı bayağı kaynağından çıkma ham bal. hakiki baldaki o çam tadını sevebilmek her babayiğidin harcı değil.

ben de bir babayiğit olmayarak çiçek balı diyeceğim. özellikle de kaçkar balı.*
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
bu versus çam balına hakaret niteliği taşımaktadır
devamını gör...
çam balı denilince özellikle muğla ve çevresi, ülkenin can damarı. arıcılar önce çiçekten bal almak için uğraş verirler. çiçekten bal temin edemedikleri zaman da ülkedeki arıcıların çoğunluğu muğla'ya yoğunlaşıyor ve kovanlarını o bölgeye taşıyorlar. ülkede 8 veya 10 milyon civarında kovan varsa bu kovanları 3 veya 4 milyon kadarı da muğla'da konuşlu oluyor. yani, diğer bölgelerde üretici çiçekten bal alamadığında kovanları muğla'da kurar ve çam balı üretir. muğla dışında aydın, çanakkale, izmir havalisine de dağılım gösteriyor, ama ağırlık noktasını da muğla oluşturuyor. muğla'da 65 bin hektar civarında kızılçam ormanı bulunmaktadır. buna basralı orman da deniyor. basra denilen böcek ağaçta yaşamını sürdürür. bu böcek her sene kendini tazeler. kendi yaşamı için ağaçta bulunan özsuyunu emer. bu böcekten çıkan ifrazat, yani bal şebnemini de arı alır. arı da bunu bala çevirir. elverişli hava koşullarında bu şebnemi arı alır, bala dönüştürür. bu bal, çiçeklerde üretilmez, bu böcek yoluyla elde edilen çam ağacı salgısı bir ürün. bu balın yüzde 90'lık oranı ülkemizden, yüzde 10'luk oranı da yunanistan 'dan karşılanır. avrupa'da alp dağları'nda da ağaçtan temin edilen sedir balı vardır. tabi çam balı gibi bir tada sahip olduğundan avrupa'da bu bal çok tutar. bu sebeple de ihraç ürünü olmuştur. son dönem antalya, manavgat yangınında, muğla'da da 6 bin hektarlık ormanlık alan yandı. bu bal, her çam ağacının aromasında bulunmuyor. son kitlesel yangınlar ağaçta konakçı yaşayan böceği yaşatmaz duruma getirince bal üretimi de sıkıntıya girmiş bulundu ve bunun için çözüm yolları aranıyor.
devamını gör...
ikisi de şifa kaynağıdır. çiçek balı sofralık olarak rahat tüketilirken, çam balı şifa sebebi olarak kullanılır. hakiki çam balı biraz ağırdır.
devamını gör...
çiçek balı genellikle daha hafif ve daha tatlıdır, çam balı ise daha yoğun ve çam kokusuyla güzel bir aroması vardır.
devamını gör...
çiçek balı (gerçek balsa tabi) yerken gerçekten çiçeği yiyormuşsunuz gibi bir his olur. özellikle iç anadolu ve doğu anadolu bölgesi'nde üretilen ballarda bu aroma çok daha yoğundur. çünkü buralarda çoğunlukla "kangal" denilen dikenli bir bitki bulunur ve bu bitkinin çiçeği arılar tarafından inanılmaz sevilir. ve polenlere alerjiniz varsa bu balı yemek sizin için pek kolay olmayacaktır.

öte yandan şahsi fikrim çam balının şahane bir şey olduğu yönünde.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"çiçek balı vs çam balı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim