hedonizm ve atomculuk öğretilerini birleştirerek kendi görüşünü oluşturmuş ve bu görüşü benimseyenleri bahçe adı verilen bir yerde toplayarak onlarla beraber yaşamıştır. kendi adında okuluda mevcuttur. (bkz: epikürosçuluk)
devamını gör...
antik yunan filozofu. hayatının bir dönemi çanakkale lapseki’de geçmiştir. mutlu olmanın birinci ilkesinin arkadaşlık olduğunu söylemiştir.
devamını gör...
kendine yeterliliğin en güzel meyvesi özgürlüktür.

helenistik dönem filozoflarındandır.
mesajı: iyi olan, kolay elde edilendir.
bana bir kap peynir yolla ki canım çekince sefa süreyim.
en yüksek iyi de hazdır. erdem ile gelen bilgi arttıkça haz da artar.

epikür, felsefe tarihinde en çok eleştirilen filozoflardan olmuştur. yaşadığı dönem bahçeli bir ev satın almış, evinin kapılarını başka şehirlerden gelen bir grup insana açmıştır. amacı bu insanlarla dostluk, haz gibi konularda fikir alışverişi yapmak olmuş. dışardan bakan bazı insanlar bu oluşumu zevk düşkünü kişilerin bir araya gelmesi olarak nitelendirmiş, epikür'ün yaşam şeklini garipsemişler. fakat günümüzde kafede, parkta, bahçede bir konu ile ilgili edilen benzer sohbetler epikürcülük anlayışına benzer bir durumdur.

haz diye bahsedilen şeyin aslında tutku olmadığını belirtmek gerek. burada sade, dostane ve ölçülü bir aktarımdan bahsedebiliriz. çünkü epikür'e göre haz, insanın varlığının peşinden gitmesi ona ulaşmasıdır. eleştiriler bunun olabileceğinin anlama zorluğundan da kaynaklanıyor olabilir. bahçede ki insanlar kendi iç hayatlarına zaman ayıranlardır. derin düşünmenin hüküm sürdüğü dünya epikürcüler için mutluluktur.

ruhun hastalığına çare olmayan filozofun söylemi boştur
yaşamının son günlerini geçirdiği hastalık nedeniyle çok sancılı geçiren filozofumuz ölümün gelmediği her an için varoluş hazzını deneyimlemeye devam ediyorum der. buradaki amaç insanın her koşulda yaşamını iyileştirmesi gerektiğidir. en kolayından almamız gereken hazlardan yararlanılmalı. acı veren hazzı bir kenara bıraktığında gerçek mutluluğu bulabileceğinin olanaklı hâle gelmesi..
devamını gör...
kötülüklerin en fenası olan ölüm, benim için önemsizdir çünkü ben olduğum sürece ölüm olmayacak, ölüm geldiğinde de ben olmayacağım demiş filozof.
devamını gör...
m.ö 341/270 yılları arasında yaşamış antik yunan filozof ve epikürcülüğün kurucusu olarak tanınır.


bireyin temel gayesinin mutluluğa ulaşmak olduğunu savunmuştur.
çok üretken olduğu bilinir. 72 yaşlarında hayatını kaybetmiştir.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

ölümün bizim için bir hiç olduğu düşüncesine de kendini alıştır. bütün iyi ve kötü şeyler sadece duygularımıza dayanır; ölümse duyguların ortadan kalkmasıdır.

bu sebeple asıl ölümün bir hiç olduğunu bilmek bu geçici hayatımızı tatlılaştırır.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim