amerikalı bilim insanları, koronavirüsle ilgili bugüne kadar bilinenleri kökünden sarsacak bir araştırmaya imza attı. current biology dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, koronavirüsün 20 bin yıl önceki doğu asya topluluklarında görüldüğü iddia edildi. bu bilgi, salgının çıkış noktası olan çin'le ilgili bilinenlerin de yeniden değerlendirilmesini sağlayabilir.
koronavirüs salgını başta ülkemiz olmak üzere dünya genelinde can almaya devam ediyor. bir yandan salgına karşı aşılama çalışmaları devam ederken, diğer yandan da salgının nasıl çıktığına ilişkin araştırmalar yapılıyor. son olarak amerika'daki bir dergide yayınlanan araştırma, koronayla ilgili tüm bilinenleri derinden sarstı.

aşılama başarılı olmazsa durum kötüleşebilircurrent biology dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, 20 bin yıl önce doğu asya'da, bugün yaşayan insanların dna'sında evrimsel iz bırakacak kadar etkili bir koronavirüs salgını yaşandığı belirtildi. araştırmada, bulguların, antik koronavirüsün söz konusu bölgede yıllarca etkili olduğunu gösterdiği ve bunun da mevcut koronavirüs salgınının aşılama ile kontrol altına alınmadığı takdirde korkunç sonuçları olabileceğine işaret ettiği kaydedildi.çalışmaya öncülük eden, arizona üniversitesinden evrimsel biyolog david enard, "bu bizi endişelendirmeli. şu anda olan salgın, nesiller ve nesiller boyu devam ediyor olabilir." değerlendirmesinde bulundu.insan genomunda değişime uğradıenard ve araştırmaya katılan diğer bilim insanlarının, mevcut koronavirüslerin genlerine bakmak yerine, virüsü taşıyan insanların dna'sı üzerindeki etkilerini araştırdıkları ve nesiller boyunca virüslerin, insan genomunda muazzam miktarda değişime neden olduğunun tespit edildiği açıklandı.mutasyonları gelecek nesillere aktardılararaştırmada, virüslerin ve insanların birbirlerine karşı geliştirdikleri mutasyonları kendilerinden sonraki nesillere aktardığına işaret edilerek, bilim insanlarının virüslerin tarihini yeniden yapılandırmak için bu genetik varyasyon kalıpları içinde insan genomunu inceledikleri vurgulandı.koronavirüse adapte oldulardoğu asya topluluklarında bu genlerin 42'sinin baskın bir versiyona sahip olduğunu tespit eden bilim insanlarının, bu bulguları, o bölgedeki insanların antik koronavirüslere adapte olduklarının güçlü bir işareti olarak gördükleri ifade edildi.araştırmada, tüm bu genlerin virüs karşıtı mutasyonlarını, 20 ila 25 bin yıl önce büyük olasılıkla birkaç yüzyıl boyunca geliştirdiği tahmininde bulunulurken, şaşırtıcı olanın ise o zamanlarda avcı-toplayıcı olan doğu asyalıların yoğun topluluklar halinde yaşamadıkları halde virüsün nasıl bu kadar yayıldığı sorusu olduğu aktarıldı.


buradan
devamını gör...
bizimkiler yine olayı anlatmayı becerememiş. öncelikle "virüsün" insan genlerinde çok büyük iz bıraktığının "tespit edildiği" söylenmiş ancak dna'mızın çoğunun binlerce yıllık virüsler, yararsız mutasyonlar gibi "çöp"lerle dolu olduğu zaten biliniyor, ben sözelci olarak bile biliyorum yani. ikincisi, koronavirüs derken? koronavirüs ailesi zaten benim de hatırladığım dönemlerde de iki kez salgına sebep oldu, sars ve mers. haberin başlığı ve içeriği covid-19'a sebep olan koronavirüsten bahsettiğini ima eder gibi düzenlenmiş ancak yalnızca koronavirüs denmiş. makaleyi okuyamadığım için bilemiyorum (tıp dilim iyi değil) ancak sanki başka bir koronavirüs salgınından bahsediyor ki koronavirüsler insana geçtiğinde çok hızlı yayılıyor zaten, 2002'den önce yayılmadı diye bir şey kimse demedi.

velhasıl büyük ihtimalle süper habercilerimiz başka bir koronavirüs salgınını bize covid-19 salgını diye yutturmaya çalışmışlar.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"koronavirüsün 20 bin yıl öncesine dayanabileceği konusu" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim