pakistanda, swat vadisi pakistanın kuzeyinde yer alan bir bölgedir. ve bu bölgede taliban tarafından kızların okula gitmesi yasaklanmıştı.
kızların eğitim hakkı, taliban tarafından gasp edilirken , elbette talibana karşı duracak kadınlarda olmuştur. bu kadınlardan biridir malala...

eğitimci bir aileden gelen malala benazir buttoyu örnek almıştı. babası yardım çalışmalarına katılan bir aktivistti ve her kız çocuğu gibi babasının bu düşüncelerini benimsedi.
kızların eğitim görmesi üzerine bir çok konuşma yaptı, bir çok yazı yazdı.
2009 yılında, 11 yaşındayken bbc için, talibanın swat işgalinin hayatına etkilerini anlattığı bir blog yazdı. bu yazıyı can güvenliğinden dolayı mahlas kullanarak yazdı.
ertesi sene pakistan ordusunun, swat bölgesindeki talibana müdahalesi sırasında , new york times tarafından yapılan belgeselde röportaj verdi. o artık ön plana çıkan bir aktivistti. bu sebeple bir başka aktivist desmond tutu tarafından çocuk haklarını savunan kişilere verilen uluslararası çocuk barış ödülü'ne aday gösterildi .
bu durum talibanı iyice kızdırmıştı. talibanın bu kızgınlığı aktivist hareketine misilleme yapmak oldu ve 2012 yılında otobüsle yolculuk ettiği sırada kendisi ve otobüsteki bulunan diğer iki kız bir taliban militanı tarafından vuruldu.
hastaneye kaldırıldı ve tedavisi için queen elizabeth hastanesi'nde de birmingham'a götürüldü.
hayatına kast edilmesi, infial yarattı..
onu öldürmeye çalışan tetikçi için 50 kadar müslüman lider fetva yayınlayıp olayı lanetledi. taliban hükümetler, insan hakları örgütleri ve feminist gruplar tarafından uluslararası olarak kınandı.
taliban ise kendilerini kınayanları kınadı ve malalayı öldürmek ''boynumuzun borcu'' dedi.
birçok uluslar arası ödül aldı.
pakistan gibi ülkelerde kızçocukları erken büyüyüp yaşlandıklarından zaar; 2014 yılında nobel barış ödülünü aldığında henüz 17 yaşındaydı ve ödüle sahip olan en genç kişi olarak tarihe geçti.
12 temmuz 1997'de doğan bu kız çocuğu, ailesi tarafından malala olarak isimlendirilmiştir.
''kederli'' anlamına gelen malala, pakistan gibi ülkelerde kız çocuklarının doğarken bile kaderinin ne olacağını gösterir niteliktedir.
''
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel''
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"malala yousafzai" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim