şiir / türk klasikleri / efsaneler-destanlar / edebiyat / insan ve toplum
10 / 10
puan ver

öne çıkanlar | diğer yorumlar

yapı kredi yayınları tarafından yayınlanan kesinlikle okunması gereken şiir kitabı.

trende,hapiste,köyde: yurdum insanının acılarını, sevinçlerini, kaygılarını, umutlarını
memleket şairi nazım hikmet kadar iyi tespit eden, yazan başka bir şair henüz olmamıştır.
devamını gör...
bir süredir başucumda duran kitaptır. uyku öncesi bir doz nazım almak, meditasyon gibi geliyor. öneririm.

kitap hakkında kısa kısa bilgiler verelim ve sonuna bir soru ekleyelim.

-nazım’ın 1939 yılında yazmaya başladığı eserin ilk adının “meşhur adamlar ansiklopedisi” diye bilinir. ancak nazım, eserin ismini değiştirir ve ilk adını verdiği çalışma ise bu çalışmanın içerisinde anlatılan bir hikaye olur.

-5 cilt. ancak beşinci kitap tamamlanamamıştır. 66 bin mısra yazdığı bilinir nazım hikmet’in. o dönemin yasakları nedeniyle, arkadaşlarında bulunan bölümlerin bir kısmı yok edilir.

-1966 yılında mehmet fuat (nazım’ın oğlu) sahibi olduğu “de yayıncılık” tarafından basıldığında eser, 17 bin mısra içermiştir.

-başlangıç hikayesi, haydarpaşa garıdır. bir tren içerisinde köylü, asker, tutsak ve işçiler ile başlatır nazım yolculuğu.

-eser, ikinci meşrutiyetten ikinci dünya savaşı sonrasına kadar olan süreci anlatır. nazım, topluma bir ayna tutar ve yansımayı mısralara döker. gerçek bir başyapıttır.

eminim çoğunuz az çok bilgi sahibisinizdir. nazım’ın duygusal çözümlemelerini ve gerçekci bakışını mısralarında buluruz, memleketimizin insan hallerini anlatan.

aradan onlarca yıl geçti. nazım’ın büyük bir titizlikle yazdığı ve halkımıza armağan ettiği bu eser, artık sanki bugün ki toplumdan çok uzaklarda.

şu soruyu sormak sanırım yanlış olmaz. nazım bugün yaşasaydı nasıl bir “manzara” görürdü?

kaynak: bilimum net sayfaları
görsel kaynak: başımın ucu
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
okullarda tarih dersinde yakın türkiye tarihi başlığı altında okutulması lazım gelen kitap. ortaokulda tanıştığım, zaman zaman tekrar okuduğum belli bölümlerini ezbere bildiğim ansiklopedik şiir.(bkz: nazım hikmet)
devamını gör...
kadıköy halk eğitim merkezi'nde tiyatrosunu da izlediğim muhteşem nazım hikmet eseri. özellikle levent ülgen ve rutkay aziz'in performansları harikaydı. sonda ise nazım hikmet'i oyuncular dahil tüm salonun dakikalarca alkışlayarak anmaları çok iyiydi. mutlaka izlenmesi gereken bir tiyatro oyunu. kitabı ise okumak gerektiğini söylemiyorum bile.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"memleketimden insan manzaraları" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim