resmi bir kuruma dilekçe yazmadıkça önem vermediğim bir konudur. bence sizin de öyle olsun. kafa sözlük belediye dairesi değilseniz.
devamını gör...
t. türkçenin doğru ifade edilmesine yönelik kurallardan ikisidir. imla da denir.

fakat anlaşılması gereken nokta şudur ki, yazım kuralları ve noktalama işaretleri ile anlatım bozukluğu aynı şey değildir.

örneğin hâlen daha görüşmek ya da hasta adama çarptı ve düştü ifadeleri yazım ve noktalama açısından doğru olmakla beraber anlatım bozukluğu içermektedir.

diğer taraftan mersindeki herkesin birbirinin eski sevgilisi olması ifadesinde noktalama hatası bulunmaktadır fakat anlatım bozukluğu yoktur.
devamını gör...
lise mezunu bireylerin 12 yıl boyunca öğrenemeyip kendileri dışında herkesi suçladıkları kurallardır. herkez'ler, yada'lar yanlız'lar, herşey'ler havada uçuşur. ki, mi, de'ler zaten perişan. sonra da amaan ne dikkat edeceğim resmi evrak mı yazıyorum? ana dilini doğru yazabilmek kişinin hem kendine hem diline, hem mensubu olduğu topluma saygısıdır. okuyucusuna saygısıdır.
devamını gör...
birçok kafa sözlük yazarının bilgisinden yoksun olduğu şeylerdir.

başlık ve tanımların bazen çok zor anlaşılması, az çok ana fikri anlasam bile güzelim türkçemizin potansiyelinden faydalanılmaması rahatsız ediyor ve üzüyor. ve bunu ana dili kürtçe olan birisi söylüyor, lütfen.*

edit: imla*
devamını gör...
gzüel trüçkemi keltaden bir fcaia.. kseke ögeresniz kielmeler nsail yaziril, "de" ler ayrı oalcka.



güezl türckemi kalteden bir oaly... ogernin len keilmeler nasi yaziril, yazamyin hatlai... ayrin "de" lerinzii baikyim ¿
devamını gör...
konuşacaksak bu dili, öğreneceğiz işaretlerini.
devamını gör...
saçma bir haz veriyor, yazmak değil de okumak.

böyle yerinde doğru şekilde ayrılan bir -de ya da o inci gibi dizilen kelimeleri tatlı bir şekilde ayıran virgül, çok güzeller.

sırf kullanımı doğru olan 'mütevazı' kelimesi için bir şarkıyı günlerce dinlemişliğim var.

hayatım bu kadar mı boş be!? işaretlere, kelimelere düşüyorum.* en iyisi uyumak.*
devamını gör...
noktalama işaretlerinin kullanım kuralları, sürekli değiştiğinden takip etmesi zor olandır. tdk yazım kılavuzları, her ne kadar tavsiye niteliğinde olsa da nihayetinde bir birlik sağlıyor. ama bir virgülün kullanıldığı yer, bu kadar mı sık değişir arkadaş! bunun çözümünü şöyle buldum virgülü hangi senenin kılavuzuna göre kullanıyorsam diğer işaretleri de aynı kılavuza göre kullanıyorum. tutarlı bir biçim çıkıyor ortaya hiç değilse.

benzer şekilde sayıların yazımı da değişiyor. neymiş efendim yüz, bin, milyon gibi ifadeleri harfle yazacakmışım? neden? çünkü ingiliz öyle yapıyor demiyorlar da kırk tane element uyduruyor agalar.

diğer taraftan bu tdk hazretleri, sayılar konusunda durduk yere çıkarttıkları başka bir icatla öyle bir saçmalık yarattılar ki gel de çık içinden..saat ve dakikanın yazımını değiştirmeleriyle başladı her şey.

15.20 yazdığımda bunun birimi nedir sence? nasıl okumak lazım tek başına gördüğümüzde?
a) saati mi belirtiyor?
b) yoksa tcmb'nin esas aldığı kurala göre para biriminin yazılışı mı bu? yani "on beş türk lirası yirmi kuruş" mu? buradan televizyon ekranında dikkat edersen lira ile kuruşu virgülle ayırıyorlar ki tam çorba.

saat yazımında araya nokta getirince baktı ki para biriminin yazımıyla karışıyor. bu defa para dışındaki ondalıkları yazmak için tutup virgül verdi elimize yüce tdk. gençler bilmezzz... eskiden şöyle bir netlik mevcut idi.
a) 15:20 (kesinlikle saat çünkü iki nokta üst üste gelmiş araya)
b) 15.20 tl (on beş türk lirası yirmi kuruş)
c) 15.20 yani on beş tam yüzde yirmi. arkasından para birimi gelmiyorsa bu her zaman böyle okunurdu.
devamını gör...
benim gözümde cehalet turnusoludur.
devamını gör...
sözlükte, bu kuralları tamamen bilen bir yazar var mıdır, bilmiyorum.türkçe öğretmenleri hatta bu konunun uzmanları arasında bile konuya hakim olanların çok az olduğunu düşünüyorum.bilenler de unutmamak için sürekli tekrar ediyorlardır.çünkü bu kurallar sürekli değişiyor ve birçok kural, objektif bir kritere dayanmıyor.tabii, bir yazının anlaşılabilmesi için kurallara asgari ölçüde uymak şart ama anlaşılırlığı engellemeyen bazı yanlış kullanımlar için de ahkâm kesmeye gerek yok.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"türkçe yazım kuralları ve noktalama işaretleri" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim