o meşhur 1984 (kitap) ve animal farm (kitap) kitaplarının yazarı george orwell 21 ocak 1950 yılında aramızdan ayrıldı. ardında 1984 gibi dev bir distopya, hayvan çiftliği gibi mükemmel bir romanı, aspidistra gibi muhteşem bir sistem eleştirisi romanının yanında bir çok ölümsüz eser bıraktı. çok değil bir ay sonra ölümünün ardından 70 yıl geçmiş olacak. bilindiği üzere telif eserlerinin süresi, eser sahibi öldükten sonra 70 yıl vârislerine geçer ve 70 yılın ardından telif hakkı düşer. artık isteyen herkes herhangi bir izin gerekmeksizin telif süresi düşmüş bu eserleri istediği formatta yazar, çizer,basar...
peki bu ne anlama geliyor?
artık bim'de yoğurt almaya giderken kasanın yanında kitap standının içinde o meşhur 1984'ün pespaye bir basımıyla karşılaşacak, hayvan çiftliği'ni gerçek anlamda hayvan pazarlarında bulacak, yol kenarlarında, benzin istasyonlarında kilosu 3 liradan aspidistra, boğulmamak için kitaplarının küfür gibi çevirilerini göreceksiniz. bol bol instagram storylerinde kahve lekeli george orwell göreceksiniz. telifi düşmeden önce bu kadar popüler olan bir yazarın telifi düştükten sonra ne hale geleceğini varın da siz hayal edin. aynı durum sabahattin alieserlerinde baş göstermişti. her 3 storyden birinin kürk mantolu madonna, kuyucaklı yusuf yahut içimizdeki şeytan olmasının nedeni işte bu durumdu. 2018'e girerek sabahattin ali'nin ölümünün üzerinden 70 yıl geçmişti ve telifi düşmüştü. şok marketlerde 2 liraya kürk mantolu madonna vardı, siz düşünün.
hali hazırda distopyanın kara dörtlemesinin (biz, fahrenheit 451, cesur yeni dünya ve 1984)ilk üç kitabı ithaki yayınları'nda harıl harıl basımı yapılıyor. 1984 kitabının türkiye telif hakkı can yayınları'ndaydı. bu senenin sonunda bu hak da ellerinden kayacağından her yerde bol bol ithaki yayınları'nın bu dört kitaplı setin reklamlarını da görmeye hazır olun.
elbette telif de ortadan kalktıktan sonra can yayınlarında bu kitapların fiyatlarında hatırı sayılır bir düşme olacaktır. alacak arkadaşlar yine de gidip can yayınlarından almalarını salık veriyorum.
devamını gör...
üzüldüğüm haberdir.
ama bilinçli okuyucu kesinlikle yüz vermeyecektir o pespaye kaka baskılara.
zaten can yayınlarının yaptığı politikayı da pek sevmiyorum adamlar etinden sütünden faydalandılar. tamam hakediyorlar.
ama o nedir abi içine saman koyup satmalar falan noluyoruz ya.
devamını gör...
sabahattin ali ve eserleri içimde bir yaradır, bu haberi duymak da fazlasıyla üzdü. en olmadık yayınlar bile artık rahatlıkla, çeviri kalitesi olmadan bu eserleri basabilecek konuma gelecek.
devamını gör...
can ve sel yayıncılık tekelinden açılmasını ve son zamanlarda iyice artan fiyatların biraz da olsa uygunlaşmasını umduğum olay. koridor yayıncılık 2021de orwell eserlerini yayımlanacağını duyurmuştu. başarılı bir iş çıkaracaklarını düşünüyorum. ama yine de temennim zweig eserleri kadar ele ayağa düşmemesi yönünde.
devamını gör...
hepimizi heyecanlandıran olaydır. avrupa birliği uyum yasaları hasebiyle revize edilmiş telif yasasına göre, bir eser; yazıldığı andan itibaren 70 yıl sonrası telifini kaybeder ve halka ait olur. ve yahut, eser sahibinin ölümünün üstünden 70 yıl geçtiğinde telif kaybolur.

2021, malumunuz george orwell'ın ölümünün 70. yıl dönümü... uzunca yıllardır ülkemizde can yayınları esareti altında kalan bu klasik eserleri artık tüm yayınevleri basabilecek.

bu durumun artıları ve eksileri nedir?

artıları: rekabet ortamı yaratacağı için inanılmaz ucuz fiyatlara kitaplarını temin edebileceğiz. istediğimiz gibi alıntı yapıp, istediğimiz amaçla bu metinleri kullanabileceğiz... çeviri konusunda işinin ehli olanların çeviri yapmasına olanak sağlayacak. kolay ulaşılabilir olacak.

tekrar can yayınları'nı tercih edecekler için; rekabete girecek can yayınları fahiş fiyat uygulamasından cayacaktır. win-win bir durum.

eksileri: öğrenci işi ucuz çevirileri ortaya çıkacak. tüm yayınevleri hızlıca bastırıp dağıtmak için yarış içine girdiği için en azından yılın ilk iki çeyreğinde çirkin çeviriler çıkacak. bazı yayınevleri eserleri tek kitapta birleştirme yoluyla ve yahut tek haldeyken isimleri değiştirip yeni ürün gibi pazarlayabilecekler. buna bir çözüm yok mu? elbette var: araştırmak.

şimdiden adını henüz gördüğüm bir yayınevinin animal farm (kitap)'ın 10 liraya listelendiğini gördüm.

haber kaynağı: bbc türkçe

edit: hayvan çiftliği kitabına "animal farm" olarak yönlendirme verdim.
devamını gör...
klasik eserleri can, iş ve yky den almayı tercih ediyorum. çeviri olarak diğer yayın evlerini tokatlarlar. ayrıca garip garip kapaklarla uyduruk yayınevlerinden çıkan klasiklerden hiç hoşlanmıyorum. yine de bu konuda hassasiyeti olmayan insanlar daha uygun fiyata daha az kaliteyle bu eserlere sahip olabilecek. sonuçta bu da bir seçim. isteyen istediği yayından alır.
devamını gör...
oooo kürk mantolu madonna misali muamele görecektir, siz telif var iken yayınlayan basım evlerinden devam edin dediğim olay.
devamını gör...
zweig yılı bitti orwell yılı başladı demek.

inşallah uğurlu gelir.
devamını gör...
şimdi önüne gelen yayınevi saçma sapan çevirilerle basacak. stefan zweig'da da böyle olmuştu "zattiri zortlak yayınevinden zweig eserleri" şeklinde bir sürü kitap basılmıştı.
devamını gör...
bim, a101, şok raflarının aktüel sepetlerinde 3 4 liraya satıldığını görmemiz çok yakındır desenize.
devamını gör...
kitaplığımın neredeyse hepsi iş kültür yayınlarının kitaplarıyla dolu, çeviri kalitesini gayet iyi bildiğimden 1984 ve hayvan çiftliği çıktığında direkt iş kültür yayınlarından alacağım. fiyata gelirsek, iş kültür yayınları diğer yayınlara kıyasla hem daha uygun hem de daha kaliteli. can yayınlarının hegemonyasında bulunan bir yazarın eserleri daha son buldu ama bu süreç boyunca iyi bir pr kastılar. bu arada iş kültürün hayvan çiftliğinin kapak tasarımında can yayınlarına güzel bir atıfta bulunulmuş.
devamını gör...
üzüldüğüm haberdir. aynı stefan zweig gibi aynı sabahattin ali gibi kitapları (bkz: osuruktan teyare) yayın evleri tarafından basılacaktır. ortalık kalitesiz çeviriler ile kaynayacaktır.
devamını gör...
on numara olan olay. şimdiden yayın evleri satışa sunmaya başlamış ve fiyatlar olması gereken ! seviyelere inmiş durumda. misal can yayınlarında 40 tl ye satılan 1984 kitabı, telifin bitmesiyle 22 tl ye düşmüş durumda. 1984'ü okumama rağmen iş bankasından karton kapak 14 tl (ciltli 28 tl) ye satışa sunulan 1984'ü gidip hemen alacağım. ayriyeten kütüphanemde olmayan hayvan çiftliği kitabını yine iş bankasından 8 tl ye sunulmuş fiyattan alacağım.
devamını gör...
ben ayrıntı yayınlarına kendimi hazırladım.
en güzel baskıyı onlar yapmış.
fiyat da makul.
iki kitap 20 lira.
oysa bir gün önce tek kitap o fiyattaydı.
vahşi kapitalistler.
yaşasın rekabet.
rekabet her zaman tüketiciye yarar.
devamını gör...
sabahattin ali de aynı durumda. pembe anakonda yayınlarında çıkmadı sadece.
devamını gör...
evet çeviri kalitesi konusunda hepiniz haklısınız malesef bu durum kötü çevirilerle yapılan baskıları doğuracaktır mutlaka ama içinde kitap okuma aşkı olupta anne babasından aldığı harçlıkla kitap alamayanlar, malum devir ekonomi devri çocuğunun bez parasını kitaba harcayamayanlar için oldukça gerekli olan durum. lafa gelince bu millet okumuyor diye kimseyi beğenmeyen insanlar burda fahiş fiyata kitap satan yayın evlerini koruyorlar. sonuçta herkes sizin verdiğiniz parayı veremeyebilir ki aslında olması gereken de vermemektir ki normale dönsünler.
devamını gör...
corcu anlamadıktan sonra telif düşse ne düşmese ne, sokaklar hayvan çiftliği hayatlar 1984.

satarak birşey değişseydi, insanlık bu kadar üreyemezdi.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"2021'de george orwell teliflerinin düşecek olması" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim