genelde leke olarak tabir edilir. akciğerlerde 30 mm'ye kadar saptanan bu beyaz dokular nodül olarak kabul edilir. 30 mm üstü kitle (tümör) olarak kabul edilir. bir çok akciğer röntgeninde karşılaşılabilir bir durumdur. bir enfeksiyondan kaynaklı olabilir veya daha önce akciğerlerde yaşanılan bir rahatsızlıktan dolayı oluşup kalmış olabilir. çoğu iyi huylu düşünülür.


ilk olarak nodülün boyutu çok iyi değerlendirilmelidir. 3 mm ve altında boyuttaki nodüllerin kanser olasılığı sadece %0,2 iken, 8-20 mm arasındakilerde %18, 20 mm den fazla olanlarda ise %64’den fazladır. bu ihtimalleri nodülün yapısı, hastanın yaşı, sigara öyküsü arttırır veya düşürür.


basit bir akciğer röntgeninde görülüp çapına, hastanın klinik bilgilerine ve yaşına göre ileri tetkikler yapılması gerekebilir. eğer çapı 1 cm (10 mm) ve üzeri nodül görülürse bilgisayarlı tomografi ile nodülün incelenmesi gerekebilir. burda nodülün görünümü ile ilgili bilgiler şüpheli çıkarsa pet-bt taraması yapılıp tümör olup olmadığı detaylı incelenir. pet-bt taramasında sorun gözükmese bile 1 cm üzerindeki nodüller 3 ay arayla takip takip edilip eğer boyutunda büyüme olursa biyopsi yapılması gerekir.

allah kimseyi sağlığı ile imtihan etmesin...
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"akciğer nodülü" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim