alburt bandura ise çocukların davranışlarının genetik faktörlerden ziyade sosyal taklitçiliğe dayandığını düşünüyordu. bunu kanıtlamak için ise bobo doll deneyi’ni gerçekleştirdi.
deneyde hacıyatmaz olarak bilinen oyuncak kullanıldı. deneye katılan çocuklar 3 gruba ayrıldı. ilk gruba, oyuncağa agresif davranışlar sergileyip zarar veren yetişkinlerin, ikinci gruba oyuncağa sevgi gösteren ve iyi davranan yetişkinlerin videosu izletildi. üçüncü grup ise kontrol grubuydu, herhangi bir şey izlemediler. çocuklar oyuncağın bulunduğu odaya gönderildiğinde ise izledikleri videolarla aynı davranışları sergilediler. saldırgan davranış sergileyen yetişkinleri izleyen erkek çocukların, erkek yetişkinleri daha fazla rol model olarak aldığı gözlemlendi. kızlarda da yine aynı sonuçlar çıktı. bu da çocukların kendi cinsiyetinden olan yetişkinleri daha fazla örnek aldığını ortaya çıkardı.

hemen aşağıda agresif yetişkini taklit eden asabi bir çocuk var. şiddet gösterme durumunu sadece 10 dakika içerisinde öğrenmiş ve sergiliyor:
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
peki bu deneyin mesajı nedir?
öfke bulaşıcı ,sakinlik de bulaşıcı, annelik de babalık da önemli. çocuk anne babayı taklit ediyor ve yetişkinler, çocuklara kendi doğrularını öğretebiliyorlar.
devamını gör...
kanadali psikolog albert bandura'nin yine kendine ait olan bandura'nın sosyal öğrenme kuramı'ni desteklemek amaciyla yaptigi deneyin adidir. deneyin amaci, siddet dogustan gelen ic gudusel bir durtunun sonucunda mi cikar yoksa cevreden mi ogrenilir bunun test edilmesiydi.

deney şöyle gelisir; 3-6 yas arasi 36 kiz cocuk ve 36 erkek cocuk ikiser gruba ayrilip, resim yapmak icin bir odaya alinirlar. birinci gruba ayrilmis cocuklar resimleriyle ilgilendigi esnada bir yetiskin iceriye girer odada bulunan bob adli haciyatmaz olarak bildigimiz oyuncak bebege siddet uygulamaya baslar. yaklasik 10 dakika boyunca bunu surdurur. bedensel darpla beraber sozlu olarakta siddet gosterir. 10 dakikanin sonunda da odadan cikar. ikinci gruptaki cocuklar ise yine resim yapmaktadir. iceriye giren yetiskin onceki davranisinin aksine bob oyuncaga siddet gostermez, 10 dakika boyunca nazik bir sekilde oyuncakla oynar ve yine odadan cikar. cocuklarin resim yapma isleminin bitimi sonrasinda oyuncaklarin bulundugu farkli bir odaya alinirlar. oyuncaga siddet gosteren yetiskinin bulundugu birinci gruptaki cocuklar boboya karsi siddet uygulamaya basladilar. hatta bunu yetiskinin yaptigindan cok daha acimasiz bir sekilde cekic vb. aletlerle yaparlar.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

ikinci gruptaki cocuklar ise birinci gruptaki cocuklarin aksine oyuncaklara kesinlikle siddet egilimi gostermezler. bu deneyin sonucunda anlasilir ki siddet cevreden gozlenim sonucu olusan bir eylemdir. yani sonradan ogrenilir. bandura deneyinden cikardigi sonucu su sozleriyle de desteklemistir;


televizyonda şiddetli içeriklere maruz kalmanın 4 temel etkisi vardır:
-saldırgan davranış biçimlerini öğretir,
-saldırganlık üzerine kurulan davranışsal kontrolü azaltır,
-izleyen kişileri insanın acımasızlığına alıştırır,
-duyarsızlaştırır ve izleyenlerin gerçeklik algısını şekillendirir

deneyle ilgili su kisa videoyu da izlemenizi tavsiye ederim;
devamını gör...
bono doll deneyinin deneyi yapan bandura’nın anlatımı ile türkçe altyazılı bir videosu.

devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"bobo doll deneyi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim