50 liralık banknotun arkasında yer alan türk edebiyatının ilk kadın romancısıdır.
devamını gör...
(bkz: mecelle)'yi yazan (bkz: ahmet cevdet paşa)'nın kızı, oyuncu (bkz: suna selen)'in ninesidir. türk edebiyatında ilk kadın romancıdır. ayrıca türkiye'de kadın hareketinin ilk temsilcisidir.
devamını gör...
ilk türk kadın yazar olarak adı geçen fatma aliye hanım aynı zamanda osmanlı dönemi kadın hareketi öncülerindendir. kendisinin feminizmi islami ( muhafazakar) açıdan ele alarak savunduğu söylenir.

yaşadığı dönem itibari ile bir kadın olarak dünyada bile adından söz ettirmeyi başarmıştır.

(bkz: hanımlara mahsus gazete) nin de müdavim yazarlarındandı.
devamını gör...
50 liranın arkasında yer almasına rağmen tek çok kişinin ismini bile bilmediği türk yazar ve çevirmen. ahmet cevdet paşa'nın kızıdır. "bir kadın" mahlasıyla george ohnet'in meram romanını çevirerek edebiyat dünyamıza kendini tanıtmıştır.
kitapları: muhadarat, refet, levayih-i hayat, udi, enin.
kitaplarının başrollerinde güçlü kadınlara yer verir.
levayih-i hayat mektuplardan oluşan bir romandır. yazarın eserlerini merak edenlerin başlaması için uygun bir kitap olduğunu düşünüyorum. sadece 51 sayfa olduğu için güzel bir giriş olacaktır. daha sonrasında ise refet kitabını tavsiye ederim. en sevdiğim kitaplardan biridir. çocukluktan yetişkinliğe dek refet'in hayatını anlatıyor.
devamını gör...
fatma aliye topuz, mecelle'nin yazarı ahmet cevdet paşa'nın kızı olup aynı zamanda osmanlı'da feminizm akımının ilk temsilcilerindendir ve modern tarihin ilk türk kadın romancısıdır. fatma aliye hanım'ın resmi, 50 tl'nin arkasında görülür.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
9 ekim 1862 / 13 temmuz 1936

hukukçu ve tarihçi ahmed cevdet paşa ile adviye hanım'ın kızıdır.
plevne savunması ile ünlü gazi osman paşa'nın yeğeni kolağası faik bey ile evlendi ve kendisinin dört kızı oldu. (hatice, ayşe, nimet, ismet)

evliliğinin ilk 10 yılında ancak eşinden gizli olarak kitap okuyabilen fatma aliye hanım, eşinin bu konudaki tutumunun değişmesinden sonra onun izni ile tercümeler yapmaya başladı. ilk adımlarını “bir hanım” imzası ile yayımladı. "bir hanım"ın gösterdiği çabalar, ünlü yazar ahmed midhat efendi tarafından tercüman-ı hakikat gazetesinde övüldü ve yazar kendisini manevi kızı kabul etti. fatma aliye hanım, bu ilk çevirisinden sonraki çevirilerinde "mütercime-i meram" takma adını kullandı.

1891 yılında ahmed midhat efendi ile birlikte hayal ve hakikat adlı romanı yazdı. romanın kadın ağzından olan kısmı fatma aliye hanım'ın, erkek ağzından olan kısmı ahmed midhat efendi'nin kaleminden çıkmıştı. eser, "bir kadın ve ahmed midhat" imzasıyla yayımlandı. bu romandan sonra ikili uzun süre mektuplaşmış ve bu mektupları tercüman-ı hakikat gazetesinde yayımlanmıştır.

fatma aliye hanım, 1892 yılında muhadarat adlı ilk romanını kendi adıyla yayımladı. bu romanında, bir kadının ilk aşkını unutamayacağı inancını çürütmeye çalıştı. 1899 yılında yayımlanan udi adlı romanında görevi üzerine gittiği halep’te yaşamına tanık olduğu bir kadın udiyi anlattı. bu kitapta mutsuz bir evlilik yapan bedia'nın hikâyesini dönemine göre çok yalın bir dille anlatmıştır. reşat nuri güntekin, edebiyata ilgisini güçlendiren yapıtlar arasında lalasından dinlediği romanlardan sonra fatma aliye hanım'ın udi romanını sayar. eserlerinde kadın gözüyle evlilik, eşler arasındaki uyum, aşk ve sevgi kavramı, birbirini tanıyarak evlenmenin önemi gibi mühim konuları işleyen fatma aliye hanım'ın diğer romanları refet, enin, levayih-i hayat adlarını taşır. yazar romanlarında bireyleşme çabasında olan, çalışan, para kazanan, erkeğe ihtiyaç duymayan kadın kahramanlar yaratır.

istanbul’da doğup istanbul’da hayata gözlerini yuman fatma aliye, yazarlık, çevirmenlik ve aktivist olarak tanımlayabileceğimiz fakat bu tanımların yeterli olmayacağı türkiye hazinelerinden biridir.

özellikle edebiyatımıza çok büyük bir katkısı vardır. kendisi ilk türk kadın romancı ünvanına sahiptir.
50₺ nin arkasında kendisinin portresi mevcuttur ama tanıyanı, bu kimmiş diye merak edeni pek yoktur.

önemli yapıtlarından bahsedecek olursak

•roman:
ref'et (1898),
udi (1899),
enin (1910),
muhadarat (1892),
hayal ve hakikat (1892).

bunların yanı sıra kendisinin bir çok çevirisi ve yaşam öyküsü, tarih alanındaki yapıtları mevcuttur.

ilgisi olanların öğrendikten sonra mutlu olacağı küçük ama önemli detaylar da şunlardır;

•uzak ülke (2007), fatma aliye hanım üzerine fatma karabıyık barbarosoğlu'nun yazdığı biyografik bir roman çalışmasıydı.

•murathan mungan'ın "son istanbul" adlı eserindeki kadın kahraman da fatma aliye hanım'dır.

•adı, beyoğlu'nda ve çankaya'da birer sokağa verilmiştir.

bu dünyadan bir fatma aliye topuz geçti. çok şanslıyız ki bu topraklardan geçti.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"fatma aliye topuz" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim