fenomenoloji (öz-görüngübilim), pozitivizmin duyusal verileri yani olguları ön plana çıkaran anlayışına karşı “genel objeler” in ruhsal (tinsel) olarak kavranabileceği anlayışını ortaya koyar. görünenler (fenomenler) içinde bulunan “öz” doğru bilgidir ve bu “öz” ancak bilinçle kavranır. bu akımın temsilcisi edmund husserl'dir.
devamını gör...
bir de post ön ekini almış hali vardır ki günümüzde hayatımızın merkezinde olan teknoloji kavramını irdeler. temsilcisi don ihde'dir.
devamını gör...
fenomenoloji şeylerin özünü anlama çabasıdır. biraz karmaşık bir konu olsa da ilk tanımda okuduğunuz kadar içinden çıkılmaz bir konu değildir. bir şeyi fenomenolojik yöntemle incelemek isterseniz önce onunla ilgili tüm ön bilgilerinizi, ön yargılarınızı paranteze (epoche) almalısınız. ancak bu şekilde o incelediğiniz şey her ne ise onun özünü anlayabilirsiniz.
kağıt üstünde harika bir metot olmakla birlikte pratikte çok da harika olmadığı anlaşılır.
devamını gör...
(bkz: fenomenoloji)
devamını gör...
felsefe'nin yeniden bir ilim gibi kurulmasını isteyerek özlere dönmesi gerektiğini, fakat bu özlerin fenomen'lerde aranması gerektiğini savunan görüştür
devamını gör...
varoluşçu psikoterapinin dayandığı en önemli şeylerden biridir.
devamını gör...
algıdaki görünümlerle uzay-zamandaki karşılıkları arasındaki boşluğun arayışıdır. deneyimin deneyiminin bilimidir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"fenomenoloji" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli portakal radyo renk modu online yazarlar kütüphaneden kitap talep et kulüpler normal sözlük rehberi puan tablosu sıkça sorulan sorular yönetim kadrosu istatistikler iletişim