21 martta güneş ışınları ekvatora 90 derecelik açıyla düşer.
devamını gör...
gece ve gündüzün eşit olduğu, kuzey yarımküremizde günlerin gecelerden daha uzun olmaya başlayacağı tarih. baharın müjdecisi, umut tazeleyen, ümit aşılayan güzel tarih.

bahar bayramı deniyor. bugün yani... kutlu olsun.
devamını gör...
güneş ışınlarının güneyden gelerek ekvatora dik açıyla düştüğü gün. güneş ışınları daha sonra kuzeye doğru yoluna devam edecek ve yengeç dönencesine geldiği zaman durup güneye inmeye başlayacaktır. gündüz ve gece uzunlukları eşittir bu günde.
devamını gör...
yılda iki kere yaşanan, gece ve gündüzün hem kuzey hem güney yarım küre’de hemen hemen aynı uzunlukta olmasına verilen addır. sözcük, latince eşit anlamında“aequus” ve gece anlamında “nox” sözcüklerinden gelir.

nedeni dünyanın ekseninin 23,5 derecelik eğiminin mart ve eylül’de güneş etrafındaki yörüngesi ile aynı hizaya gelmesidir. bu esnada dünya, güneş’e göre eğimli değilmiş gibi görünür; güneş ekvatora'a dik gelir; geceyi ve gündüzü birbirinden ayıran aydınlanma çemberi kuzey kutbu’ndan güney kutbu’na bir çizgi çeker ve dünyayı tam olarak ikiye böler.

buna rağmen ekinoks esnasında gün ve gece uzunluğu çok yakındır ama tam olarak eşit olmaz.

"ekinoksta, ekinoksun birkaç gün öncesinde ve sonrasında gündüz uzunluğu, ekvatorda 12 saat 6.5 dakika, 30 derece enlemde 12 saat 8 dakika ve 60 derece enlemde 12 saat 16 dakika olarak değişiklik gösterir." evrim ağacı
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"ilkbahar ekinoksu" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim