#araştırma-inceleme

öne çıkanlar | diğer yorumlar

yazar oğuzhan saygılı'nın "kitaplarla söyleşi (1)" isimli kitabına dair yorumlar.
.
1) başlangıç olarak kitabın kapak tasarımı mükemmel; beyaz zemin üzerine eski el yazması kitaplar, sol kenarda mürekkeb kabı ve hemen altında mürekkepten damlayan ortasında türk bayrağı çıkmış çok anlamlı mesaj içeren kısım; yazar burada bizim tarafımız bellidir mesajını çok inceden vermiştir.
2) kısa bir özgeçmiş, kısa ve öz, ve dahi yalansız şatafatsız bir özgeçmiş; ardından hayatta en önemli kişilere yapılan bir ithaf işlemi.

3) kitap dört kısma ayrılmış; ilk kısım "başarı hikâyeleri".
3.a) ilk hikâye ve giriş mükenmel; bizden adam olmaz, önyargısını nasıl kırarız in şifreleri veriliyor.
3.b) ikinci hikâye; prof. h. kemal harpat'ın yaşam hikâyesi, balkanlardan kopuş, kemal harpat 'in o asil duruşu ve bilgeliği anlatılıyor.
3.c) bedensel rahatsızlık, azim ve zafer; "sol ayağım" hikayesi; güzel ve ilham verici.
3.d) helen keller'ın hikâyesi, güzel ancak kısa tutulmuş!
3.e) türkler neden kişisel gelişim kitabı okumazı çok veciz bir biçimde tespit ve tahlil edilmiş sayfa 50-53 te.
3.f) ağır sanayi atılımında atatürk dönemi gözüpek sanayicisi ve yine hava sanayinin ilk ve son yatırımcısı nuri demirağ; adam çok büyük birisi, soyadını yurdu demiryollarına boğduğu için bizzat atatürk tarafından "demirağ" olarak şekillendirilmiş, ve hatta marşı bile var "demir ağlarla ördük, anayurdu..." evet onuncu yıl marşı; atatürk'ün ölümü ile tek taraflı olarak iptal edilen sözleşme ve iflas ettirilen bir dev.
3.g) hayrettin karaca, türkiye çöl olmasın, nasıl doğdu ve büyüdünün hikâyesi, çok güzel ve ilham verici; hepimiz ağaç ve orman konusunda aynı hassasiyeti göstermeliyiz. sayfa 63 te dipnot 20 de anlatılan hüseyin amca'nın kendi yetiştirdiği meyvayı kendisine haram kılması olgusu, islâmi inanca ters; sanırım ayeti kerime de geçse gerek, helâl kılınan nimetler haram kılınamaz. dipnot ta aktarılan hikâye yi bu yönü ile eleştiriyorum.
3.ğ) sakıp ağa ve yüksek mühendis muammer dolmacı arasında geçen ibretlik diyalog ve sakıp ağanın ondan sonra sağlık alanında yaptığı anlamlı yatırımlar.
3.h) edison, biz aslında edison u hiç tanımamış dedirten tahliller, meğer edison; fonograf cihazı, e2 denizaltısı, gibi bir çok eşyanın mucidi.
3.ı) graham bell (sağırların öğretmeni); kendisine mesleğini soranlara böyle dermiş graham bell. malum telefonun mucidi, ses ölçüm biri mi olan "bel" onun soyadına ithafen bulunmuş.
3.i) bakiye duran, ultra maratoncu.

4) ikinci bölüm "batının gözüyle";
4.a) batının ön yargılı osmanlı yorumu/yalanı.
4.b) istanbul'dan mektuplar; biraz daha insaflı ancak yinede ön yargılı, hala bize yabancı.
4.c) ingiliz subayın anıları; plevne savunmasına bizzat osmanlı da konuk subay olarak bulunup tarihe bizzat şahitlik eden bir yüzbaşı nin hikâyesi, daha doğrusu gözlem ve anıları demek daha doğru olur. osmanlı da istanbul da doğanların askerlikten muaf olma olgusu (ilk kez bu kitapta rastlanılan, detay bilgi). osmanlı askeri maaşını almasada karın tokluğuna savaşmaya devam etmesi, şevkinin kırılmaması olgusu.
4.d) kanuni dönemi avusturya sefirinin mektupları ve önlenemeyen merak edilen türk korkusu; yazarın avusturya osmanlı kıyaslaması, kendi ülkesine dair eleştirel tespitler.
4.e) zaman makinesi; yok hala icad edilmedi, saat i kast ettim. tanıtılan kitap 96 sayfa kitabın 2/3 dipnot ve kaynakça, gerisi kitap. saatin tarihine dair ilkler ve enterasan tespitler.
4.f) sultan 2.abdülhamid ve sözde karikatür(!), kinlerini kusmak için hiçbir fırsatı kaçırmazlar. kimi zaman karikatürü çizen kişi, olacak olayları tahmin eder ya da kendi halkına bu durumun zihni alt yapısını oluşturur, yavaş yavaş bu durumu kanıksatmak.
4.g) seyyahların gözüyle erzurum; anadolunun hem kilidi hem anahtarı; en güzel tarif olsa gerek.

5) üçüncü bölüm "osmanlı çökerken";
5.a) cemal paşa ve ermeni göçü;
5.b) 2.meşrutiyetin paradigmaları; üç dergi; içtihad, sebilü'r reşad ve türk yurdu tahlili ile dönemin fikri yapısının röntgeni çekilir. üç derginin fikri farklılıklara rağmen asli konularda tek bir ağızdan söylem içinde olmaları, latin alfabesine geçiş ve tevhidi tedrisatın ilk kez içtihad tarafından dile getirilip tartışıldığı. dergilerde biyografiye önem verildiği,
5.c) sultan 2. abdülhamid in tüm yönleri ile incelenmesi; mim kemal öke'nin ezber bozan yorumu (bunu açıklamayım, kitabı okuyun), islâmcılık politikası realisti düşüncesi, ve daha niceleri (tahlil edilen kitap yani; osmanoğulları ve aydınların anlatımıyla imparatorluğun yüzük taşı; ıı. abdülhamid;;) ; bir dip not; yüzük taşı, taş işçiliğinde en önemli taştır, onu çekersen tüm bina çöker, yazar yine güzel mesaj vermiş.
5.d) ermeni raporu ve tescillenen ermenilerin türk 'e ihanet ve de zulmü.
5.e) seferberlik hikâyeleri; cephe gerisinin hüzünlü hikâyesi; salih pehlivan in hüzünlü kuduz hikayesi sizi hüzne boğacak, yıllar önce televizyonda izlediğiniz "kuduz" filmindeki ağanın oğlunun jipte giderken uluya uluya "babaaaa babaaaa baba kurtar beni baba " demesi ve ağzından köpük saça saça ölmesi aklınıza gelecek, hüznün dibine vuracaksınız. kitabın yazarının bir eczacı olması, eczacıların kültür ve tarih için önemli bir bekçi ve rehber olduğu olgusunu hatırlatıyor.
5.f) yusuf halaçoğlu hocadan "tarih gelecektir" kitabı ve osmanlı şeriye sicillerini okuyarak, samanlıkta iğne arayarak yazılmış bir eser ve kimi yazarların önyargılı tutumu anlatılıyor.
5.g) trablusgarp savaşı ve gözlemler; atatürk 'ün savaşa tanin gazetesi muhabiri kimliği ile gitmesi, uçağın ilk kez savaşta kullanılması, yerel halktaki enver paşa sevgisi ve hatta "re'sek enver paşa" diye yemin etmeleri, şeyh ahmet sunusi detayı, kurtuluş savaşına verdiği destek bilinen bir isim,.
5.ğ) sarıkamış harekatı ve esaret; günlük ve anı tarzı kitaplar.

6) dördüncü bölüm; "dost acı söyler"; fatih kerimi gözü ile avrupa istanbul ve doğu batı kıyaslaması; tarih tersine dönüyor, kanuni döneminde avusturya dan gelen sefirin tespit ve kıyaslaması ile yeni tespitler bu sefer osmanlı çöküyor.
sonuç olarak okunası bir kitap. unutmadan dili ağır ve ağdalı değil; akıcı ve anlaşılır, arı türkçe ile yazılmış, osmanlıca bir kaç kelime var ancak bilinen kelimeler.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"kitaplarla söyleşi 1" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim