1.
kalitelisi yıllarca dayanır, genelde bacak arası veya dizden yırtılır.
devamını gör...
2.
solmayan siyahını bulmak pek guc olan kıyafet.bu arada italyan halk tiyatrosunun başkişisi pantolone’nin adından gelir.
devamını gör...
3.
atın üstünde daha uzun süre kalmayı sağlaması için üretilen deri giysi.

(bkz: iskitler)
devamını gör...
4.
herkesin birsürü olmasına rağmen sürekli aynısını giydiği kıyafet..
devamını gör...
batı'nın kıyafeti olarak bilinir. modadaki büyük dikişli giyim devriminden itibaren ilgi artmış ve hatta resmi kıyafete dönüşmüştür. kadınların pantolon giyinmesi yakın geçmişe dek yasaktı. bunun üzerine yürüyüşler, eylemler ve yoğun aktivist hareketler sonucu kadınlara da giyinme özgürlüğü verilmiştir. pek çok çeşidi, boyu, kumaşı vardır. 2000lerde yırtık pantolon modası bile başlamıştı. okullarda kız çocuklarının pantolon giyinmesi yasallaştı, zamanla pantolon veya etek seçenekleri çoğu okul için kaldırıldı ve pantolon zorunlu tutuldu. (özellikle liselerde genellikle siyah pantolon ve lakos tercih edilir) pantolon rahat olduğu için en popüler alt giyim ürünüdür.
devamını gör...
orijini fransızca le pantolon kelimesidir.

kelimenin kökeni roma’da ruhani kişiliğiyle tanınan ve yine burada 303 yılında diocletion tarafından başı kesilmek suretiyle öldürülmüş bir din adamı, fizikçi ve aynı zamanda hıristiyan hekimlerin piri olarak anılan aziz pantaleone’e dayanır. buradan

pantolonun ilk defa asyada kullanıldığı düşünülmekte. pantolana dair ilk kayıtlar m.ö 6. yüzyılda avrasya'dan gelen kabilelerde kadın ve erkeklerin giydiği diz altı - bilek seviyesinde pantolondan bahsedilmekte. bu dönemde farsların, sarmatyalıların, ermenilerin ve orta asya halklarının pantolon giydiği belgelenmekte.
kimi türk tarihçiler ise pantolonun orijini türklerin giydiği potura dayandırmakta.
orijini hangi millet olursa olsun pantolon ilk çıkış noktasında hem kadınların hem erkeklerin giydiği bir kıyafetken, zaman içinde modern anlamda pantolon batı dünyasında sadece erkek kıyafetine dönüşmüştür. türkiye'de dahil olmak üzere asyada ise pantolon tarzı şalvar ve benzerleri kadın tarafından kullanılmıştır.
amerika'da ve avrupa'da kadınlar son derece rahat ve kullanışlı olan bu kıyafeti günlük hayatta kullanabilmek için mücadele etmek zorunda kalmışlardır. 1851'de elizabeth smith miller amerika'da etek altı türk pantolonu denilen şalvarı sunmuştur. bloomers olarak adlandırılan u kıyafet kısa ceketle giyilmekteydi.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

1960 ve 70'lerde kadın haklları derneklerinin eylemleri ve baskılarıyla amerika ve avrupa'da pantolon kadınlar için uygun bir kıyafet olarak görülmeye başlamıştır. bugün pantolon tekrar ilk çıkış noktasında olduğu gibi her cinsiyetten insanın günlük kıyafeti olmuştur.
türkiye'de ise 18. yüzyıl sonları ve 19. yüzyıl başından itibaren şalvar ve potur gibi kıyafetler aşağılanmaya başlanırken, 19. yüzyılda modern kadın demek avrupanın sıkıcı ve cinsiyetçi modern kıyafetini giyen kadın anlamına gelmiştir. şalvarın yerine artık dar, diz altı etekler vardır.
şalvar giymek köylü kıyafeti olarak aşağılanmakla birlikte hala namus anlamında kabul edilirken, modern anlamda pantolon özellikle anadolu kasabalarında tepkiyle karşılanmıştır. ilk defa modern anlamda pantolon giyen kadınlara 1910 - 1920'lerde rastlamakla birlikte
kadınların pantolonu sıradan günlük kıyafet olarak yurdun hemen her yerinde kullanabilir hale gelmesi 1990'ları bulmuştur. bugün hala kimi muhafazakar ailelerde tartışma yaratan bir kıyafettir. 2000'li yıllarda pantolon giydiği için ailesi tarafından öldürülen, şiddete uğrayan kadınların haberleri hala zaman zaman gazetelerde yer almaktadır. pantolon giydiği için 2005 yılında öldürülen 18 yaşındaki halime, pantolon giydiği için şiddete uğrayan kadınlar türkiye'de özellikle kimi sosyal gruplarda kadının kıyafetini seçme özgürlüğünün bile olmadığını göstermektedir.
devamını gör...
karikatürist metin fidan'ın naif köşesinin ismi.
devamını gör...
beyaz ve düz çizgili olan kumaş pantolonları kişi üzerinde ayrı bir karizma yaratır.
devamını gör...
1800 lü yıllardan beri, fransa'da kadınların at ve bisiklet binme aktiviteleri dışında, pantolon giymeleri yasaktır.
devamını gör...
rafet el roman tarafından macera dolu amerika şarkısında pantelon şeklinde telaffuz edilen giyecek.
devamını gör...
pantolon, göçebe türklerin dünya giyimine kazandırdığı bir alt kıyafettir. sürekli atların üzerinde olan türkler, atın bedenlerine temasını en aza indirmek ve savaşta düşmanın kılıç darbelerinden korunmak için pantolonu üretmişlerdir. pantolonu diz seviyesinde kesersen kapri, kapriyi daha da diz kapaklarının üstüne kesersen şort olur. türk icadı olan başka giyim ürünleri şunlardır: çizme, gömlek, ceket, kemer, börk
fransızca kökenli bir sözcük olan pantolonun etimolojisi, ms 400'lerde yaşamış nikomedyalı pantaleon adlı bir hıristiyan azizinden gelir ve öz türkçesi ümdür..
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
en sevdigim giysi. ısitir. evet.
devamını gör...
özellikle kadınlara gri renkli kumaş olanının çok yakıştığı kıyafettir. nedense çok şık bir görünüm veriyor.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"pantolon" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim