uzun zaman önce bıraktığım ukdeyi kimsecikler doldurmamış, boynu bükük kalmış canım ukdem. tekrar yolum düşünce ben doldurayım bari dedim.

restorasyon, kültürel ögelerin korunması, geleceğe aktarılması ve tarihi yapıların harap olan bölümlerinin daha fazla tahrip olmasını önlemek amacıyla aslına uygun biçimde yenilenmesi anlamına gelir. konservasyon ise resim, heykel gibi plastik sanat * alanındaki eserlerin nesiller boyu özelliklerini kaybetmeyecek şekilde korunma çalışmasına denir.
devamını gör...
konservasyon, taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarının olduğu şekliyle; en az müdahale ile korunması işlemidir. restorasyondan farklı olarak objenin aslını değiştirecek bir işlem yapılamaz.
restorasyon ise hasar görmüş eserin tarihteki eski görünümüne kavuşturulması için yapılan işlemler bütünüdür.

ayrıca konservasyon işlemleri yapılmadan önce ve yapılan her işlem aşamasından sonra fotoğraflı belgelenmesi ve restoratör tarafından raporlanması gerekir.

koruma yöntemleri ise ikiye ayrılır: önleyici koruma ve etkin koruma.

önleyici koruma, özellikle taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarının devamlılıklarını sağlayabilmeleri için alınması gereken birtakım önlemlerden oluşur. örneğin bir müzedeki havalandırma sistemlerinin kontrol edilmesi, bir eseri haddinden fazla ışığa maruz bırakmamak, her eser için özel nem ve sıcaklık değerlerine sahip saklama ortamları yaratmak bunların birkaçı. dış ortamdaki taşınmaz kültür varlıkları ise çatılandırma sistemleri ile gölgelik alanlarda koruma altına alınırlar böylece olumsuz hava şartlarından ve sıcaklıktan etkilenmeyecek şekilde korunabilirler.

etkin koruma işlemleri ise eserin durumuna ve yapılması gereken müdahalenin aciliyetine göre belirlenir. hasar durumu ne kadar büyükse öncelik o esere aittir. restorasyonun amacı eserin ömrünü olabildiğince uzatmak ve eseri gelecek kuşaklara aktarabilmektir.
etkin koruma, mekanik ve kimyasal temizlik olarak ikiye ayrılabilir.örneğin antik dönemden kalma bir metal eserin üzerindeki tozu kaldırmak, korozyon tabakasından arındırmak mekanik temizlik olarak nitelendirilirilirken, eserin üzerinde kimyasal temizleyiciler kullanmak veya su ile işlem yapmak kimyasal temizlik kategorisine girer.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"restorasyon ve konservasyon" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim