öncelikle bu başlığı "hayvan hakları yasası" başlığından farklı bir şekilde açmamın sebebi o başlıkta bir istekten söz edilmesiydi. bu ise iki hafta içinde meclis gündemine gelecek gerçek bir mesele. bu başlığı yeni yasanın şuanki hali ve nihali hali hakkında bilgi vermek için açtım. yani taşınmaz ve arada kaynamazsa mod arkadaşlara minnettar kalırım.

ak parti grup başkanvekili özlem zengin'in söylediğine göre iki hafta içerisinde meclise getirilecektir. bu başlıkta siyasete hiç girmeden yeni yasanın şuanki halini ve meclise teklif edilip son halini aldığında neler getirdiğini editleyerek paylaşacağım.


özlem zengin'in ipuçlarına göre yeni yasa şimdilik şunları öngörüyor:


1. tanımlama değişikliği:

artık sahipli-sahipsiz olarak değil ev hayvanı ve evcil hayvan olarak adlandırılacaklar. eşya, mal yerine can olarak tanımlanacaklar.

2. hayvanı sokağa bırakmak:

bu konuda idari para cezaları getirilecek.

3. petshoplarda hayvan satışı:

küçük kafeslerde satılmaları yasaklanacak. yalnızca tarım ve orman bakanlığı denetiminde satılabilecek.

4. hayvan sahiplenme:

hayvan sahiplenmek şartlara bağlanacak. her hayvanın bir kimliği ve çipi olacak.

5. belediyeler:

bakımı ve korunması konusunda bir takım zorunluluklar getirilecek.

6. bir evde maksimum 3 köpek:

hem başka insanların rahatsız olmaması hem de hayvanların kötü şartlarda bakılmasını ve denetimsiz satışını engellemek için böyle bir düzenleme getirileceği söyleniyor.

7. kısırlaştırma:

hayvanların kısırlaştırılmasına yönelik bir çalışma başlatılması gerektiği söyleniyor. sanırım yeni kanunda bununla ilgili de bir düzenleme yapılacak.

8. işkence, kötü muamele ve cinayete hapis ve para cezaları:

a) kötü muameleye yönelik idari para cezaları;

b) canice öldürmeye yönelik 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası;

c) dövüştürmeye yönelik 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası;

d) eziyete yönelik ise 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilebileceği söyleniyor.

(doğrudan cinayete dair bir şey söylememiş.)

2 yıl üzerindeki cezaların da ertelenmeyeceğini ifade ediyor hanımefendi.


daha önce de dediğim gibi bildiklerimiz henüz zengin'in ipuçlarından ibaret. meclise gelip son haliyle çıkınca tekrar editleyeceğim.

özlem zengin'in açıklama haberi
devamını gör...
makul, uygulanabilir ve caydırıcı bir yasanın çıkması dileğiyle. doğrudan öldürmeye yönelik de bir maddenin olması gerektiğini düşünüyorum.

ayrıca evcil olmayan hayvanlar ile ilgili maddeler olacak mı merak etmekteyim. konu netleştikçe başlığı açan yazarın editleri bizi aydınlatacaktır.

son olarak, avcılık nah spordur. kendini bilmezlerin yaptığı bir eylemdir.
devamını gör...
hayvan hakları yasaları mutlaka çıkmalı ve uygulanmalı. ama tüm hayvanları kapsamalı ve türlerin korunmasını sağlamalı. martı, deniz kırlangıçları, kargalar ve saksağanlar diğer türleri baskılıyor. ıstanbulda doğru düzgün kumru ve serçe görülmez oldu. bu yavrucaklar için de yuvalar yapılmalı populasyonları korunmalı. sadece petshodaki kafesler büyütülmemeli. çiftlikler de denetlenmeli. et stoğu olarak gördüğümüz besi hayvanlarının da yaşam şartları denetlenmeli. arıların, sincapların, kuşların ve diğer türlerin sağlığı ve populasyonu icin tarım ilaçlarının kullanımı denetlenmeli.
devamını gör...
bu linkte yazılanlar yapılsa çok daha güzel olur.
avcılık ve hayvanat bahçeleriyle ilgili bir şey değişmeyecek sanırım.

"anayasal güvence ve hayvan tanımı:
hayvanların yaşam hakları anayasal güvence altına alınmalı ve anayasa’da hayvan tanımı yapılmalıdır. avrupa birliği anayasası, birçok ab ülkesinin mevzuatında olduğu gibi, anayasa’da hayvanlar “doğuştan gelen haklara sahip ve duyguları olan hissedebilen bireylerdir” olarak tanımlanmalıdır. bu tanım, tbmm hayvan hakları araştırma komisyonu raporunun da en temel çıktılarından biridir. anayasa’ya “devlet, doğal hayatı ve hayvanların yaşam haklarını korumak sorumluluğundadır” maddesi eklenmelidir.

sahipli - sahipsiz hayvan tanımı: tbmm hayvan hakları araştırma komisyonu raporunda da tavsiye edildiği üzere, eşitsizlik ve ciddi mağduriyetler doğuran mevcut yasadaki “sahipli - sahipsiz hayvan” ayrımı kaldırılmalıdır.
hapis cezaları: hayvana yönelik gerçekleşen öldürme, zalimce davranış, işkence, cinsel şiddet, hayvan dövüştürme, bir hayvan neslini yok etme fiillerine, ertelemesiz ve indirimsiz hapis cezası yaptırımı getirilmelidir. yeni ceza infaz düzenlemelerinin ardından, ceza alt sınırı 3 yıl olarak belirlenmelidir. hayvana şiddet içeren fiiler için ceza miktarı belirlenirken türk ceza kanunu’nun 62. maddesi kapsamında takdiri indirim yapılmamalıdır.

nitelikli hal ve ağırlaştırılmış ceza: hayvana şiddet içeren fiil tarım ve orman bakanlığı ile belediye görevlileri ve hayvana bakmakla yükümlü olan kişiler tarafından gerçekleştirilirse, bu durum “nitelikli hal” kabul edilerek ağırlaştırılmış ceza uygulanmalıdır.

belediyelerin ceza kapsamına alınması: belediyelerin mevcut kanundan doğan görevlerini yerine getirip getirmediği denetlenmeli, belediye görevlileri “soruşturma engeline” takılmadan soruşturulmalı ve görevlerini yerine getirmeyen belediyelere ağır idari yaptırımlar getirilmelidir. söz konusu ceza idari para cezasıysa ceza, bizlerden toplanan vergilerle değil, ihlâli yapan belediye görevlisine kesilerek görevlinin cebinden çıkmalıdır.

soruşturma açma ve şikayet hakkı: hayvanlara yönelik hak ihlâllerinin soruşturulması konusunda cumhuriyet savcıları re’sen yetkili kılınmalıdır. böylece hayvana yönelik şiddet fiilleri için soruşturma açılması, herhangi bir kişinin ya da kurumun şikayeti şartına bağlanmamalıdır; vatandaşın şikayet hakkı ellerinden alınmamalıdır.

sokakta yaşayan hayvanlar ve 6. madde: daha önce defalarca delinmeye çalışılan mevcut 5199 hayvanları koruma kanunu'nun 6. maddesi aynen korunmalıdır. bakımevlerinde rehabilitasyon süresini tamamlayan ve yuvalandırılamayan hayvanlar alındıkları noktaya bırakılmalıdır. bu maddenin değiştirilmesi hayvanların ormanlara, dağ başlarına, bilinmeze gönderilmesi, halihazırda gözden ve insandan uzak yerlere atılmaların resmi hale getilrilmesi demektir. sokakta yaşayan hayvanlar sokak sakinleridir. amaç bu hayvanları barınaklarda tecrit etmek değil, sokakta yaşadıkları sorunları çözmek ve insanların hayvanlarla ortak yaşama kültürüne katkı sağlamak olmalıdır.

hayvan terk etme: sorumluluğunu aldığı hayvanı terk eden kişiye en az 10.000 tl idari para cezası uygulanmalıdır. bu kişilerin bir daha bir hayvanın sorumluluğunu almasına izin verilmeyecek bir kayıt sistemi geliştirilmelidir.

petshoplar ve internette hayvan satışı: petshop’larda evcil ve egzotik hayvan üretimi, ticareti ve satışı yasaklanarak suç kapsamına alınmalı ve failler 4 aydan 3 yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılmalıdır. tbmm hayvan hakları araştırma komisyonu raporunda da tavsiye edildiği üzere; “evcil ve egzotik hayvan üretimi, ticareti ve satışı” 5651 sayılı kanun 8/1/a maddesinde sayılan katalog suçlar kapsamına alınmalı ve böylelikle internet üzerinden yapılan hayvan satışı duyuru ve yayınlarıyla ilgili olarak erişimin engellenmesi kararı verilmesinin önü açılmalıdır.

yasaklı/tehlikeli ırk iddiası: “yasaklı ırk” ve “tehlikeli ırk” tanımları, listeleri kaldırılmalıdır. halihazırda barınaklarda müebbet hapse mahkum edilen ve ziyaretçilere kapalı olan bölmelerde tutulan bu köpekler rehabilite edilmeli ve aile yanına yuvalandırılmalıdır. tehlikeli olan bu hayvanlar değil bu hayvanları yetiştirip silah olarak kullanan kişilerdir.
avcılık ve av turizmi: tükenme noktasına gelen yaban hayatı yasal ve yasadışı avcılık yüzünden ciddi tehdit altında. nesli tükenen türleri, endemik türleri ve “av hayvanı” olarak tanımlanan pek çok yaban hayvanını zevk, hobi ve spor adı altında katletmeyi hedefleyen avcılık ve av turizmi tamamen yasaklanmalıdır. çünkü av cinayettir; yasalarla meşrulaştırılamaz.

hayvanat bahçeleri: hayvanlar için müebbet hapis anlamına gelen hayvanat bahçeleri yasaklanmalı, tbmm hayvan hakları araştırma komisyonu raporunda da tavsiye edildiği üzere yenilerinin açılmasına izin verilmemelidir. yeni hayvan alımlarının önüne geçmek amacıyla hayvanat bahçeleri için hayvan ithalatına da yasak getirilmelidir. halihazırda en az 42 adet olan mevcut tesisler ise, yaban hayatı kurtarma ve rehabilitasyon merkezine dönüştürülmeli; hastane ve veteriner kapasitesi artırılarak yaralı ve bakıma ihtiyacı olan yaban hayvanlarının geçici bakımı için hizmet vermelidir. aynı zamanda mevcut hayvanların ömrünü tamamlayacağı birere rehabilitasyon merkezi olarak var olmalıdır.

yunus parkları: hayvanlar için esaret ve işkence merkezi olan yunus parklarının açılmasına yasak getirilmeli ve hayvanların teşhir, gösteri ve terapi yaptırılmak üzere esaret altında tutulduğu mevcut tüm tesisler en fazla 1 yıl içerisinde kapatılmalıdır. mevcut tesislerdeki hayvanların ömür boyu bakımını sağlayacak bir koruma modeli için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. bu süreçte hayvanların insan sömürüsünden uzak bir şekilde ömürlerini tamamlamaları ve kurtarılan deniz memelileri için türkiye'de deniz içi deniz memelisi rehabilitasyon merkezi açılması için gerekli adımlar atılmalıdır. kapatılma sürecinde hayvanların sağlık durumunun takibini yapabilmek için, yerlerine yurtdışından veya türkiye sularından kaçak yollarla yenilerinin getirilmesini engellemek adına deniz memelisi ithalatının sonlandırılması, deniz memelileri konusunda uzmanlaşmış olan bağımsız veteriner hekimlerin ve akademisyenlerin düzenli sağlık kontrolü yapması ve mevcut tüm hayvanların genetik ve foto-kimliklendirme çalışmalarının yapılarak kayıt altına alınması sağlanmalıdır.

hayvanlı sirkleri: eğitim sürecinde ve ömürlerinin tamamında türlü işkencelere maruz kalan hayvanların hayvanlı sirkler aracılığıyla kötü muamelesine son verilmelidir. hayvanlı kara sirklerinin ve hayvan gösterilerinin hiçbir çeşidinin kurulmasına ya da ülkeye girişine izin verilmemelidir. sirk kurma başvurusu bulunmasa dahi bu çerçevedeki gösteriler aynı kapsamda değerlendirilerek yasak kapsamında tutulmalıdır.

hayvan dövüşleri ve yarışları: hayvan dövüşleri, güreşleri ve yarışları istisnasız bir şekilde yasaklanmalı, faillere ağır yaptırımlar getirilmelidir. köpek ve horoz dövüşleri gibi, deve ve boğa gibi hayvanların “folklor, gelenek” adı altında, eğlence, spor, kültürel faaliyet veya ticari amaçlarla dövüştürülmesi, güreştirilmesi, boğuşturulması ve yarıştırılması yasaklanmalıdır. daha agresifleşmeleri için dövüş öncesi çeşitli kimyasallar verilen ya da kızgınlıktayken dövüştürüldüğü için ağır yaralanan, hatta hayatını kaybeden bu hayvanların haklarına temelden aykırı olmasının yanı sıra bir iddia ve kumar sektörüne dönüşmüş olan, haksız ve kayıt dışı ekonomik kazanç açısından yasadışı olmasına rağmen kamu kurumlarınca göz yumulan, hatta çeşitli belediye ve kaymakamlıklarca da desteklenen bu işkence gösterileri, barındırdıkları hak ve hukuk ihlalleri nedeniyle 21. yüzyıl türkiyesinde kabul edilemez. bu hayvanlara yönelik şiddet eylemi gerçekleştirenler tck kapsamında yargılanmalı ve mutlaka hapis cezası almalıdırlar. dövüştürülen hayvanlara el konulmalı ve hayvanlar, uygun şart ve ortamlarda uzmanların gözetiminde rehabilite edilmelidirler.

hayvan deneyleri: hayvan deneyleri yasaklanmalı, hayvan kullanılmayan bilimsel metotlara hızla geçilmelidir. fen bilimleri fakültelerinde hayvanlar üzerinde deney yapmak istemeyen öğrenciler için fakülte alternatif yöntemler sunmalı, öğrencilerin etik eğitim hakları korunmalıdır. bu süreçte deneylerden kurtulan hayvanlar ise, şiddetsiz ve sevgi görecekleri bir ortamda yaşamaları için aktif bir şekilde aile yanına yuvalandırılmalıdır.

faytonlar ve yük taşımacılığı: atlı faytonlar ve at arabaları, istanbul’da olduğu gibi türkiye’nin diğer illerinde de yasaklanmalı; hayvanların yük taşımak amacıyla kullanılmasına son verilmelidir. bu sömürüden kurtulan hayvanların hakları güvence altına alınmalı ve kalan yıllarında sömürüden uzak bir yaşam sürmeleri sağlanmalıdır.

kürk çiftlikleri ve ithalatı: tbmmm hayvan hakları araştırma komisyonu raporunda da tavsiye edildiği gibi hayvanlardan kürk elde etmek, yurtdışından ülkeye işlenmiş ya da işlenmemiş halde kürklerin girişini sağlamak, kürk elde etmek için hayvan yetiştirmek/üretmek kesinlikle yasaklanmalıdır.

mezbahalar ve üretim çiftlikleri: çiftlik hayvanları diye tanımlanan ancak bizler için sadece hissedebilen bireyler olan hayvanların öldürüldüğü ve sömürüldüğü tesislere 7/24 kamera zorunluluğu getirilmelidir. bu hayvanların yaşadıkları zulüm gözler önüne serilmelidir. böyle bir düzenleme, hayvan hakları konusunda toplumsal değişime büyük katkı sağlayacaktır.

havai fişekler: her sene yüzlerce kuşu öldüren, patlama riski nedeniyle insan hayatı için büyük tehlike arz eden, hem ses kirliliğine hem de havada bıraktıkları kimyasallar yüzünden çevre kirliliğine sebep olan, insan sağlığına zarar veren havai fişekler yasaklanmalıdır."
devamını gör...
cezaları yetersiz bulduğum yasadır. bir insanla bilinçli bir hayvanın canını birbirinden ayıran şey sadece kanun koyabilmek galiba. ayrıca 3 hayvan kuralına anlam veremedim, mantığı nedir. benim üst kat komşu 4 insan hayvanından oluşuyor mesela, işime yarıyor mu bu kanun?
devamını gör...
en kısa sürede çıkması gereken ve cezaların caydırıcı olmasının yanı sıra suçluya ciddi bedel ödetecek kadar ağır olmasını temenni ettiğim yasa... şu dandik dünya da bi tek biz yaşamıyoruz, rahat bırakın şu canları artık... avcılık diye bir spor etkinlikte olmamalı olamaz. nasıl insanlarsınız be kardeşim, nasıl kıyıyorsunuz şu canlara!
devamını gör...
geç bile kalındı, bir an önce uygulanmalı.
devamını gör...
detaylarını bekliyorum, umarım doğayı ve hayvanları korumaya yönelik bir şeyler yapılır. fakat neden bilmiyorum ama bu konuda da bazı sözde "hayvan severler" tarafından suistimaller oluşturulacağına dair endişelerim var.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"2021 hayvan hakları yasası" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim