güney afrika cumhuriyetinde, apartheid döneminin ırkçı yönetimine karşı yaptığı barışçıl protestolarla tanınan papaz'dır.
ırkçılara karşı şiddete başvurulmasına karşı çıkmış, diğer ülkelerin ticari boykot yapmasının daha iyi olduğunu savunmuştur. 1984 yılında nobel barış ödülü aldı.
birkaç yıl önce güney afrika vatandaşı siyahların, diğer ülkelerden gelen siyahları yakarak, palalarla parçalayarak öldürmesinde, olayların durdurulması için hükümetten daha çok uğraşmış ve siyahlar bunun içinmi mücadele etti demiştir.
devamını gör...
apartheid rejiminin karşıtı olan bir bantu (siyah afrikan), başpiskopos, rasizm karşıtı ruhani bir lider.
1984 yılında nobel barış ödülü size layık görülüyor gelin görün ki o ödülü almaya gidecek pasaportunuz bile yok. çünkü kendi ülkesinde bir mülteci gibiydi. mülteci belgesiyle seyahat etmenize izin veriliyor ve o belgenin milliyet yani uyruk kısmı "bilinmiyor" olarak kayıtlara geçiyor oysa uyruk kelimesi 'vatandaşlık bağı ile bir devlete bağlı olmak' olarak tanımlanır. yani tutu' ya bir ülkeye bir devlete bağlı olma çok görülmüş. kullandığı ifade daha doğrusu kelimelerden birine denk geldim ve benimsediğim felsefenin minik bir parçasını karşılamasıyla dikkatimi kendi üzerine çekti.

(bkz: ubuntu); insanın insan olabilmek için diğer insanlara ihtiyacının olduğu gerekliliğini ifade eder. kendi başımıza insan olamayacağımızı savunur. (bkz: ubuntu) ilkesini kabaca "başkalarına karşı insanlık" olarak tanımlayabiliriz. birbirimize görünmez sicimlerle bağlıyız, bunu ben şöyle betimledim kendimce; bir molekülü oluşturan atomların her biri arasındaki moleküler bağlarla bağlıyız aslında. her birimizi bir atom olarak düşünürsek ancak o zaman bir molekül oluşturabiliriz. zaten atomun da tek başına anlamı olmadığını fenni ilimlerle çok da haşır neşir olmayanlar da anlar. yani molekül olabilmek için birbirimize ihtiyacımız var. her şeye biz olarak baktığımızda ancak dünyanın daha yaşanabilir bir yer olduğunu düşünebiliriz ve bunu ilke edinebiliriz.

son zamanlarda en basit konularda bile o kadar ayrılık var ki, şunun ayrımına varamıyoruz atomlar farklı molekülleri oluşturmalılar, her atom aynı molekülü oluşturmak için bir arada duramaz hepimiz farklı molekülleri oluşturarak bir arada durmalı ve her molekülün aslında bir ihtiyaç olduğunu anlamalıyız. ama biz yeni dünya düzeninde artık ayrı atomlar olmak istiyoruz bırakın farklı farklı moleküller olmayı. anlayalım bizler atomlar olarak anlamsızız.

edit: ubuntu linux bilgisayar yazılım ve işletim sistemleri de bu felsefeden yola çıkmışlar. sahipleri zaten güney afrikalı, kendi liderlerinin düşünce felsefesinden ilham almaları normal.
devamını gör...
eğer adaletsizliğin karşısında tarafsız kalıyorsanız, zalimin tarafını seçmişsiniz demektir. *
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"desmond tutu" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim