1973’te yaşamını yitirmiş olan türk romancı. devlet ana adlı romanı milliyetçi çevreler tarafından beğenilerek okunurdu.
devamını gör...
1940-1960 yılları arası hikayecilikte toplumcu gerçekçi görüşün yazarlarından bir tanesi.
devamını gör...
bizim tarihimizi resmi tarihinden daha gerçekçi anlatan yazar.keşke 12 yıl anlamsız yere hapis yatmasaydı ve de keşke daha çok yazsaydı.
devamını gör...
esir şehrin insanları, devlet ana romanlarının yazarıdır.
devamını gör...
karılar koğuşu isimli romanı oldukça ağırdır. tavsiye de ederim. başarılı yazardır.
devamını gör...
türkiye siyasi tarihi ile ilgili romanlarına referans verilen nadir yazıncı.
devamını gör...
kemal tahir, komünistlikten hüküm giydiği yıllarda bile onca zaman marksizm'i doğru dürüst bilmiyormuş. öğrendiklerini kitaptan değil mapusta geçirdiği yıllarda öğrenmiş. ardından komünistliğin ne kadar sığ olduğunu kendisi de itiraf etmiş.

ayrıca cemil meriç'in kemal tahir için söylediği sözü vermeden geçemeyeceğim..
"bir neslin yüz akıdır kemal tahir. türk düşüncesine ufuklar açmıştır. türk romanının en yiğit, en güçlü en büyük temsilcisidir."
devamını gör...
1910 yılında doğan, gerçek ismini 1954 yılına kadar kullanmamış olan edebiyatçı. daha önce tipi soyadını almış. ancak, bu soyadını kullanmayıp daha sonra demir ve benerci soyadını kullanmış. yazılarında da cemalettin mahir, ismail kemalettin, körduman, samim aşkın, f. m. gibi müstear isimler de kullanmıştır.

siyasal sebeplerle 15 yıl ağır hapis cezasına çarptırılmış, 12 yıl yattıktan sonra çıkan afla serbest kalmıştır. 1960 yılından sonra tamamen edebiyata yönelmiş ve romanlarından kazandığı gelir ile geçimini sağlamıştır. eserlerinde osmanlı dönemi, meşrutiyet ve cumhuriyet dönemi, tek parti iktidarı, köy enstitüleri, toprak ağalığı konularına değinmiştir.

devlet ana eseri, edebiyat dünyasında büyük ses getirdi. osmanlı'nın kuruluşunu anlatan bu roman, hafızalara devletin yurttaşları için bir ana kucağı olduğu imgesi yerleştirdi. aynı şekilde 1965 çıkışlı yorgun savaşçı romanıyla da edebiyat hayatında yeni bir döneme işaret etmiştir. rahmet yolları kesti eseriyle de eşkıyalık sorununa değinmiş, ama eşkıyalığın kahramanlaştırılmasına karşı çıkmıştır. romanlarındaki yorum ve fikirlerden dolayı, bugün de güncelliğini koruyan yazar 1973 yılında vefat etmiştir.
devamını gör...
f.m.ikinci müstear ismiyle dört adet mayk hammer romanı yazan yazardır.
5 adet orjinal mayk hammer romanını çevirisini yapmış, bu romanları satışı iyi olunca yayıneviyle anlaşıp 4 tane de kendisi yazmıştır.
devamını gör...
en temelde devlet ana, biraz ötesindeyorgun savaşçı ve esir şehir üçlemesi ile tanınan, türk edebiyat tarihine damga vurmuş, ancak vurduğu damga nedense çok cılız kalmış yazar.

en basit örnek, ince memed kitabını bilmeyen bulamazsınız ancak bu eserin tam karşısında duran rahmet yolları kesti isimli eseri kaç kişi okumuştur meçhul.

iki eseri nitelik olarak kıyaslamak, bir tanesini gömmek gibi bir şey ancak büyük bir hata olur. ancak fikri anlamda ince memed gibi bir eseri temellerinden çatlatabilecek bir eserin bu denli silik kalması gerçekten enteresandır.

hülasa, hem güncel, hem yeni kuşaklara olabildiğince tanıtılması, okutulması gereken bir kalemdir.
devamını gör...
toplumcu edebiyatın en büyük sanatçılarından birisidir. rahman yolları kesti kitabı hayatımda büyük değişikliklere sebep olmuştur.
devamını gör...
türk sosyologlara oldukça yol gesterici olduğunu zannettiğim yazar. kitaplarındaki çarpıcı ve zekice sosyal analizler dönemine göre aşmış bir insan olduğu düşüncesini rahat lıkla uyandırmaktadır. bir sabahattin ali eseri yüzünden ağır hapis cezası almış. sabahattin ali nasıl tesadüfen-talihsiz bir insan değil ise, nazım ve tahir'in de başlarına gelenler talihsizlik ile açıklanamaz. bu arada kemal tahir adı hapishanede roman yazmak mecburiyeti yüzünden kullanılan bir takma addır. nazım ile olan mektuplaşmalarında üstü kapalı olarak geçiştirilen önemli konu marksizmin türkiye toplumu açısından anlamıdır. bir sorumluluk icabıdır ki sanırsam fazla detaya girememişler. kemal tahir marksizmin türk toplumuna uygun olmadığı görüşündedir. ancak bu görüş onun sosyolojik görüşüdür ideolojik görüşü değil. kemal tahir türk toplumunun maksizme uygun hale nasıl getirilebileceği konusunda boyunu aşan bir araştırma havuzuna dalmış gibi görünmektedir. nazım gibi "tehlikeli" bir solcudur tahir. milliyetçi zümre ile eski ve kuvvetli bağları vardır. milliyetçiler kendisini pek sıcak bulmuşlardır zamanında.

uzun lafın kısası ise, bana göre, kemal tahir'in en önemli özelliği yazarlığıdır. zamanının türk standartlarının oldukça üzerinde eserler vermiştir.
devamını gör...
romanlari bana hitap etmeyen bir yazar.
devamını gör...
şu sıralar esir şehrin insanları adlı eserini okumaya başladım. eğer bitirirsem serinin kalanını da fiyat miyat bakmaksızın alıp okumayı planlıyorum.
devamını gör...
(bkz: devlet ana)
kitabı okumadım. piyasa yapmaya geldim. *
devamını gör...
gerçek ismi ismail kemalettin demir olan ve 1910/ 1973 yılları arasında yaşamış türk yazar olarak bilinir.

yazar olmadan önce kâtiplik ve ambar memurluğu gibi işler yapmak durumunda kalmıştır.
edebiyatımızın en önemli isimlerinden olan tahir; kalp krizi sonucu hayatını kaybetmiştir.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

kitapları

devlet ana
esir şehrin insanları
yorgun savaşçı
yol ayrımı
sağırdere


uykunun da bir çeşit kurtuluş sayıldığı zamanlara lanet olsun.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"kemal tahir" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim