konya’nın karapınar ilçesinde insanların hayatlarını tehlikeye atacak seviyede fazla çoğalan obruklar. çoğu çiftçi bu obrukların artması dolayısıyla tarım alanından oluyor.
obrukların oluşma sebebi yer altı sularının fazla çekilmesi. konya’lı çiftçiler buğday yeteri kadar getiri getirmiyor diye mısır ekiyor, sulamalarını eşit dağıtacak tesisatlara verecek paraları olmadığı için eski usül sulama yapıyorlar, her gün tonlarca su bu nedenle telef oluyor.
devamını gör...
(gbkz: #526024konya kendi sonunu getiriyor.
devamını gör...
uzaydaki kara delikler gibidir bu obruklar. ne zaman kimi yutacağı belli olmaz.
devamını gör...
(bkz: aşkım sen ilksin)
devamını gör...
(bkz: #727713">#727713) daha önce bu konu hakkında yazmıştım, merak edenler göz atabilirler.
devamını gör...
konya’da sadece 1 kilometrekarelik alanda 100’ün üzerinde obruk tespit edildi. yerleşim yerlerine yakın olan obruklar tehlike yaratmaya devam ediyor.

obruk nedir?

yeraltı sularının toprak ile etkileşime girmesi sonucu oluşan yeraltı boşluklarının yüzey ağırlığını taşıyamayıp çökmesi sonucu oluşan derin çukurlardır.

kayaçların litojik özellikleri ve yeraltı suyunun niteliklerine bağlıdır. etkileşim durumunda çözünebilen kireçtaşı, marn ,dolomit gibi karbonatlı kayaçlarla evaporitlerin yaygın olduğu bölgelerde kayaç ve minerallerin sular ile etkileşimi sonucu dolin, düden, obruk diye tanımlanan karstik yapılar oluşmaktadır.

(konya da bölgede sürekli artarak oluşan obruklarda doğa süreçlerin yanında insan faaliyetlerinin de önemli etken olduğu net bir şekilde gözlemlenmektedir.

geçmişte düşük nüfus yoğunluğu, sınırlı tarım ve sanayi alanların artmasıyla birlikte bir tehdit olarak algılanmayan obruklar insan yaşantısı açısından tehlike yaratacak bir duruma gelmiştir.

konya’da işlenen tarım alanı konya’nın toplam alanının %67.7 sini oluşturmaktadır. ülkemizin en geniş arazi varlığına sahip ili olan konya da 19.278.540 dekar alan bulunmaktadır. konya’da mevcut su potansiyeline göre sulanabilir arazi miktarı 1.652.762 hektar olup, halen 595.059 hektar arazi sulanmaktadır.(link: https://www.halkcimmsp.org/yanlis-tarim-ve-sulama-politikalari-obruk-gercegi/::buradan)
devamını gör...
özellikle konya ovası için tehdit olan dehşetli coğrafi çöküntüler . bir anda dev bir çukurun açılıp üzerinde bulunan tarla, ağaç, yol, hatta ev, yani ne varsa yutması olası. hani yer yarıldı içine girdi
deyiminin gerçek ve korkutucu durumu.

en çok obruğun oluştuğu bölge de cihanbeyli ilçesi. bilim insanları tarafından 2021 yılında konya kapalı havzası'nda bini geçkin obruk saptanmış ve zaten giderek artan kuraklık ve küresel ısınma tehdidi yükselmişken bu sayının giderek artacağı işaretleri veriliyor.

bölgedeki çiftçiler, gökte ararken yerde buldukları suya ulaşmak için 100 metre derine inen sondaj kuyuları açarak yeraltı sularını kullanıyorlar. güçlü motorlar ile derinlerden çıkardıkları yeraltı sularını, fazla getirisi olmayan buğday ve arpa tarımına alternatif olarak şeker pancarı ve mısır gibi çok gelir getiren ama yetişmesi için çok suya gereksinim duyan tarım ürünlerini yetiştirmek için kullanıyorlar.

sonuç olarak da, yer altından çekilen suların yerini boşluklar alıyor ve eriyen minerallerden oluşan yüzeydeki topraklar da suyu gördüğü an, kademe kademe çökerek bu devasa çukurlara zemin hazırlıyorlar.
devamını gör...
obur olur konya'min obruklari
cam diktim dogumunda yardimci olan kadinin ureme organina, topla kozalaklari

seklinde bir beyit var konuyla alakali.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"konya’daki obruklar" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim