rené descartes'ın önemli fikirlerinden olup; tanrının var olmak zorunda olduğunu savunan felsefik ilke.

ethica'da da söylendiği gibi olmaması için hiçbir sebep yoksa olmak zorundadır.


tanrının varlığını felsefi olarak kanıtlama.
devamını gör...
hiç bir şeyin yoktan var olamayacağını söylüyoruz o vakit tanrıyı kim yarattı
devamını gör...
'olmaması için hiç bir sebep olmayışı' kadar 'olması için anlaşılabilir yeterli sebep olmaması' da önemli. bu sorular dışında, tanrının 'var'lığına inananlar 'peki olmasaydı ne değişirdi' sorusunu cevaplayamaz. çünkü felsefi anlamda bilginin dışındaki inanca dayalı kabuller, düşünme sorgulama sürecini keser, noktalar.. düşüncenin, soru ve sorgulamanın yürümediği, olmadığı bir alan felsefi bir alan değildir. o koşullardaki hiçbir çıkarım, yargı, felsenin konusu olmaz.
tanrı, var olmak zorunda değil. bu bir istem..tanrının dışındakilerin onu var etme istemi. bir 'var'lığı değil, 'varolması gerekliliğini dilemeyi' gösteriyor.
(zaten etikanın yazarı spinoza da 'tanrının olması gerekliliği inancı' nı konu eder. çünkü 'inanmaktadır' bilmekte değil..)
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"ontolojik argüman" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim