sözde güzel adlandırma yapılarak özürlü kardeşlerimize engelli demek daha nahif karşılanıyor, hatta özrü bulunan bir bireye özürlü diyen insanlara "ayıp değil mi özürlü demek, engelli dersen daha iyi" diyenler de bir hayli çoktur. bence engelli demek hem daha kaba geliyor, hem de daha çok aşağılayıcı.
özür sözcüğünün anlamını bilmeyenler için anlamını burakayım.
özür: yanlış, hatâlı bir davranışın elde olmadan veya mecbur kalındığı için yapıldığını bildirmek ve hoş görülmesini istemek üzere öne sürülen sebep, mâzeret, diyor kubbealtı lugatı. bu sözcüğe addan ad eki (işlevi de sıfat) - lü getirilerek gerçekten de nahif bir sıfat oluşturuluyor. şimdi, bir özrü bulunan bireye özürlü demekten daha çok yakışacak bir kelime olabilir? argoda da sıkça kullanıldığı için (gerçi artık engelli sözcüğü de en az özürlü kadar kullanılıyor) güzel adlandırma yapmaya gerek yok bence. sözcükleri argo söyleme kaptırmamalıyız.
ayrıca, engel sözcüğü de aslen "sohbeti çirkin olan, müstehcen kelimeler kullanan kimse." anlamına gelen farsça bir sözcüktü. bu insanlarla konuşmak, hoş sohbete 'engel' olduğu için bunlara engelli denilirdi, sonradan bu sözcük bildiğimiz anlama, yani; "bir işin yapılmasını önleyen sebep, mâni" anlamına geldi.
demem o ki, özürlü kardeşlerimizi engelli bireylerin (sözde) alçak gönüllülüğüne bırakmayalım.
devamını gör...
dili doğru kullanmaktır.

özür, bir suçun affedilmesi için pişmanlık ile gösterilen davranış ve açıklama biçimidir.
devamını gör...
etimolojik değerlendirmeye girecek olursak;
özürlü dediğin zaman "kendi iradesiyle yapmış, o istediği için öyle olmuş, bu fiziksel özellikler onun seçimi" gibi anlamlar çıkar.

engelli dediğin zaman "kendi iradesi olmadan ortaya çıkmış engel sahibi insan" anlamı ortaya çıkar.

ama bunun için değil, özürlü kelimesi kaba olduğu için engelli kelimesini kullanmayı tercih ederim. hem bana özürlü kelimesi daha kaba geliyor hem de toplumda(dolayısıyla engellilerde) böyle bir algı var.
devamını gör...
nacizane görüşüm bilimsel amaçlarla kullanılmıyorsa farklılık kelimesini konuşmalarımıza aşılayabilmek. çünkü o insanların en çok ihtiyaç duyduğu şey ayrıştırılmamak. görülmek ama ayrıştırılmamak. ve inanın bizim özürlü engelli gibi kelimeleri kullanmaya o kadar ihtiyacımız yok ki.
devamını gör...
engel birseyin sana engel oldugu durum! özür ?! neyin özrü görmemek neden özür dilenecek birsey olsun?! ayrıca herkes bir engelli adayıdır yetis ya empati ya akıl.
devamını gör...
her ikisi de çok kaba olan tabirlerdir
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"özürlü yerine engelli demek" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim