uzaysal anlamda istenilen yöne doğru ilerleyebilmek mümkün iken zamansal anlamda sadece tek yöne yani ileriye doğru gitmek mümkündür.buna da 'zamanın oku' denir. bunun anlamı,geçmişin daima ardımızda kalacak olmasıdır.bu nedenle zaman yolculuğu teorilerinde geçmişe gitmenin aslında mümkün olmadığından bahsedilir.solucan deliği vb aracılığıyla ancak geleceğe (normal zaman akışından) daha hızlı şekilde ulaşılabilir.geçmişe yolculuk yapılamaz.şöyle ki einstein'ın özel görelilik teorisine göre zamanda 500 yıl ileri gitmenin ve çok özel şartlar altında solucan delikleri aracılığıyla 1000 yıl geçmişe gitmenin mümkün olduğu söylenir ama bu ikincisi pratikte kabul edilmez.bunun bir sebebi olarak da solucandeliklerinin varlığının henüz kanıtlanmamış olması gösterilir.
bu durumu açıklamak için termodinamiğin 2.yasasının temeli olan entropiden yararlanılır*.yani maddeler düzenden düzensizliğe doğru hareket etme eğilimindedir.zaten big bang dolayısıyla evrenin yüksek bir düzenlilik halinden başlayıp giderek daha da düzensiz bir yapı kazandığını (sebebini henüz anlamamış olsak da) biliyoruz.
kuantum fiziği ile karmaşık bir ilişkisi de olsa 'büyükbaba paradoksu' ile bu durumu daha kolay açıklamak ve anlamak mümkün.
geçmişe gidip kendi büyükbabanızı öldürseydiniz babanız hiç doğmazdı. o zaman siz de doğmaz ve geçmişe gidip büyükbabanızı öldüremezdiniz.bu da zamanın tersine akamayacağının kanıtlarından biridir.
devamını gör...
entropiyle aynı yöndedir.
devamını gör...
termodinamiğin ikinci yasası ile ilişkili olduğu bilinir.
ikinci yasa "ısı, soğuk bir bölgeden sıcak bir bölgeye kendiliğinden akamaz; başka bir deyişle, belirli bir sıcaklık derecesindeki ısı, tamamen işe dönüşemez" der.

zamanın akış yönünü gösteren bu oklar ise zaman oku adını alır. sebep her zaman bizim algımıza göre sonuçtan önce gelir, bir şey önce düşer, sonra kırılır. önce kırılıp sonra düşemez.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel


zamanın termodinamik oku makroskobik evrende iyi çalışır, çoğu süreç tersinmezdir (tek yönlü gelişir, tersine çalışmaz). bardak yere düşer ve kırılır, bunun filme alındığını düşünün. bu film size ters yönlü izletilirse hemen olayın sondan başa izletildiğini anlarsınız, izletilen filmde zamanın yönü değişmiştir. makro evrende çoğu zaman, zamanın akış yönü barizdir. termodinamik zaman oku, "izole sistemler için zamanın akış yönü entropinin arttığı yöndür" der.


bunun bir sonucu olarak, kapalı bir sistemin entropisi zaman içerisinde en yüksek değerine ulaşır. yani, tüm kapalı sistemler bir denge hâline ulaşmaya meyleder ve bu denge hâlinde entropi en yüksek düzeyde iken iş yapabilecek enerji miktarı sıfırdır. bu ileri-geri asimetrik süreç fizikte "zaman oku" denen kavramın yaratılmasına neden olmuştur.

alıntılar vikipedi ve evrim ağacı sitesinden alınmıştır.
buradan
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"zaman oku" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim