bir kişi, eser ya da konuyu doğru ve yanlışlarını göstererek anlatmak amacıyla yazılan kısa metinlerdir. sanat, edebiyat, düşünce eserlerini hem öz hem yapı yönünde açıklayan, başarılı ve başarısız ya da değerli ve değersiz yönlerini gösteren, bunları örneklerle somutlayıp belirten yazı türüdür.
devamını gör...
hiciv ve taşlama gibi isimleri de vardır. bağdatlı ruhi, nefi gibi temsilcileri vardır. türk edebiyatında refik halit karay örnek verilebilir.
devamını gör...
dozunda olduğu sürece insana ilham veren bir durumdur.
devamını gör...
eleştiri hem olumlu, hem de olumsuz nitelikte yapılabilir. son zamanlarda çoğu insan eleştiri yapmaktan kaçınıyor, çünkü eleştiri deyince, akıllarına hep olumsuz yorumlama geliyor.
devamını gör...
diğer bir adı tenkit olan kelime
devamını gör...
bana göre, türkiye'de eleştirmek genellikle yargılamak üzerine kuruludur ancak eleştirmek kelimesinin ingilizce'de kritik yapmak anlamına gelen "criticize" fiilidir yani bir şeyi eleştirirken o eylemin veya şeyin kritiği yapılır ve kritik yapılırken de hem pozitif hem de negatif yönler göz önünde bulundurulmalıdır. türkiye'de eleştri adı altında sadece negatif yönler öne çıkarılarak yargılama eylemi yapılıyor ve yargılamak kelimesinin ingilizce karşılığı "judge" fiilidir. sonuç olarak, eleştri adı altında türkiye'de judge veya judgement yapılıyor. bu duruma dikkat edebilirsek daha sağlıklı bir yol izleneceğini düşünmekteyim.
devamını gör...
herkes kaldıramaz. kaldıramayanlar ise ya çok kırılgan bir egoya sahiptir ya da çok güçlü bir egoya...

yapım gereği yanlış, eğri gördüğüm her meseleyi eleştiririm. açıkçası bu konuda ciddi bir kısıtlamaya maruz kalmadığım kafa sözlük benim için hayli kullanışlı bir platform haline geliyor. hakarete vardırmadığı sürece herkesin düşüncesini dile getirebildiği kısmen özgür bir sözlük.
devamını gör...
her alanda ve hayatın her yerinde önemi yadsınamayacak bir kavramdır. fakat ne yazık ki içine türkiye'nin de dahil olduğu ortadoğu ülkelerinde bu kültür gelişememiş, kendine ufaktan yer bulamamış, yanlış anlaşılmış ve önemi yeterince kavranamamış, hakaret olarak algılanmaktan öte geçememiştir.
devamını gör...
ülkemizde kavga sebebidir.
devamını gör...
eleştiri bir şeyleri geliştirebilmek niyetiyle yapılır ve öneriyle bitirilir aksi halde saldırıdan başka bir şey değildir. insanların kişisel özelliklerine saldırıp eleştiri diyemezsiniz.
devamını gör...
özellikle yapıcı olursa çok değerlidir. kur'an kendini kınayan insana yemin ederek onu över. bkz. kıyamet suresi, 2.
devamını gör...
yapıcı ve yıkıcı eleştiri olmak üzere ikiye ayrılır ve yıkıcı eleştirilerde vardır duymak istemiyorsanız dinlemezsiniz olur biter.
devamını gör...
eleştiri yapıcı değilse hiç çekilmiyor. gerçek eleştiri 1v1 yapılır ve güzel bir üslupla beyan edilir. ego törpüleyen insalar yüksekten üslupsuz bir şekilde eleştiri adı altında sadece kendisini tatmin edip slogan vari sözcükler söyler.
devamını gör...
eleştirinin zıttı saygı değildir. bunu artık kafalardan silmek gerekir. eleştiri yapmak karşındakini anlamamak değildir. bir insanın verdiği kararları eleştirmek saygısızlık değildir. nasıl bir saygı bu? düşünce kabiliyeti olarak rölativizm'in üstünde insanlar yazıyor. artık şu '' zevkler ve renkler tartışılmaz'' bağnazlığından vazgeçelim. anasınıfında kaldı bunlar. bir durumu eleştirirken ''herkesin hayatına kimse karışamaz'' saçmalığı çiğnenmiyor. seri eksilendim tarzında yakınmalar çok ilkel davranışlar bunları ilerletelim. insanların kararları duyguları fikirleri sorgulanamaz eleştirilemez değildir. bunu bir üste taşıyıp eleştirinin eleştirilemezliğini tartışalım. kafanızdaki saygı ve eleştiri dualizmini artık bir kenara bırakın. yine gereksiz bir ekleme olarak üslup tabiki önemli eleştiride bunu demezsem klişesiz kalırız. duyar tanrıları gelir beni cezalandırır. yemek yemeye gidiyorum gömün birbirinizi acımayın.
devamını gör...
eleştiri benim için hayatta karşımdaki insandan duymak isteyeceğim en değerli şeylerden biridir. ancak bunun hakkıyla yapılması gerekir. ucuz ve anlamsız bir eleştiri zaten kelime anlamını barındırmamakta olduğuna göre onu dikkate almanın hiçbir faydası yoktur.
devamını gör...
eskiden çok etkilenirdim. artık ince bir sızı verip birkaç saniye içinde geçiyor. hatta daha da dayanıklı olmak için eleştiri almayı seviyorum. yalnız haklı ve yıkıcı eleştiri geldiğinde adama gerçekten koyuyor*
devamını gör...
adam gibi yapıcı eleştiri yapana merhaba.
eleştiri yapıcam deyip hakaret edene elveda.
işte öyle bir şey.
devamını gör...
elestiri ikiye ayrılır:
birincisi sizi yanlıştan döndürmek veya daha iyiye yönlendirmek gayesiyle başbaşa iken yapılandır bir nevi nasihat gibidir.
ikincisi birinin egosuna ters düşmüşsünüzdür aklınca eleştirerek ego tatmini sağlayacaktır.
algıları açık tutmak lazım.
devamını gör...
eleştiri ikiye ayrılır, "olumlu" ve "olumsuz" olarak.

gündelik hayatta ve dolayısıyla toplumda "olumsuzluk" anlaşılan bir terim-eylemdir. bu da ego ve güven problemlerimiz olduğuna işaret eder. oysa eleştiri nötr (yüksüzdür) bu yüzden olumlu/olumsuz ya da iyi/kötü öncül ve sıfatları gerekmekte, içeriğindeki vurgu ve durumlar olumlu/olumsuz bir yapı kazandırmaktadır. bu yüzden her eleştirene bu yüzden tavır alınmaması gerekmektedir. konuş tdk:
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
herkes her şeyi eleştirir oldu. ama her şeyi. artık dozu yok, bir üst sınırı yok. durmadan konuşuyorlar ve ben ile benim gibiler, öyle düşünüyorum ki, bu durumdan artık çok yoruluyoruz. yaşıtlarım ayrı, büyükler ayrı, herkes ayrı ayrı durrmadan konuşuyorlar. bu dünya bana iyi gelmiyor. dingin ruh halinde insanlara ihtiyacım var, daha dingin ruh haline sahip olmaya. huzurlu değilim, negatif düşünceler bana iyi gelmiyor. "eleştiri" denen zehirden arınmak istiyorum.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"eleştiri" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim