matematikte kullanılan temel ispat yöntemlerinden biridir. bu yönteme göre ispatlamak istediğimiz teoremin yanlış olduğunu düşünerek işe başlıyoruz. yanlış olduğunu düşünerek yola devam ettiğimizde bir yanlışlık görüyorsak aslında teoremin doğruluğunu ispatlamış oluyoruz. yani bir nevi iki negatif sayıyı çarpıp pozitif bir sayı elde ediyoruz.

diyelim ki bize kendisiyle toplandığında kendisini veren sayı sıfırdır bunu olmayana ergi yöntemi ile ispatlayın dendi.
önce bir x sayısını alalım ve kendisi ile toplayalım burada sıfırdan farklı bir sayı olduğunu kabul edelim.(çünkü yanlışla başla deniyor bize, o yüzden sıfırdan farklı seçiyoruz). bu durumda formülümüz x+x=x olacak.

buradan 2x=x bulduk, bunu sadeleştirirsek 2=1 gibi bir şey çıkar ki bu yanlıştır. yanlış olduğunu bulduk. baştan sayıyı sıfır almadık, yani olayı yanlış kabul ettik, ispatı yaparken yanlış kabul ettiğimiz şeyin yanlış olduğunu bulduk. burada bir çelişki olduğu için yalnız 0 sayısını 0 ile toplarsanız 0 sayısına ulaşırsınızı ispatlamış olduk, umarım anlatabildim*

ayrıca
(bkz: doğrudan ispat yöntemi)
(bkz: tümevarım yöntemi)
(bkz: ters durum yöntemi)
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"olmayana ergi yöntemi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim