sigmund freud'un psikoanalitik gelişim kuramına göre, kişinin geçmiş yani çocukluk zamanındaki ailesiyle yaşadıkları çok önemlidir. freud, ilk 6 yılın, kişiliğin gelişiminde önemli bir yeri olduğunu vurgulamıştır.

freud'un kuramına göre psikoseksüel gelişim 5 aşamadır:
-oral stage (oral dönem) : bebeklik (0-1.5 yaş) dönemini kapsar. bu dönemde haz kaynağı ağızdadır ve emme ile gerçekleşir. bebeğin sütten çok erken ya da geç ayrılması, oral dönemde saplantıya neden olabilir. bu saplantı da yetişkinlikte sigara içme, aşırı yemek yeme, aşırı sakız çiğneme gibi davranışlara neden olabilir.
-anal stage (anal dönem) : 1/2 ila 3 yaşlarını kapsar. bu dönem, anüse odaklanmaktadır. çocuğun tuvalet eğitimi çok önemlidir. çok baskıcı ya da çok ilgili ebeveynler, çocuklarının yetişkinlik dönemlerinde cimri, inatçı, çekingen, vurdumduymaz gibi davranışlar sergilemesine neden olabilir.
-phallic stage (fallik dönem) : 3 ila 6 yaş arasını kapsar. bu dönemde çocuklar cinsel organlarına odaklanıp cinsel farklılıkları fark eder. çocuğun keşfi önemlidir. ebeveynlerine bu konuda sorular sorarlar. azarlayıp baskıcı olmak çocukta suçluluk duygusu uyandırır ve cinselliğe karşı olumsuz tutumun en büyük nedenlerindendir.
-latency stage (latent- gizli dönem) : önceki dönemlerde cinsel dürtünün ağızda, anüste ve cinsel organlarda olduğunu söylemiştik. bu dönemde cinsel dürtü gizlidir. 6 yaş ile ergenlik çağını kapsar. çocuklar bu dönemde oyun oynamaya, sosyal becerilerini geliştirmeye ve derslerinde başarılı olmaya odaklanmıştır. bu yaş grubunun öğretmeninin gözüne girmeye çalışma gibi davranışları vardır. ayrıca, bu dönemde çocuklar aynı cinsiyetten arkadaşlarla oynama eğilimindedir.
-genital stage (genital dönem) : ergenlik ile yetişkinliği kapsar ve son dönemdir. bu dönemde aile dışındaki kişiye karşı cinsel haz duyulur fakat üreme amaçlı değildir. ilk dört dönemi sağlıklı geçiren bireyler, genital dönemi de sağlıklı bir şekilde geçirir.
devamını gör...
oral dönem 'id' egemenliğindedir bu yüzden dürtülerin karşılanması çok önemli bunda da en büyük rolü anne-bebek ilişkisi oynuyor.
anal dönemde çevreyle çatışma artar.
fallik dönem cinsel kimliğin temellendirildiği dönemdir. ödipus kompleksi,elektra kompleksi gibi durumlar fallik dönemde görülebilir. yani çocuk karşıt cins ebeveyni sever aynı cinsten ebeveyni rakip gibi görür.
latent dönemde ise ego egemenliği almaya başlar yani haz gider yerini gerçeklik ilkesi alır.
genital dönemde bireyselleşme süreci başlar.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"psikanalitik gelişim kuramı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim