dönemin enerji ve tabii kaynaklar bakanı taner yıldız ülkemiz genelinde kahvehanelerin sayısının 700.000 civarında olduğunu açıklamıştı. pandemi öncesi bu rakamın epey yükseldiği ve kahvehanelerin günün hemen her saati kalabalık olduğu sosyal medyada dile getirilmişti. pandemi döneminde bile kahvehanelere gitmek için olmadık yollar seçenler çok.
neden gidiyorsunuz diye sorulduğunda
"gönül ne kahve ister ne kahvehane
gönül sohbet ister, kahve bahane" demeleri olası. en çok konuştukları konular ise futbol, kadınlar ve siyaset.

2020 yılında ülkemizdeki toplam cami sayısını 84.684 olarak açıklayan diyanet işleri başkanlığı verilerine göre ilk 5 sayıdaki iller şunlar:
3499 – istanbul
3223 – konya
3152 – ankara
2738 – samsun
2595 – kastamonu
"caminin güzelliği sadeliğinde, süsü ise cemaatledir."
pandemi döneminde camiler epey tenhalaştı. pandemi öncesi cami imamları cuma ve bayram namazları dışında camilerin tenha olduğunu birçok kere vaazlarında dile getirmişti.
eski zamanlarda cami ile birlikte okul, kütüphane, aşevi, sağlık ocağı da yapılırmış. camiye gelenlerin çoğu kütüphanelerde kitap okurmuş.

türkiye istatistik kurumu verilerine göre ise sadece 1.182 tane halk kütüphanesi bulunuyor.
resmi okul, özel okul, özel kurs, üniversite kütüphanelerinden halkın faydalanmasında güçlüklerle karşılaşılıyor.
bir kütüphane, bir cezaevi kapatır -seneca.

milli eğitim bakanlığı 2020 yılında ülkemizdeki toplam okul sayısının 68.589 olduğunu; binlerce yeni okula ihtiyaç duyulduğunu ve eski binalı okulların depreme karşı güçlendirme çalışması yapılması gerektiğini açıklamıştı.
okul sayesinde, okulun vereceği ilim ve fen sayesindedir ki, türk milleti, türk sanatı, türk iktisadiyyatı, türk şiir ve edebiyyatı bu güzelliklerle gelişir – atatürk.
devamını gör...
bir rakamda ben vereyim: türkiye'de "948" cem evi var.
ağrı, artvin, bilecik, bitlis, bolu, hakkâri, kars, kastamonu, kırşehir, mardin, niğde, rize, siirt, sinop, trabzon, van, karaman, batman, şırnak, bartın, karabük, kilis de hiç yok.

90 bin>950
devamını gör...
din baskısıyla şekillenen zihinler sayesinde yaşanan ve bu “değerlerin” ne kadar zararlarının olduğunu gösteren acı tablo.
devamını gör...
bir okul açan bir hapishane kapatır diyor victor hugo ne güzel söylüyor.maalesef biz daha mahallesindeki okul ne ise oraya gitmek zorunda kalan nesiller büyütüyoruz. imkanı olan taşları deliyor o ayrı ama durumu olmayana okumak survivor bu bir gerçek.her gün uzun uzun yol katedeceksin gençliğini çalacaklar zekisen bile süründürücekler.. okul çok mühimken halen cami yapılsın derdindeyiz. kimse kimseyi kandırmasın camiler artık oyunuz x partiye diyenlerle doldu taştı. lütfen elinizdeki din kozunu yavaşça yere bırakın azıcık vicdan varsa o yüreklerde..
devamını gör...
ya allah aşkına bir ilde 3500 cami ne demek ya? bak istanbul'un ilçe sayısı 39, mahalle sayısı 782. her mahalleye birer cami yapsan neyine yetmez? hayır zaten dolmuyo ki cuma günleri dışında. sanki milletimiz cami kıtlığı yaşıyor. camiler dolup taşıyor millet dışarda yollarda kılmak zorunda kalıyor. tamam ben de müslümanım ama gerçekten yapmış olmak için yapıyolar bence. seçmenler de "oo bak cami yaptı" diye seviniyor. yazık...

t: gelişmişliğimizi gösteren tablo.
devamını gör...
zordur okul, okumak, emek ister, zaman ister, çalışmak ister, özveri ister.
dünyanın en emeksiz işi'dir din ile uğraşmak, dindar görünmek.

okuma yazma bilmeyen bile, namaz kılıyorum diye yatar kalkar, ibadet görevini yerine getirir.

okumaya, alim olmaya, zaman ayırıp çalışmaya gerek yoktur bu büyük topluluğun ( dindar görünenlerin) içine girip, ' ben ne büyük bir grubun üyesiyim ' demek için.

dindarım deyip, bazı rituelleri ( namaz gibi) birazcık göstermen yeterlidir oranın bir parçası olmak için.

bu yüzdendir, ulaşılması kolay olduğu içindir cami sayısının, kahvehane sayısının fazlalığı.
devamını gör...
bana bir bilgi öğretenin bin yıl kölesi olurum
(bkz: hz.ali)
devamını gör...
yaşadığım şehre zamanında büyük bir kütüphane yapılırken "ne gerek var yhaa" nidalarını duymuşluğum var. okumaya, öğrenmeye bu kadar kör ve sağır olan insanlar varken bu sayılar böyle devam eder
devamını gör...
aslında başlıkta ki kurumları sayı olarak birbiriyle kıyaslamak tamamen saçmalık ve eblehlik olur. bir kere kütüphane diyoruz da kaç kişi kitap okuyor? sıralama da en sondayız kendimizi kandırmayalım. kütüphane(fazlası için konuşuyorum)değil okuyan insan lazım. biz bir kere kitap okumuyoruz, neyimize bizim kütüphane? hani elimizin altında ferrari var ama araba kullanmayı bilmiyoruz, önce bi araba kullanalım biz. tabii ki şurayı eleştirmekte gerekiyor, devlet gereken desteği vermiyor ama bunun hesabını devlete sormak için önce o işi hakkıyla yapmamız gerekiyor. (bu dediklerim cami için de geçerlidir bu arada.)
devamını gör...
okuyup öğrenen o kadar çok olsaydı cami ve kahvehane o kadar çok olmazdı.
devamını gör...
kütüphane diyoruz da kaç kişi okuyor demiş üstteki yazar arkadaş. e kardeşim camiler her vakit namazında dolup taşıyor mu sanki :) ama yine de yapılıyor canına yandığım. ayrıca kütüphane olmazsa okuyan insanı nasıl elde edeceğiz? sen yapacaksın kütüphaneyi bol bol çocuklar gençler gidecekler oraya belki ödev yapmaya belki ders çalışmaya ama sonra zamanla alışacaklar oranın ortamına. bakacak göz gezdirecek hocalarının önerdiği yazarları görecek bir şekilde okumaya başlayacak. zamanla kendi zevkini bulacak neyi okumayı sevdiğini fark edecek. bir yere kütüphane yapmayıp (ya da yetersiz kütüphane yapıp) sonra da halkımız niye okumuyor diyemezsin ki.

ayrıca halkımızın okumadığını söylüyoruz ama bu istatistiklerin arasına o saçma sapan test kitaplarını da koyuyor muyuz? dünyada kaç tane ülke var ki gençleri ömrünü test kitaplarına adamış olsun. sen adama her gün 500 soru çöz yok bin soru çöz diyorsun adamlar deli gibi çözüyorlar. bu gencecik çocuklara anlamsız anlamsız soru çözdür sonra bu çocuklar niye okumuyor? niye okusun ki? ne ara okusun ki ? adamın içinde bir nefret oluşturuyorsun kitabı bir zorunluluk gibi görüyor. onu okuyarak iyi bir zaman geçirebileceğine inanmıyor adam.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"türkiye’de kahvehane cami kütüphane ve okul sayıları" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim