m.ö 4000 yıllarına tarihlenir ve dünyanın en büyük ilerlemelerinin başında gelir.
sümerler vergi almak, stoklamak veya ürünlerini satmak için ambarlara yığdıkları sığır, koyun, tavuk, çuval ve sandıkları saymak amacıyla her sandık için bir kil tablete çizik atıyorlardı.
daha sonra karışmaması için çiziklerin karşısına listedeki her ürünü sembolize eden bir resim koydular.
yüzyıllar içinde bu sembollerin sayısı arttı ve sembole dayalı şifreli yazı gelişti.
bildiğimiz anlamdaki yazı hece sistemi ile başlamış, harf kavramı sonradan gelişmiştir.
devamını gör...
insanlık tarihindeki en önemli icatlardan biridir. yazı icat edilmeden evvel de insanlar bilgileri kayıt altına alamamışlar. kayıt olmayınca da bilgiler sözden söze ve kulaktan kulağa aktarılır ve mümkün olduğu kadar da akılda tutulması gerekir. insanlık tarihi de yazının icat edilmesiyle başlıyor. yazının icadıyla da insanlar ortada kağıt yokken, işlerine yarayacak bilgileri kil tablet ve taşlara yazmışlar. bu yazılar da o zamandan bu zamana ulaşabilmiş ve haklarında da malumat sahibi olmuşuz. yazıyı ilk icat edenler de sümerler olmuştur. mezopotamya uygarlığı olan sümerler milattan önce çivi yazısı kullanmış. mezopotamya'ya yakın olan antik mısırlılar da kendi bağımsız yazısı olan hiyeroglif yazısını oluşturmuşlardır, hiyeroglif yazısı farklı semboller ile oluşturulmuş bir yazıdır. milattan önce hindistan'da, milattan önce çin'de, yine milattan önce orta amerika uygarlığı olan mayalar'da da çeşitli yazı sistemleri geliştirilmiştir. uygarlıklar, kendi yazılarını icat etmişlerdir, fakat yazının başlangıcını ve icadının esas sahipleri de , farklı icatlar ve yenilikler geliştiren sümer uygarlığı olmuştur, bu yazı da çivi yazısı şeklinde bilinir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"yazının icadı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim