tiyatro-oyun-piyes / edebiyat / senaryo-oyun
10 / 10
puan ver

öne çıkanlar | diğer yorumlar

''sineklidağ burası, şehre tepeden bakar''
haldun taner ile aynı çağda yaşamamış olmak ne büyük eksiklik..

bertolt brecht'in bir metot olarak geliştirdiği epik tiyatroyu türk tiyatrosunun geleneğe bağlı koluyla birleştirerek yeni bir tiyatro tarzını ortaya çıkarmış haldun taner. bu yüzden keşanlı ali destanı, ''oyun yazarlığımız için önemli bir atılım'' sayılabilecek bir eser.

keşanlı ali destanı sadece ülkemizde değil, birçok ülkede büyük bir coşkuyla karşılanmış çünkü evrensel temaya karşın yerli bir işleyişe sahip. farklı ülkelerdeki seyircilerin oyunu bu kadar beğenmesi ve benimsemesinin nedeninin de bu olduğunu düşünüyorum. ayrıca kitle psikolojisini de büyük bir başarıyla gözler önüne sermiş haldun taner.

oyunu okurken, keşke ilk çıktığı yıllar genco erkal ,gülriz sururi, engin cezzar gibi önemli sanatçılardan izleme olanağım olsaydı, sabahattin ali'nin ''bu dünya böyledir işte, kimi adam öldürdüğü için katil diye anılır, kimi adı katile çıktı diye adam öldürür.'' alıntısı geldi aklıma. her açıdan insanda gurur uyandıran ve hayranlık bırakan bir eser.

oyun çıkalı 50 küsür yıl olmuş, hala yapay kahramanlar yaratmaya çalışılıyor ve onlardan medet umuluyor. bir şeylerin değişmiş olmasını ve oyundaki hicivlerin şu an için hiciv niteliği taşımamasını dilerdim.

son olarak, böyle bir sanat eserinin güzelliği karşısında bazen hüzne kapılıyorum. haldun taner ve onun gibi nice yazarımız evrensel bir sanatçı olmalıyken günümüzde gereken önem ve değer neden verilmiyor diye sorup duruyorum. herhangi bir cevap da alamıyorum. ve alamayacağım sanırım.
devamını gör...
tiyatro oyunu, dizi, film ve kitaptır. ilk türk epik oyunudur. haldun taner keşanlı ali destanı oyununu 1963’ün sonunda yazmayı bitirmiş. 1964 yılında kitabın birinci basımı bilgi yayınevinden yayınlanmış. bendeniz ekim 2000 yılı sekizinci basımını okudum. oyun ilk kez 31 mart 1964' te sururi - engin cezzar topluluğu tarafından seyircinin önüne çıktı. elbette ali rolünü engin cezzar ve zilha rolünü ise gülriz sururi cezzar oynadı. oyun bitiminde yirmi dakikadan daha uzun bir süre ayakta alkışlandılar.
yurt dışında almanya, ingiltere, çekoslovakya, lübnan, macaristan, yugoslavya başta olmak üzere birçok ülkede oynandı.

ayrıca 1964' te atıf yılmaz tarafından filme de alındı. başrollerde ali karakterini fikret hakan, zilha karakterini ise fatma girik canlandırdı. 1965 yılı antalya film şenliği şimdiki adı antalya altın portakal film festivali'nde en iyi kadın oyuncu fatma girik, en iyi erkek oyuncu fikret hakan ve atıf yılmaz en iyi yönetmen seçildi. ayrıca film en iyi ikinci film ödülünü kazandı.

başrollerinde engin cezzar ve gülriz sururi cezzar’ın oynadığı dizi trt için 1988 yılında çekildi. yönetmen koltuğunda genco erkal vardı.
yönetmenliğini çağan ırmak' ın yaptığı ikinci televizyon uyarlaması 2011 yılında çekildi. başrollerinde nejat işler ve belçim bilgin oynadı.

filmini, dizisini izlemiş ve kitabı da okuyan biri olarak en keyif aldığım tiyatro sahnesinde izlemekti. tiyatronun kendi içine çeken büyüsü bambaşka. hayatın tüm karmaşasından kaçıp o zaman diliminde sadece oyunu merakla izlemek muhteşem bir keyif. dizi yada filmlerde küçük rollerde gördüğünüz oyuncuların sahnede beklenmedik performanslar sergilemesi ve sahnede devleşmesi çok heyecan ve mutluluk veriyor.

1964 yapımı siyah- beyaz film :
tiyatro oyunu:
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"keşanlı ali destanı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim