uğur mumcu'nun 20 yaşında kaleme aldığı, yunus nadi ödülünü kazanan makalesidir.


demir ağlarla ördük ana yurdu dört baştan” mısraı, genç bir türkiye'nin onuncu yılında mutlu yarınlara seslenişiydi. gel gör ki, birkaç on yılın ardından türkiye batılı tarifiyle iktisaden geri kalmış bir ülke oldu.

nato subayları türkiye'de çöl zammı alırlar. iktisadi durumumuz ve itibarımız için en acı misal... geri kalmış ülke damgasını, türk aydını, türk halkı, bir suçlu gibi alnında taşıyor.

yıllarca kendi çilesine terk edilen fakir halk, geciken yarınların ıstırabı içinde. toprak-parlamento ağalığına dayanan demokrasimiz, son on yılda sadece köşe başı milyonerleri türetmiş. mutlu azınlıklar, umutsuz çoğunluğun ıstıraplarıyla zenginleşmiş. iktisadi planlar siyasi müteşebbislerin kasalarına bağlanmış. vergiler dar gelirlilerin omuzlarına yüklenmiş. vergi adaleti, sosyal adalet, işçi hakları fantezi bir edebiyattan ileri gidememiş ve en fenası, siyasi ve iktisadi ahlak yoksunluğu bir sari hastalık olmuştu.

son on yılın iktisadi tablosu karşısında ibretle düşünmeye mahkûm bir kuşağız. gelecek nesilleri değil, gelecek seçimleri düşünen politikacılarımız bu tablonun ressamlarıdırlar. “bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler” parolası ile liberalizm, en acı örneğini türkiye'de vermiştir. amerikan kapitalizmini sosyalizme antitez misali olarak verenler; bünye farklarını tahlil edemeyenler, oluş şartlarını mukayese edemeyenlerdir. ne kazandırmıştır on yıllık liberalizm memlekete?!.. kalkınma hızı mı?.. sosyal adalet mi?.. çalışma gücü mü?.. iktisadi itibar mı?.. milli gelirde artma mı?.. yoksa ortak pazar toplantılarında bir geri kalmış ülke ismi mi?.. son on yılın örneğinden ve sonuçlarından hoşnut olanlar, dünün köşe başı milyonerlerinden başkaları değildir.

atatürk devletçiliği ne kaybettirmiştir, veyahut iktisadi şartlarımızda ne derece bir değişiklik olmuştur? bu soruların cevapları türk sosyalizminin anahtarıdırlar. sistemleri, tarihi oluş-larıyla birlikte memleket şartlarıyla düşünmek gerek. sosyalizm, lenin'in tarifinde bir işçi diktatörlüğü, batılı tariflerde bir iktisadi demokrasi, yani halkın iktisaden kendi kendisini idare etmesidir. bunun içindir ki, aynı sosyalizm altında çeşitli yönler vardır. türk sosyalizmi ne marks'ın sosyalizmine benzemeli, ne de batı sosyalizminin bir kopyası olmalı. memleket şartlarının yarattığı ve siyasi rejime en uygun olan bir sosyalizm...

türkiye'de demokrasi, kadrosuzluktan dolayı ideal safhaya erişememiş ve acı sonuçlar vermiştir. kadrosuz sosyalizm ise kötü bir liberalizm olur. acılarını yine milletçe çekeriz. bugünkü bürokrasi kartvizit imtiyazı, rüşvet alışkanlığı kalkmadıkça, bilgili, rasyonel, dinamik bir kadro bulamadıkça, sosyalizmden mucizeler beklemeyelim. kelimelerin sihrine değil, tatbikine önem verelim.

işte türk halkı, şartların yarattığı bir türk sosyalizmin ve dinamik ve rasyonel bir kadroya muhtaç...

her şeye atatürk gücüyle ve onuncu yıl umuduyla başlayacağız, başlamalıyız..
devamını gör...
ülkenin kendi içinden kendi doğasına uygun değilde ithal düşüncelerle ilerlemiş gelişmiş halka inememis. bir zümre oluşturmuş etiket olmuş sanat edebiyat sinema arasında sosyetik kalmış bazen bir sınıf aracı olmuş.

bazılarını bunun acısını çekmiş bazıları keyfini sürmüş.
her ülkede sol ülkesinin kendi değerleriyle ilerlemiş. siz batılı bir solcuya dünya vatandaşlığı diye bir şey deseniz kıçıyla güler.
onların dili dini ırkı milleti devleti önceliklidir. .

maalesef bizde yok mao troçki lenin che guevara marks derken yunus emre şeyh bedrettin ötekilesti. .

oha ciddi ciddi yazıyorum ahaa.
sosyalizm çok güzeldir lafta müthiştir ama uygulanamaz uygulanırsa ne oldu göründü yıllarca .
bence demokrasi yine iyi ama eksik işte yerine koyacak bir şeyimiz yok.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"türk sosyalizmi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim