dış dünyanın ruha aktarımıdır. 19. yüzyılın sonlarında natüralizm, realizm gibi gerçekçi akımlara tepki olarak fransa'da doğmuştur. buradan da bütün avrupa ve dünyaya yayılmıştır. çok büyük ölçüde resim sanatına özgü olan bu akım, edebiyatta da -özellikle şiir ve tiyatroda- kendini hissettirmiştir. ortaya çıkışındaki tepki ve ilkelere dayanarak sembolizmin de bir uzantısı olduğunu söylemek mümkündür ki bu nedenle en büyük temsilcisinin charles baudelaire olduğu yanılgısına düşülür. oysa ki en önemli temsilcileri rimbaud, verlaine, rilke dir.
empresyonistlerde descartes'ın ''düşünüyorum, öyleyse varım'' hükmü yerine formüle, akılcılığa tepkiyi ifade eden ''hissediyorum, öyleyse varım'' anlayışı hakimdir.

bu akımın türk edebiyatındaki en önemli temsilcisi aynı zamanda sembolist de olan ahmet haşim'dir.
devamını gör...
(bkz: izlenimcilik)
devamını gör...
19. yüzyılın sonlarında (bkz: fransa)'da resim alanında görülmüş, daha sonra edebiyat ve müzik'te de etkili olmuş bir akım'dır
devamını gör...
ismi claude monet'nin "impression" adlı eserinden gelen akım.
bir serginin reddedilenler salonunda kendine yer bulan ve o güne dek alışılmış gelenek ve kalıpların dışında bir eser olan impression sanatseverlerden büyük tepkiler aldı. bir sanat yazarı monet ve arkadaşlarıyla dalga geçmek adına onları küçümseyerek "impressionists" diye adlandırınca nefret ettiği akımın isim babası oldu.
devamını gör...
sayesinde çok fazla güzel eserler ortaya çıkan sanat akımıdır.

özellikle bu akım çerçevesinde oluşmuş olan van gogh abimizin 'yıldızlı gece' isimli tablosu benim en sevdiklerimdendir.
devamını gör...
bir de edebi olanı vardır bunun. edebi eserlerde görülen çeşidine joseph conrad'ın karanlığın kalbi eseri örnek verilebilir. romanda temayla da yakından alakalı olarak hem siyah beyaz zıtlığının sanki bir resim çizer gibi vurgulanması göze çarpar. ayrıca baş kahraman marlow'un karakteri izlenimler üzerinden yansıtılır. kişiliği hakkındaki çıkarımları başkalarının gözlemlerinden edindiğimiz ipuçlarıyla yaparız.
devamını gör...
dış dünyanın, ruh üzerinde yarattığı tesiri aktarmak şeklinde özetlenebilecek sanat akımı.
devamını gör...
claude monet, auguste renoir, henri matisse en en sevdiğim gustave caillebotte ve rodin gibi değerli isimleri barındıranempresyonizm kelimesinin aslı ımpressionisme ‘dir.
ımpression intiba ya da izlenim demektir. o bakımdan türkçe’de izlenimcilik olarak adlandırılır.
empresyonistler, dönemin hakim barok tarzının benimsediği loş karanlık tablolardan sıyrılarak, gün ışığının kaynak olduğu dış dünyaya ait olanı; parlak ışığı, renkleri, tepkileri, hüzünleri işlemekte ve yakalanan anlık konuları resmetmiştir bu sebeple empresyonizm sanat akımı ışık ile resim yapma olarak da tanımlanmaktadır
devamını gör...
(bkz: röntgencilik)

en güzel örneği de (bkz: ahmet muhip dıranas)'ın 'fahriye abla' isimli şiiridir.

''ah ne güzel komşumuzdun sen fahriye abla.''
devamını gör...
oysaki monet ileri derece bir katarakt hastasıydı. ve bu durum, bir ressamın resim sanatında ışık ve renk devrimi yapabileceği ciddi bir görme kusuruydu.
devamını gör...
izlenimcilik, empresyonizm ya da impressionism 19. yüzyılın ikinci yarısında ismini almış bir sanat akımı idi. dönemin baskın eserleri mitolojik veya tarihi sahneleri tasvir etmekti. fakat bir grup sanatçı, gelecekte apayrı bir sanat akımı olarak anılacak bir işe imza attılar!

tarihsel konulara, dini temalara ve portrelere önem verilen bir dönemde manzara resimleri ve natürmort akademi tarafından önemsenmiyordu. halkın, sanat eserleri ile buluştuğu ünlü paris salonu'nda da görülen eserler bu yöndeydi. saydığımız türlerden ziyade manzara ve modern yaşamı tablolarında yaşatan claude monet , pierre-auguste renoir , alfred sisley ve frédéric bazille gibi isimler de vardı. resim yapmak için doğaya çıkan bu sanatçılar yeni bir resim tarzı geliştirmeye başladılar. buluşmalar yapan ve sayıları artan bu grubun eserlerinin bir çoğu 1860'lı yıllarda salon jürileri tarafından reddedilmişti. ağır eleştirilen alan sanatçıların eserlerini gördükten sonra napolyon ııı, eserleri halkın kendisinin de görmesi ve yorumlaması amacı ile salon des refusés'u (reddedilenler salonu'nu) düzenledi.

bu salona bazı kişiler sadece eserler ile alay etmek için gelseler de sanattaki bu yeni eğilim dikkat çekti ve salon'dan daha çok dikkat çekti. sonraki yıllarda tekrar bu salondan düzenlenmesini talep eden sanatçıların dilekçeleri reddedildi. sonrasında, 1873 yılında bu sanatçılar société anonyme coopérative des artistes peintres, sculpteurs, graveurs topluluğunu kurdular. claude monet, pierre-auguste renoir, camille pissarro gibi sanatçıların olduğu bu topluluk salonda sergilenmeyi gözden çıkarmıştı ve eserlerini bağımsız olarak sergileyeceklerdi. çeşitli sanatçıları da davet eden bu grup, yaklaşık 30 sanatçı, 15 nisan 1874 yılında boulevard des capucines üzerinde bir stüdyoda yaklaşık 165 eseri sergilediler. bu eserlerden biri de monet'in 1872 tarihli ''ımpression, sunrise'' tablosu idi. (izlenim, gündoğuşu)

tepkiler karışık ve sertti. bu tepkilerin birinin odağında da monet vardı. le charivari gazetesinde sanat eleştirmenliği yapan louis leroy monet'in izlenim, gündoğuşu adlı eseri ile; başlığında kelime oyunu yaparak sert bir eleştiri kaleme aldı. tabloyu bitmemiş bir eser, tamamlanmamış bir eskiz olarak görüyordu. exhibition of the ımpressionists (izlenimcilerin sergisi) ismini verdiği bu makalesinde leroy düşüncelerini şu şekilde dile getiriyordu:


''ımpression ı was certain of it. ı was just telling myself that, since ı was impressed, there had to be some impression in it — and what freedom, what ease of workmanship! a preliminary drawing for a wallpaper pattern is more finished than this seascape.''



''izlenim, bundan emindim. kendime, etkilendiğimden beri şunu söylüyordum: bunda bir etkileyicilik olmalı - ne özgürlük ama, ne kolay işçilik! bir duvar kağıdı eskizi bile bu manzaradan daha tamamlanmıştır!''


işte kelime buydu! izlenim. bu yeni tarzda sanatçıların hava tasvirleri, hareketli yaşamları ve tabloların dinamizmi modern hayatların kısa anları... sanatçılar gerçekten de bu kısa anların tasvirlerini, izlenimi yansıtmak istiyorlardı. bir eleştiri olarak ele alınmış, olumsuz bir biçimde kullanılmış olsa da bu terim zamanla halk ve sanatçılar içinde benimsendi. ve sanatta yeni bir pencere açılıyordu!

kaynakça ve daha fazlası: artsy.net, wikipedia, impressionism, en.wikisource.org
devamını gör...
bu akımın öncüleri aslinda barbizon ekolü olarak bilinen ve 'manzara' temasini bağimsiz bir konu olarak ele alan gruptur.corot,millet ve rousseau'yu isim olarak yazabiliriz.
devamını gör...
izlenimcilik akımı olup adını fransız ressam claude monet imzalı ımpression, soleil levant tablosunun adından esinlenilerek louis leroy tarafından ortaya atılmıştır.

kısaca özetleyecek olursak bu akıma dahil olan ressamlar eserlerinde objektif olmaktan ziyade kendilerinde uyanan izlenimi resimlerine yansıtmışlardır.
nihai hedef olduğu gibi aktarmak değil kişinin kendinde uyandırdığı duyguyu yansıtabilmektir.


akımın öncüleri claude monet ve camille pissarro'dur.


kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
görsel
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim