bir konu hakkında detaylı araştırılma yapılması ve elde edilen verilerin derlenmesidir. gerekli makalelerde, tezlerde ve araştırma yazılarında kullanılır.

4 aşamadan oluşur:

1- araştırma sorusunun ve anahtar kelimelerin belirlenmesi

2- taramanın araçlarının tespit edilmesi ve taramanın planlanması

3- taramanın alt parçalara bölünmesi ve sınıflandırılması

4- literatür taramasının sonuçlandırılması

devamını gör...
şimdi benim yatay geçişle geçtiğim bölümde 2 hoca ilk haftadan ödev verdi, ödevlerden bir tanesi şu;
biri türkiyedeki omurgalı hayvanların ( ek bilgi: omurgalı hayvanlar 5 gruba ayrılır. kuş, memeli, sürüngen, balık ve amfibi) tür sayısını ve dünyadaki tür sayısını araştırıp, bulup, karşılaştırıp deftere yazacağız tablo halinde. yani türkiyede kaç tür kuş/memeli/sürüngen/balık/amfibi var ve bunların dünyadaki sayıları nedir? şimdi hoca wikipedia kullanmayın dedi , çoğu kişi gidecek oradan buradan ilk bulduğu siteleri kaynak gösterip tabloyu yapıp bırakacak.

peki panda ne yapacak?
tabii ki google akademik e gidip, literatür taraması yapıp üzerine güzel bir tablo, karşılaştırmalı grafikler, istatistiksel veriler, yapabilirsem harita üzerinde gösterim, şahsi çıkarımlar ve yorumlar ve son olarak yaşadığımız il bazında omurgasız hayvan türlerinin sayısı gibi şeyleride ekleyeceğim. peki ben mal mıyım? neden kendimş zora sokup, istenmediği halde daha ayrıntılı ve kaliteli iş çıkarma gayem var?

çünkü hocaların gözüne girmem şart ve bunu ilk haftalardan yaparsam ilerleyen süreçte benim yararıma olucak, torpilsiz akedemik kariyer istiyorsam istediğimi belli etmeliyim,zaten sınıftaki rakiplerim zayıf ve az sayıda gibi görünüyor. , türkiyede ekim 2023 tarihine kadar toplam mezun sayısı 104. bu sebeple öne çıkma olasılığım çok yüksek ve bu nedenle çabalarımın sonuç almasını daha olası buluyorum. zaten yatay geçiş yapmamdaki önemli etkenlerden biride bu. biraz stretajik oynuyorum, karda az basılan alanlara basmak, gidilmeyen yolllardan gitmek gibi şeyler yapıyorum. akademisyenlik dışında üretim fikirlerimde var(girişimcilik), bir kaç alt plan daha var. tek yere bağlamıyorum kazığı.
devamını gör...
araştırmaya başlamadan önceki ilk basamak olup araştırmacının mevcut problem hakkında önceden yapılmış çalışmaları, elde edilmiş sonuçları, sorunu çözme amaçlı kullanılan gereç ve yöntemleri incelemesi.

araştırması hakkında neyi nasıl yapabileceği ile ilgili fikir veren ve aslında en uzun süren süreçtir. bulunan örnekleri uygun alt başlıklarla gruplamak, sonrasında atıf yapılacağı zaman işleri biraz daha kolaylaştırabilir.

tıp ve biyomedikal alanında literatür taramak için örnek kaynaklar;

(bkz: pubmed)
(bkz: medline)
(bkz: uptodate)
(bkz: cınahl)

çoğu makale ücretli olduğu için sci-hub kullanılarak biraz merdiven altı ilerlemek de mümkün olabilir tabi.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"literatür taraması" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim