oldukça iyi bir piyanistten eğitim alan bir piyanist olarak şunları tavsiye edebilirim size:

1- öncelikle oturma pozisyonunuz, ellerinizin pozisyonu çok önemlidir. bunu nasıl olduğunu zaten öğretmeniniz size söyleyecektir. fakat çalarken kendinizi sıkmamanız da aynı şekilde gerekmektedir. omuzlarınızdan güç alın, bileklerinizi yormayın.

2-pedallarla ilk aşamada haşır neşir olmayın, kafanız karışır. zaten sağ pedalla işimiz olacak genellikle. orta ve sol pedalı çok çok sonraları kullanacağız diyebilirim.

3-nota okuması yaparken, önce notanın "iskeletini çıkarın". bundan kasıt, notada yer alan ölçüleri, susları, bemol vs.leri kafanızda sindirmenizdir. (çalmadan önce)

4-ardından sağ ve sol eli ayrı ayrı çalmaya başlayın. en sonunda(örneğin bir ölçü bitiminde) notaları birleştirin.

5-ayrıca terimleri iyi öğrenin ki karşınıza çıkınca savsaklamayın.

6-her şeyi çalmayı ilk aşamada hayal dahi etmeyin, hüsranla sonuçlanır. fakat dinleyin. içinize müzik dolsun. örneğin ilk öğrencilerimden birisi bana şu istekle gelmişti: bana evgeny grinko'nun valse'ini öğretir misin? böyle bir istek iyi hoş da, popülaritesi yüksek olan eserler popülaritesi yüksek olan eserler hiçbir hocaya ihtiyaç kalmadan da öğrenilebilir. nota okumanıza da gerek yok, internetten öğrenebilirsiniz. ama tavsiyem öğrenip de rezil olmayın. tek özelliği valse çalan insanlar türedi bu aralar, hiç hoşuma gitmiyor bu durum. önceden de comptine d'un autre été denen eser vardı yann tiersen'den. cılkını çıkardılar. *

7-çalmak istediğiniz eseri oturtmak için o eseri çalan iyi bir piyanistten dinleyin. (rubinstein, zimerman, evgeny kissin önerebileceğim, sevdiğim isimlerdir. lakin rubinstein'ın yorumu sizi şaşırtmasın. )

8-yorum yapmaktan çekinmeyin. ancak ilk aşamada yapmaya da çalışmayın.

9-her şeyden önemlisiyse, müziği hissetmeye çalışın. şaka yapmıyorum, müzik ruhunuza dolsun. gözyaşı dökün, gülün. isterik kahkahalar atın. yeter ki hissedin. zaten bunu yapabilirseniz, işte o zaman başarılı olursunuz piyanoda. bunu yapmak pek kolay olmasa da (duygusal bir insansanız zaten kolaylıkla olacaktır.) ünlü bestecilerin yaşam hikayelerini okursanız faydası olabilir. sonuçta onları çalıyoruz, gerçekleştiriyoruz. işin felsefesi bu. ayrıca roman okumak ve karakterleri hissetmek de diyalektiksel olarak sizi geliştirecektir.

10-kitapsız olmaz. güzel kitaplar var. ister hocanıza sorun o söylesin ister internetten araştırıp bulun. czerny etütlerini öneririm.

11-her gün belli bir eser üzerine yoğunlaşmak yerine çalışma saatlerinizi parçalara ayırın: örneğin ilk saatiniz bir eser üzerine olsun, ikinci saatiniz de dizi çalışmak olsun. diziler önemli. bir diğer saatiniz de müzik teorisi olabilir, çok yararı olur ama çalışmayabilirsiniz de.

aklıma geldikçe yazarım.

edit: aylar sonra yazdım bir şeyler işte. sözlüğü tamamen bırakmadan önce bir şeyler daha yazayım dedim.
devamını gör...
piyanonun üstünde sevişmeyin. o bir sanat aracı seks mekanı değil. hayatı film zannetmeyin düzgünce piyano çalın.
devamını gör...
çok dandik bir piyanoyla başlamayın, hevesiniz kırılır. ilerde çok iyi çalacağınız varsa da bıraktığınız için hiç oraya ulaşamazsınız. mutlaka bir hocayla başlayın; postürünüz, nota okuyabilmeniz çok önemli. ve aslında en en önemlisi: practice, practice, practice. ilber ortaylı hocamızın da enstrümanlar için dediği gibi "sen onu bir gün bırakırsan o seni iki gün bırakır."
devamını gör...
hırsızlığa başlayacak zaman değil arkadaşlar. kim kime piyanosunu çaldırtır.

₺:güzel bir piyano ise tanıdıklar var okuturuz.
devamını gör...
kime verdiğine göre değişecek tavsiyelerdir.

zengin olanlar en iyi piyanoyu alıp iyi bir hoca tutabilirler. olursa olur olmazsa da piyano evde güzel bir dekor olur, başka bir uğraşa yelken açabilirler. yelken demişken... neden olmasın?

müzik yeteneğiniz varsa bütçenize en uygun piyanoyla başlayın.

müzik yeteneği olmayan, daha önce piyano çalmayı denememiş, maymun iştahlı, beceremeyince kolay vazgeçenler için tavsiyem ise vazgeçmemeleri. çok çalışmanın sonucunu alırsınız. yetenekli veya erken yaşlarda başlamış birisinin yarım saatte çıkaracağı işi siz belki bir ayda yapacaksınız. ama çok zevkli, ayrıca beyin ve ruh için faydalı bir hobi. bu tanıma uyduğum için kendi deneyimlerimi aktarayım.

tuş hassasiyeti olan (ne kadar güçlü basarsan o kadar yüksek ses veriyor) ucuzundan bir org aldım. piyano çalanlar org ve piyano farklı enstrümanlar diyor ama bütçeniz darsa, geleceği göremiyorsanız, iyi sesle kötü sesi ayırt edecek bir kulağınız yoksa neden olmasın. bana sesi çok güzel geliyor <3
gözünüz korkmasın. öğrenmesi en kolay enstrüman olabilir. sonuçta notaların hepsi peşpeşe sıralanmış durumda. nota okumayı öğrenmek daha zor aslında. çalacağınız notanın ne olduğunu anlayınca klavyede bulmak bebek işi. çalmayı öğrenmesi kolay derken güzel çalması hiç de kolay değil. mesela art arda 4 tane 16’lık notayı çalarken hafif farklı sürelerde çıkıyor ses. parmaklarım emirlerime uymuyor. belki çalıştıkça olur.
bir eseri öğrenip baştan sona çalmak çok zevkli. kendi kendime öğrendiğim için kolay olmuyor ama o kadar zevkli ki zorlansam ve yavaş sonuç alsam da hayatımda yarım bıraktığım pek çok şey gibi bırakamıyorum. piyano almanın, piyanosu olan bir tanıdığıma gidip çalmanın hayallerini kuruyorum.
çalışma yöntemim:
eseri çok dinliyorum. notaları inceliyorum. hepsini ezbere bilmediğim için bazen sayarak hangi nota olduğunu buluyorum. bazen sadece sağ elle çalınanları duymaya çalışıyorum, bazen de sadece sol elle çalınanları. her ölçüyü veya birkaç ölçülük bölümde sağ ve sol el çalınan bölümleri ayrı çalışıp sonra birlikte çalıyorum. eseri çok dinleyince yanlış bastığım notayı duyabilir hale geliyorum.
devamını gör...
kimseyi dinlemeyin, kendinize inanın geç kalmadınız.
devamını gör...
piyanoya başlar başlamaz seviyenizin üzerinde parçalar çalmaya çalışmayın. merak etmeyin bir süre sonra düzenli çalışır, kendinizi ve tekniğinizi ilerletirseniz eğer, o parçaları çalabilecek seviyeye geldiğiniz zaman emin olun ki çok basit ve çok zevkli gelecek. piyanoda teknik çok önemlidir. tekniği ne kadar iyi ve çabuk benimserseniz o kadar çok yol alırsınız. tabi bu da çalışmaktan geçiyor.

ama en önemlisi her şeyden önce kendinize güvenmeniz. emin olun çok zorlandığınız, sinirden tuşlara vurduğunuz zamanlar da olacaktır ama hedefinizden vazgeçmeyin. unutmayın ki bu sizi daha da geliştirecek ve daha ileriye taşıyacak. ne olursa olsun ümidinizi kesmeyin.
azminiz ve çalışmanız zamanla meyvesini verecektir.
devamını gör...
ne olursa olsun bu isteğinizden vazgeçmeyin.
devamını gör...
yukarıdaki tavsiyeyi okuduktan sonra hayatım değişti şu an goldberg varyasyonlarını çalıyorum şaka gibi keşke hep böyle faydalı işlerde kullansak sözlüğü.
devamını gör...
çok pahalı gerek yok. bösendorfer hayali kuran çocukların gözü hep yaşlı.

a101'e zaman zaman org geliyor. kendinden ritimli, basıyorsun tuşa dıbıttı dımtıs dıbıttı dımtıs müzik çalıyor, sonra doğaçlama döşe gitsin.

işsiz güçsüz kalsan mahalle düğünlerine gidersin. kuyruklu piyanoyla nereye gitçen asker kınasına mı?

orgcu fevzi'yi örnek alın. ne o piyano çello mello, dük müyüz canım...
devamını gör...
benim yaptığım gibi milletin değil kendi yaptığınız besteleri çalın.
devamını gör...
öncelikle piyano alın
sonra biraz çalışın bak postacı geliyor gülpembe falan
2 haftaya moonlayt sonata
bu savaşı da kazandınız
devamını gör...
caner başbuğa, youtube kanalında güzel öğretiyor. piyano kursunu bıraktıktan sonra hamlamamak adına onu izliyordum.
öneririm
devamını gör...
sevdiğiniz şarkılarla basit basit başlayın. çalarken şarkı söylemeyi de çalışın.
devamını gör...
geleneğe dayalı bir iştir bu. büyükannenizle dedeniz piyano çalmayı annenize veya babanıza öğretmişlerdir, onlar da size öğretirler.
maksat, “büyük bir piyanist olmak” için çabalamak değildir genellikle. bir adetin, geleneğin devam ettirilmesi amaçlanır. belli başlı şeyleri çalarsınız, bir düzeye gelirsiniz, iyi ve kötü piyanodan anlarsınız, bunlar yeterlidir.
eğer çok yetenekliyseniz ve çalmaktan da hoşlanıyorsanız aileniz sizi küçük yaşlarda müziğe yönlendirecektir zaten.

burjuva geleneğidir piyano çalmak. burjuva kavramını klasik anlamıyla yani sadece varsıllıkla, kaymak tabakada bulunmakla eşleyip kullanmadım. hem zengin hem de mürekkep yalamış, görgülü, birtakım değer yargıları olan anlamında kullandım. bizim memlekette yok denecek kadar azdır böyleleri. ama sonuçta vardır.
örneğin “ali koç” bu anlamda bir burjuva değildir. dedesi “vehbi koç” , diksiyonu bozuk, taşralı bir bakkaldı. avrupa’daki o bilinen “burjuva” sınıfın izlerine ise burada rastlamak imkansızdır.
eğitmenler eşliğinde gerçekleştirilen dans, piyano, yabancı dil ve sofra düzeni eğitimleri yoktur. yatarken şu giyilecek, kalkınca bu giyilecek, sofraya oturunca başka bir şey giyilecek, dışarı çıkarken başka, davette başka…
bu çağda sözünü ettiğim adetleri devam ettirmek çok meşakkatlidir. dayatmadan, baskıdan nefret eden biri olarak, olumlu bulduğumu da söylemeliyim.

böyle bir aileye mensup değilseniz, maddi gücünüz ve yeteneğiniz kısıtlıysa bir zamanlar zor bela satın almış olduğunuz “piyano” size batmaya başlayacaktır. hatta tiksinti verici bir şeye dönüşmesi de muhtemeldir. enstrümana yabancılaşmaya başlayabilirsiniz.
çünkü onu her gördüğünüzde “sosyo-ekonomik” durumunuz, taşralı aileniz, geri kalmışlığınız aklınıza gelebilir. bunları aşağılık kompleksine dönüştürmeye yatkın biriyseniz işiniz daha da zorlaşacaktır. evdeki piyano, bir süre sonra tüm bu olumsuzlanan şeylere karşı açılmış bir isyan bayrağı gibi algılanabilir. yani kendinizi farklı bir sınıfa, farklı bir kültürel alana, farklı bir gelişmişlik seviyesine yamamaya çalışmanın aracı olarak.
devamını gör...
evinize adamakıllı bir piyano alın. ben aldım, fakat öyle duruyor senelerdir. bir gün mutlaka çalacağım eskisi gibi. *
devamını gör...
tek gitmeyin, birde pikap falan bulun, zor olur.
devamını gör...
gaza gelip kuyruklu piyano almayın. kuyruklu piyanolarda akord aşırı sıkıntılı. nakliye ve akord için özel uzman ekipler geliyor ve çok pahalı. duvar tipi dijital piyanolar işi çözecektir.

bir de işi piyano hocalığı olan birinden ders alın. konservatuar şan bölümlerinde herkes 3-5 bir şey çalabiliyor, çünkü zorunlu. ama sadece temel bilgileri var. o yüzden her piyano öğretebilirim diyenden ders almamak gerek.
devamını gör...
piyano başında sürekli fotoğraf çektirip storyleyenlerden olmayın, hakkını verin.
devamını gör...
enstrüman çalma da zamanında bir hocam 1 saat derse karşılık evde 5 saat pratik yapmalısın en az derdi. bu kural çok faydama yaradı tavsiye ederim.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"piyano çalmak isteyenlere tavsiyeler" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim