akademisyenler tarafından yayınlanmış bir makâledir.

--- alıntı ---

marmara üniversitesi atatürk eğitim fakültesi öğretim üyesi doç. dr. bilal yorulmaz ile sarıyer mehmet ipgin ortaokulu din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni tuğba sarımsakçı akar, “cem yılmaz filmleri'nin din ve değerler açısından incelenmesi” adlı makalede dikkat çekici tespitlere yer verildi.

filmlerde cinselliğin, dekoltenin yoğun olarak kullanıldığı, eşcinselliğe yer verildiği, ibadetlere ise hiç yer verilmediği savunuldu. filmlerin toplum üzerinde olumsuz etki yarattığı belirtildi.

filmde, “arif” karakterinin gençleri kötü yola teşvik ettiği iddia edildi. yılmaz'ın bu filmlerinde, “evrim teorisi'ni kabul etmediği” vurgusunun da yer aldığı makalede, bu filmlerde kaç kere, “allah, selamün aleyküm” gibi dini kavramlara yer verildiği de tek tek sayıldı.

batıl inanç ön planda
işte, haziran'da yayınlanıp akademik dergilere de giren o makaleden bazı bölümler ise şöyle: “incelenen filmlerde inançla ilgili iletilere nadiren yer verildiği görülmektedir. allah inancı, g.o.r.a.'da samimi bir şekilde besmele çekilmesi ve dua edilmesi şeklinde yer almaktadır. a.r.o.g. filminde evrim teorisi arif'in ağzından sorgulanmış ve filmin sonunda ise evrim teorisini reddeden noktaya gelinmiştir.

peygamber, melek ve kader inançlarına ilişkin iletiler ima ile birkaç sahnede bulunmaktadır. ancak fal bakma, nazar boncuğu, kahinlik ve batıl inançlar daha çok yer bulmuştur. ayrıca, filmlerde ibadet ile ilgili iletilere ima ile dahi olsa yer verilmemiştir. filmlerde karşımıza çıkan en problemli konuların başında cinsellik ile ilgili iletiler gelmektedir. filmlerinde kadınlar dekolteli, mini etekli ve göbek bölgeleri açık kıyafetler giymektedir. cinsel içerikli sözler, günlük yaşamın bir parçası olarak kullanılmaktadır.”

şiddeti teşvik ediyor iddiası
makalede şu ifadeler yeraldı: arif v 216 filminde, eşcinsel davranışlara yoğun bir şekilde verilmemektedir. özellikle, zeki müren'in olduğu sahnelerde ve arif meşhur olduktan sonra zeki müren'le özdeşleşen kıyafetler giydiği sahnelerde eşcinselliğe atıfta bulunulmaktadır. benzer şekilde psikolojik ve fiziksel şiddet unsurlarına da cem yılmaz, filmlerinde yoğun bir şekilde yer verilmektedir.

gençlere kötü örnek
özelikle psikolojik şiddet unsurları sık bir şekilde karşımıza çıkmakta ve bunlar genellikle filmin kahramanı arif karakteri tarafından sergilenmektedir. şiddetin yanı sıra alkol, sigara ve bahis gibi kötü alışkanlıklar da genellikle arif karakteri tarafından modellenmekte ve teşvik edilmektedir. seyircinin en çok özdeşim kurduğu karakterin filmin kahramanı olduğu düşünüldüğünde arif karakterinin şiddete sık sık başvurması, kötü alışkanlıklar sergilemesi ve olumsuz davranışlarda bulunması önemli bir problemdir. özellikle genç seyirciler özdeşim kurdukları karakterlerin davranışlarını model almaktadırlar.

--- alıntı ---

makale

haber kaynağı
devamını gör...
hiç bir düşünceye başkası,o düşünceyi savunanların düşünceye verdiği zarar kadar zarar veremez. arjantin hükümeti varken cem yılmaz istediği kadar kötü örnek olsun ne farkeder.
devamını gör...
cem yılmaz bu insanlara ne yaptı dedirten inceleme.
devamını gör...
aylak bakkal ne yapardi? he evet t..ssaklarini tartardi. buda o misal.
toplumda genel bir yozlasma var, 100lerce islam dini var (herkes gercek islam bu degil diye bosuna soylemiyordur herhalde), bunlar gitmis cem yilma filmi bilmem ne.
alin mesela size baska bir arastirma konusu, makam sahibi musluman insanlarin hak yemelerinin halk uzerine ve halkin dini inanislari uzerine etkileri.
devamını gör...
arif ve recep ivedik, türkiye halkının yansımasıdır.
makaleyi yazanlar da bunu kanıtlamış oldular.
devamını gör...
suyu azar azar kaynatma hamlelerinden bir diğeridir. boşuna dememişler; "faşizm konuşma yasağı değil söyleme mecburiyetidir." diye.
devamını gör...
akademik bir çalışma. insanlar akademide istedileri soruları sormalı ve cevap aramalıdırlar. bu konuda dışarıdan ahkam kesmek en basit ifade ile densizlik olur. makaleyi merak ettim ve okudum. benim bilim dalım olmamasına rağmen makaleye ilişkin tek eleştirim tartışma sonucun bana göre zayıf olmasıdır. fen bilimleri alanında yapılan araştırmalarda sonuçların güçlü şekilde tartışılması ve literatür ile açıklanması, tartışılması veya desteklenmesi birinci derecede önem arz eder.
devamını gör...
sabah sabah hayvan gibi güldüren makaledir. başka da hiçbir şey demiyorum puahahahaha :d
devamını gör...
bu makaleyi hazırlayanlar ülkedeki alım gücünün düşmesi fakirliğin artması trafikte, iş yerinde,sokakta insanların öfkesi cinayetleri kadına yapılan cinayet taciz tecavüz gibi olayların artmasını araştırmasına dahil etmelidir. insanlar öyle ya da böyle iyi kötü beğenir beğenmez cem yılmaz'a gülüyor arkadaşım bırakın insanların eğlenmesini gulmesini rahat. toplumsal olayların insanların geçim derdini öfkesini araştırıp düşünün.
devamını gör...
yo yo kalkmayın, zaten kalkamıyorsunuz.
devamını gör...
mizahi bir filme bilimsel makale mi yazmak işte gerçek mizah
devamını gör...
her ne kadar hangi konuda inceleme yapmak isterlerse yapsınlar diye düşündüğümüzde, bu konuyu incelemekte serbest olsalar da, memleketin bu kadar sorunu dururken bununla uğraşmak ya da diğer tüm sorunların kaynağını buymuş gibi görmek bakımından son derece hatalı olduklarını düşündüğüm inceleme eylemi.

zaten bu ülkenin genel hatası bu değil mi? ekonomi dururken türban konuşmak, topraklar satılırken saray'a giden chpli kim sorusuyla uğraşmak, ormanlar yok edilirken yağmur duası konuşmak... mahallenin durumunu izlerken saç taramaktan vazgeçemedik bir türlü.
devamını gör...
oysa yahşi batı'da kilisede geçen bir kaç sahne vardı.
devamını gör...
ülke, akademisyenlerinin cehaletini gösteren bir durumdur.
bu adam filmlerinde, din ve değerlerini kullanmaya mecbur mu, yahu?
inceleme yapan kuş beyinli akademisyenlere tavsiyem;
'işte hendek işte deve' alın bir kamera, kendi hayal ürününüz olan ne varsa çekin de izleyelim.
sanki cem yılmaz filmi değil de hadis kitabı inceliyorlar.
devamını gör...
dimi cem yılmaz gora'ya gidip islamı yaymadı.

cem yılmaz'a bu konuda bende kırgınım.
devamını gör...
bir ablanın yaptığı incelemedir, yapar bişey diyemezsin, yazık yahu. ama recep ivedik’leri inceleseydi keşke, demek cy daha çok prim yapıyor
devamını gör...
incelenecek konu mu kalmadı, cem yılmaz dini bir lider ya da bu konularda söylemleriyle bir iddiası olan biri değil adam bir komedyen, hani bir medya patronu gibi ahlak konusunda hüküm verir, o zaman anlarım.. ancak bir komedyenin filmi neden din ve değerler açısından incelenir? hele ki toplumumuzun geçtiği şu son bir yıllık süreçte o kadar incelenecek yeni konu varken..
devamını gör...
oylar düştükçe, nereye sataşacaklarını şaşırdılar iyicene. keşke gidip fakirlik ve geçim sıkıntısı üzerine de bir araştırma yapsalarmış dediğim acınası araştırma.
devamını gör...
uzaylıya nikah düşer mi sorusunu akıllara getirir.
devamını gör...
şaka gibi ülkeyiz valla. güldürdü.
(bkz: muz cumhuriyetinde sıradan bir gün)
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"cem yılmaz filmlerinin din ve değerler açısından incelenmesi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim