en yalın haliyle zekâ geriliğidir. kişinin davranışları, zihinsel becerileri oldukça yaşının altındadır.
örn. kendini yönlendirme, toplumsal ya da kişilerarası beceriler, işlevsel beceriler, ev yaşamı ve bakım konularında becerememe halleri ortaya çıkar.
devamını gör...
kısaca mr, türkçesi ise zeka geriliği. insanın mental becerilerinin akranlarına göre daha yetersiz olması, zihinsel olarak geri olması. dikkat, problem çözme, algılama, anlama, hatırlama vs. kriterlerini gerçekleştirirken yaşıtlarına oranla yetersiz gerçekleştirmesi.

şimdi efendim, bu mental retardasyonun da seviyeleri var. bu seviyeler/dereceler zeka katsayısına göre, iq testlerine göre belirleniyor. iq düzeyi 50-55 ile yaklaşık 70 arası olanlar hafif dereceli. 35-40 ile 50-55 arası orta dereceli. 20-25 ile 30-35 arası ağır dereceli. 20-25'in altındakiler de ileri derece ağır kabul ediliyor. hafif mental retardasyonu olan insanlar mental retardasyonluların yaklaşık %80-85'ini oluşturur ve bunların topluma kazandırılması özel eğitim ve destekler ile sağlanılabilir. orta derecedekiler yaklaşık %10'unu oluşturur. eğitim olarak ikinci sınıftan ileri geçemeseler de uygun koşullarda, belli bir düzeyde topluma kazandırılabilir, kişisel bakımlarını yapabilirler. ağır düzeydekiler konuşmayı bile zor öğrenirler, aile veya grup evleri dışında topluma çok zor kazandırılabilirler. bu grup yaklaşık %3-4'ünü oluşturuyor. ileri derece ağır mental retardasyonlular ise yaklaşık %1-2'sini oluşturur. çoğunda özel nörolojik bir durum vardır. duyu, motor işlevlerini gerçekleştirimekte sıkıntıları vardır. bir de derecesi belirlenemeyenler var. genelde küçük yaşlarda bebeklik döneminde falan belirlenemiyorlar ileri ağır dereceli olma durumu dışında.

tam olarak bir tedavisi olmasa da erken teşhis çok önemli böylece akranlarına, topluma uyum sağlaması için çalışmalara daha erken başlanır. özel eğitim kurumları çok önemlidir. çocuğa daha fazlası için baskı yapmamak için. ailenin danışmanlığı çok önemlidir.

peki neden oluyor? genetik, kromozomal bozukluklar, metabolik bozukluklar, annenin gebelikte geçirdiği rahatsızlıklar, annenin gebelikte kullandığı alkol sigara gibi maddeler, erken doğum, düşük korkusu, doğum travmaları, doğum sırasında (perinatal) bulaşan enfeksiyonlar, travma, doğum sonrası (postnatal) enfeksiyonlar, uyaran eksikliği, yetersiz beslenme nedenleri arasındadır.

peki hamileyken çocuğumuzun mental retardasyon ile doğacağını anlayabilir miyiz? ultrason sayesinde anlayabiliriz. ultrasonografi ile fetustaki hidrosefali, mikrosefali, hidranensefali, holoprasensefali ve porensefali gibi beyin patolojileri ve serebral vermis agenezisi (joubert sendromu) gibi ciddi eksiklikler gösterilebilir. amniyosentez ile anlaşılabilir. gebeliğin 16’ncı haftasında transabdominal amniyosentez ile az miktardaki amniyon sıvısının aspirasyonu fetustaki bir sendromun, bozukluğun veya hastalığın saptanmasını sağlar. fetoskopi ile sağlanılabilir. gebeliğin ikinci üç ayında, transabdominal yolla, fiberoptik aygıtlar kullanılarak fetusun dış yapısının doğrudan gözlenmesi ve tanı amacıyla bazı dokulardan örnekler alınmasına fetoskopi diyoruz. bir de korionik villus örnekleri ile sağlayabiliriz. vajinal ve servikal yolla, bazen de transabdominal olarak, birinci trimestrin sonuna doğru korionik villus örneklerinin alınması birçok fetal anormalliklerin tanısına olanak sağlar. zeka geriliğinde fetal karyotipin ve enzim eksikliklerinin saptanması amacıyla yapılır.
devamını gör...
(bkz: geri zekalı)
devamını gör...
yeni doğanlarda en sık sebebi havaledir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"mental retardasyon" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim