57 senelik yönetmenlik hayatına 30 filmden fazlasını sığdırmış samuray soyundan gelen japon yönetmen. aslında ressam olma hayali ile yola koyulmuş daha sonra sinemaya ilgi duymaya başlamıştır. japon sineması için çok büyük bir kazanımdır. çocukluğu ve gençliği trajediler ile geçmiş, en yakınım dediği abisini ve diğer kardeşlerinden bir çoğunu kaybetmiştir. döneminin yenilikçi yönetmenlerinden olan kurosawa'nın oldukça ilginç bir karakteri vardır hatta eşi yoko yaguchi 'ye ikinci dünya savaşı yıllarında toplu intihar fikrinin eşiğindeyken evlilik teklifi etmiştir. sinema tarihçisi -özel bir ismi varsa eğer bilen aydınlatsın- aldo tassone'un da akira kurosawa isimli bir eseri mevcut. kurosawa'nın iç dünyası ve bunun filmleri üzerine etkisini aydınlatan oldukça kısa ama etkileyici bir eser. kurosawa'nın rus edebiyatı ve fyodor mihayloviç dostoyevski'nin eserleri ile tanışması, bunları yorumlama biçimi ve kendi alanına bunu yedirmeyi başarması yönetmeni insanın gözünde ayrı bir noktaya koymaya itiyor. hakuchi zaten ilk izlediğimde aşık olduğum bir filmdi tassone'un kitabını okuduktan sonra tekrar göz atmamam işten bile değildi özünde. kurosawa'nın karakterlerinin nitelikli incelemeleri için bile okunması gerektiği düşüncesindeyim.



"insanoğlunun çekebileceği acı ve bunalımların en ağır ve katlanılmaz gibi görünenlerini en ince ayrıntılarına dek irdeleyip işleyen dostoyevski'nin bakışlarındaki ölçüsüz sevecenlikte insanüstü bir özellik vardır. ondan başka hiç bir romancı, hiç bir zaman insanoğlunu böylesine namusluca, böylesine derinlemesine ve böylesine sevgiyle tanımlamamıştır. dostoyevski, insanoğlunun davranışlarını en yalın durumundan ele alıp acıların son kertesine dek araş­tırır ve çözümler; işte bu nedenle de onun kahramanları gerçekten olağanüstü kişilerdir." kurosawa'nın bu satırları 1951 yılında yazılmıştı.bu nedenle de daha ilk gençlik çağlarından beri dostoyevski'nin ateşli bir hayranı olan yönetmenin, prens mişkin'in, bu meczup delinin, bu "mutlak iyi" adamın donkişotvari kişiliğinden etkilenmesi, elbette ki kaçınılmazdı. s.100

"zamanının önyargılarının kurbanı olmuş bir bürokrattan daha kötü bir şey yoktur. savaşın sonuna doğru birkaç dostla bir anlaş­maya vardık. eğer korktuğumuz şey gerçekleşir de imparator ulusal harakiri yapılmasını önerir ve telkin ederse, kendimizi öldürmeden önce içişleri bakanlığındaki tüm sansürcüleri gebertmeye ant içtik." bugün dahi sansürcüleri ve bürokratları çağrıştıran en küçük bir sözcük bile kurosawa'nın yüzünü ekşitmesine yetmektedir. memurların at gözlüklü kavrayış biçimlerine yönelik öfkesini de yaşamak'ta haykırmıştır. s.18



filmografisini amme hizmeti niyetine aşağıya bırakıyorum.

seven samurai
kagemuşa
rashōmon
sanjuro
ran
hakuçi ( dostoyevski'nin budala eserinin bir uyarlamasıdır , tavsiye ederim .)

--- alıntı ---

– bizler bulamaçla karnımızı doyuruyoruz. bir samurayı nasıl besleriz?
+ darı yiyebiliriz!
– ama bir samuray sadece yiyecek karşılığı bizim için savaşır mı? aşırı derecede gururludurlar!
— siz de aç samuraylar bulun! ayılar bile, aç olduklarında ormanı terkederler.

--- alıntı ---
devamını gör...
japon film yönetmeni ve senaristtir.
(bkz: yedi samuray) filminin yönetmenidir.
venedik film festivalinde raşamon adlı filmle altın ayı ödülü almıştır.
son yüz yılda asya'nın gelişmesine en çok katkı sağlayan insanlardan biri seçilmiştir.
devamını gör...
japon yönetmen, sinema haricinde kurbağa yağı satıcısı isimli otobiyografi kitabını yayınlıyor. önce ingilizce, sonra türkçe'ye çevrilen kitap, onu uluslararası şöhrete taşıyan 1950 yılında çevirdiği raşomon filmine kadar süren yaşam öyküsünü ele alıyor.
devamını gör...
dersu uzala filmi vardır. çok iyidir. taygada yaşayan yaşlı bir adamı anlatır daha sonra adam yaşadığı yerden kopar şehir hayatı yaşamaya başlar. çok diyalog yok filmde fakat izliyorsunuz. belgesel tadı var sanki. bu arada akira kurosawa bu filmle ödül almış.
devamını gör...
devamını gör...
aşı karşıtı paylaşımlarıyla dikkat çeken yönetici.
devamını gör...
madadayo, ran, yojimbo, kagemusha (gölge savaşçısı), ıkiru ( yaşamak), hakuçi (budala), rashomon, shinichinin no samuraı ( yedi samuray), filmlerinin yönetmenliğini yapmış, ödüllü bir japon yönetmendir.
devamını gör...
enfes lezzetli yönetmen. samuray hikayelerini çok iyi anlatır. sanırım babası eski bir samuray klanındaydı.
devamını gör...
henüz hiçbir filmini izlemediğim ünlü japon yönetmen.
devamını gör...
sinema bir endüstri değil de imparatorluk olsaydı şayet, imparatorun adı çoktan tarihe yazılmıştı. ama kuşkusuz ki sinema aynı zamanda bir sanat ve kurosawa da bu sanat dalının en büyük samurayıdır.

biçem ve üslup açısından kendisinden sonra gelen birçok yönetmene ilham vererek kamera kullanımı ve eşsiz kurgusal dehası ile film anlatımında çağının çok ötesinde özgün bir dil yaratmıştır. alternatif evrenlerin birinde kubrick ile kardeş olma ihtimali de yok değildir. star wars’tan the magnificent seven’a kadar onlarca filmde ondan izler görebilirsiniz. özellikle rus edebiyatı’na olan ilgisi, kaotik olayların hakim olduğu destansı eserlerinde inceden hissedilmekte, doğayı hikayenin fonunda basit bir figür olarak kullanmaktan kaçınması ve düşsel bir dünyanın içerisinde izleyicisine ev sahipliği yaparak iyi film için sağlam bir hikayenin önemini vurgulamıştır.

ardından gelen tüm usta yönetmenler toplanıp onun için saygı duruşunda bulunsa, piyasadaki ceket ve şapka satışında büyük bir patlama yaşanması kaçınılmaz olurdu.
devamını gör...
bu abi aslen ressamdır. filmlerdeki sinematografinin bu kadar iyi olmasının asıl nedeni de budur. sinema sektörüne girince ressamlığı bırakmış tabii ki.

iyi ki de bırakmış. ressamlığa devam etse belki de tanıyamayacaktık ve bu kadar iyi filmler izleyemeyecektik.

kendisi sinema sektörünün en çok esinlenen yönetmenlerinden biridir. evet, star wars evreninde çok fazla etkisini görebiliriz. çünkü george lucas büyük bir akira kurosawa hayranıdır. hatta birlikte bir proje çalışmaları da olacakmış ama bir şekilde gerçekleşmemiş.

hayatı da öyle toz pembe falan değil tabii ki. maddi imkansızlıklar yüzünden birçok projesini hayata geçirememiş. birkaç başarısız intihar girişimi de olmuş.
devamını gör...
iyi bir yönetmen iyi bir senaryo ile başyapıtlar üretebilir, aynı senaryo ile vasat bir yönetmen ancak sıradan bir film yapabilir. fakat kötü bir senaryo ile çok iyi bir yönetmen bile iyi film yapamaz! bir sinema özdeyişine göre yangını ve suyu birlikte geçmelidirler. gerçek bir film ancak böyle yapılabilir ve güç büyük ölçüde senaryodadır.” demişliği vardır.
devamını gör...
efsanevi japon yönetmen. ran, seven samurai, ikiru, dersu uzala, dreams, rashoman filmlerinin yönetmeni. sinematografi olarak kurosawa'nın şiirsel betimlemelerini görmek mümkün. kendisinin aynı zamanda bir ressam olması nedeniyle bazı filmlerinde görsellik ağır basmaktadır.
devamını gör...
aynı gün doğduğumuz efsane japon yönetmen.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"akira kurosawa" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim