fakir baykurt romanı. tıpkı tırpan ve kaplumbağalar gibi ankara'nın köylerini denetlediği yıllarda yazdığı bu roman sanki biraz acemi işi, çünkü anlatım bir acayip. aniden anlatıcı ilahi bakıştan kahraman bakışına, sonra tekrar ilahiye kayıyor ve bunu belirten tırnak vb işaret yok.


abd yardım fonu aid'in türkiye yöneticisi mr. roger, tarım yardımlarını kanalize edecek bir pilot köy arayışına girer. tartışmaların ardından ankara yakınlarında havaalanı yolundaki kızılöz köyünde karar kılınır. mr roger, sponsor melih dalyan, metresleri, türk mihmandar, vali, kaymakam ve nato'da yetkili bir yerde olan tuluğ paşa hep beraber köye giderler. heyet köylülere çeşitli vaatlerde bulunur, ancak köy muhtarı izzet ve ihtiyar korucu temeloş dede "eksiklerimizi kendimiz gideririz sağolun" derler. heyetin ısrarları üzerine de "tarlalarla aramızdaki tepeyi kısaltın o zaman" derler. heyet de bunu kabul eder.

oncelikle pilot köyün adı "kızıl" rusları çağrıştırıyor diye güzelöz olarak değiştirilir. daha sonra da gerçekten tepe tamamen tıraşlanır, dümdüz bir alan halini alır. bu alanda da bir amerikan çiftliği kurulur, ananas ağaçları dikilip cins cins ithal hayvan getirilir. köylüler artık komşu köylülere hava basmakta, namları tüm çubuk ovasında kıskançlıkla anılmaktadır. tabii kaymakam, vali vs düzenli olarak örnek çiftliği teftiş etmekte, amerikalılar fotoğraflar çekip propaganda broşürlerine basmaktadır. birçok unutulmuş köyden biri olan kızılöz abad olmuştur... peki öyle midir aslı? tersine köylüler bu durumdan çok şikayet etmektedir. ekilen amerikan tohumları hiç büyümemekte, ananas fidanları kuruyup gitmektedir. ithal tavuklar, sığırlar ve keçiler de teker teker hastalanıp ölmüştür. şikayetlerin iletildiği amerikalı veterinerler hastaları alıp yeni hayvanlar getirseler de yeni gelenler hemen hastalanmaktadır. köy öğretmeni cemal'in ne tohumların ne de hayvanların iklime dayanamadığını, kendisinin talebiyle gönderilen öğretmen ertan'ınsa okulda çalışmayıp habire dağda maden aradığına dair valiliğe dilekçe vermesiyse köye baskı olarak döner. köyden tutulan korumalar dışında çiftliğe girişler yasaklanır, cemal öğretmen sürgün edilir, yerine çiftlik sorumlusu bobby'nin sevgilisi tülay atanır. ihtiyar temeloş bütün bu olan bitenden çiftliği sorumlu tutmaktadır. bir akşam gizlice tel örgüleri aşarak çiftliğe girmeye kalkar. gözünü karartıp ağaçları kesecektir ama torunu yaşındaki korucuya yakalanır ve ağır bir dayak yer.

tülay öğretmen ve onun aşkıyla artık türkleri daha iyi anlayan, ülkesinin emperyal politikalarından haz etmeyen bobby temeloş'u ankara'ya, amerikan hastanesi'ne götürürler. hastanede temeloş'a çok iyi bakılmaktadır ama temeloş bir türlü iyileşmemektedir. derken bir gün temeloş, topal bacağına yapılan sargıda da tokalaşan türk ve amerikan ellerinden oluşan aid logosunu görür ve cinnet geçirir. hastaneden kaçtığı gibi köyüne döner. sonra da tüm köylüleri toplar, örnek çiftliğin üstüne taşları yığmaya başlarlar. tam o gün de örnek çiftliği görmeye amerika tarım bakanı gelmiştir, ona da büyük bir sürpriz ve şok olur...

devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"amerikan sargısı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim