öne çıkanlar | diğer yorumlar

george orwell’ın 1934 yılında basılan romanı.

pek bilinen bir romanı olmasa da ingiliz sömürgesi altındaki hindistan’a ışık tutması ve yazarın gözünden o dönem yaşadıklarını görmemiz açısından değerli bir kitap. ingilizlerin ‘uygarlık’ getirdiğini söylediği hindistan’da , nasıl bir uygarlıktan bahsedildiğini gözler önüne seriyor.

bildiğimiz üzere, george orwell (gerçek ismiyle eric arthur ) hindistan doğumludur ve bir dönem hindistan’da (1922-1927) hindistan imparatorluk polisi olarak görev yapmıştır. oradaki anılarının bir kısmını bir idam kitabında açıklamıştım.

kitap şu anki ismi myanmar olan burma’da geçer( ingilizlerin birmanya diye adlandırdıkları yer aynı zamanda). kitabınızın kahramanı flory adlı bir ingiliz olup, bir kereste firmasında çalışıyor. yüzünde bulunan doğum lekesi, onu biraz çekingen,biraz sinirli yapmaktadır. sert ve asosyal görüntüsünün altında aslında şefkatli ve aşka muhtaç bir kalp yatar. ne hintlidir ne ingiliz. ingilizlerin yerli halka davranışlarını onaylamaması ve hintli olan doktor arkadaşı , onu biraz grup dışına iter. tesadüfen ingiliz bir kızı görünce aşık olur. kız, paris’te bir süre bulunmuş, o süre zarfında sanattan ve sanatçılardan nefret etmiş, hep zengin arkadaşlarına özenmiş, babası servetini kaybetmiş bir kızdır. yani onun hakkında iyi bir şey diyemeyeceğim,kısaca zengin koca bulma amacında olduğunu söyleyebilirim. ikisinin tanışması ve sonrasında yaşananlar; iftiralar, ihanetler kitabın ana unsurlarını oluşturuyor.

orwell’ın en çok kitap karakteri kurguladığı kitaptır diyebilirim( hayvan çiftliği gibi). o dönemin , hintli olup belli mevkide olanların kendilerini ingilizlere kabul ettirme gayeleri ve ingilizlerden çok yalan dolanla yüksek mevkiye gelen bu kişilerin kendi halkına uyguladığı zulüm, ingilizlerin yerli halkı aşağılamaları gerçekçi bir dille anlatılmış.

okunup ders alınacak romanlardan biri. sonu mu? orwell’ın kitaplarında ne zaman mutlu son olmuş*. kitabın arka kapağından alıntı ile bitireyim:


bizim bu ülkede bulunmamızın hırsızlık yapmaktan başka bir amacının olmadığını nasıl anlayabilirsiniz? çok basit. memurlar burmalıları ezerken,işadamları da onların ceplerine dalıyorlar. eğer bu ülke ingilizlerin elinde olmasaydı, diyelim benim firmamın şimdiki gibi kereste sözleşmeleri yapabileceğini mi sanıyorsunuz? ya da başka kereste firmalarının veya petrol şirketlerinin ,madencilerin,çiftçi ve tüccarların? arkasında hükümet olmasa pirinç çemberi talihsiz çiftçiyi soyup soğana çevirmeye nasıl devam edebilirdi.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"burma günleri" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim