bir hikmet benol iddiasıdır.

oğuz atay'ın benim çok sevdiğim, hatta en sevdiğim kitabı olan tehlikeli oyunlar isimli eserinin baş karakateri olan hikmet benol'un hazırlamayı düşündüğü, planladığı hayat bilgisi ansiklopedisine ilham kaynağı olan düşüncedir.

"bütün kötülükler" derken elbette insanı aklına bir ülkeyi ya da dünyayı sarsan olaylar gelebilir. bu çok doğaldır ama hikmet benol üstadın bahsettiği kötülük çok daha küçük çaplı.

kendisi tehlikeli oyunların içinde zavallı bir savaşçı olduğu için bizi hazırlıklı olmaya sevk ettiği olaylar da aslında çok gündelik meseleler. birçok insan için lafı bile edilmeye değmeyecek bu hazırlıklar bazı insanlar için büyük bir gerilim kaynağı olabilir. ve ben bunu kendimden biliyorum.

bir lokantadan ya da kafeden kalkmadan önce hesabı belirleyip parayı ya da bu zamanlar için kredi kartını hazırlamak önemlidir. zira insan kasaya gidip kendini çok zor bir durumda bulabilir.

ya da evden çıkmadan önce anahtarı, telefonu, cüzdanı hazırlamak önemlidir. çünkü insan bunların hepsini ya da bir tanesini unutup yine kendini zor bir durumda bulabilir.

yazılması planlanan o hayat bilgisi ansiklopedisi bu yüzden önemliydi aslında. yani benim gibi insanların hayatlarını daha gerilimden uzak yaşamaları için.

çünkü benim gibi ve hikmet benol gibi insanlar diğer birçok insanın aksine bu hazırlıksızlık mevzusu yüzünden gündelik hayatlarından yoğun bir stres altına giriyor.

hazırlıksız olmak bütün kötülüklerin anasıdır.
devamını gör...
kanser de mi ondan dogdu ac kopekler! hayir.
devamını gör...
peki, kötülükler fazla hazırlıklı olmaktan kaynaklanamaz mı? kaynaklanabilir. yani mesela olmayacak kötü bir senaryoyu düşünerek ona hazırlanmak onu düşüncemizde gerçek kılabilir ve ona göre aksiyon alabiliriz. gitmeyecek birinin gideceğini düşünüp önce biz gidebiliriz ki bu da gitmeyecek olana kötülüktür. kızmayacak olsa bile ebeveynlerinin ona kızacağını düşünerek yalan söyleyen bir çocuk örneği de olabilir. yalan kötüdür. ne diyelim ben benol, hikmet senol.
devamını gör...
tehlikeli oyunlar ve işin edebi boyutu haricinde bunun şöyle bir yönü var. diğer yazarlarımızın belirttiği gibi çok hazırlıklı olmak da günümüzde (bkz: yaygın anksiyete bozukluğu) denen bir hastalığın çıkış noktasıdır.
kaygı gereklidir çünkü hayatta tutar ama fazlası yani her duruma her nesneye her olaya hazırlıklı olmaya çalışıp bir de onlar üzerinden oluşabilecek ihtimalleri düşünmek bu kaygı denizinin sizi boğduğunu gösterir.
yani azı karar çoğu zarar arkadaşlar.

küçük bir örnek daha vermek istiyorum bir de bu durum şöyle bir şey her yola çıktığında araba çarpabileceğini deprem olabileceğini kafana taş düşebileceğini düşünüp tek tek hepsine hazırlıklı olmaya çalışmak gibi bir şey.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"bütün kötülüklerin hazırlıklı olmamaktan doğması" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim