antik yunan mimarlığında, altı geniş, üstü dar, ortası şişkince, yivli sütunların ve sütun başlıklarının süs örgelerinin belirlediği bir mimari düzen. antik yunan mimarlığının ilk üslubu olup, dor kavimlerine bağlandığı için bu adı almıştır. sütunların üzerinde ince bir plak halinde, kenarları yukarı, dışa taşkın sütun başlıkları vardır. sütunlarda altlık bulunmaz. başlıklar üzerinde bir tabla bulunur. taban kirişi ile saçak arasında da üçüzyivler ve aynalar yer alır.
dorik düzen örnekleri
devamını gör...
eski yunanlılar tarafından oluşturulmuş üç mimari üsluptan biri. tapınaklarda örneklerine sık rastlanır. yapıların bir ya da iki cephesi, bazen de her tarafı sütunlar ile çevrilmiştir. alttan üste doğru yükseldikçe sütunlar incelir. bazılarının üzerlerinde yiv bulunur. yapılarında pencere bulunmaz, bu sebeple güneş ışığı da ancak kapıdan girer.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"dorik düzen" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim