tarihte ilk kez nükleer test algılama uydu serisi olan vela uyduları ile keşfedilen, yüksek enerjili bazı gök cisimleriyle ilgili süreçlerde ortaya çıktığı düşünülen, yüksek enerjili patlama.

bir gama ışın patlaması saniyeler içerisinde başlar ve biter ancak patlama sırasında ortaya çıkan enerji, güneş benzeri bir yıldızın milyarlarca yıl boyunca yaydığı enerjinin toplamına eşittir.

dünya bunlardan etkilenebilir mi? eğer yeterince yakında olsaydılar, dünya'nın atmosferini soyarak dünya'yı güneş'ten ve uzaydan gelen tüm etkilere karşı savunmasız bırakırlardı. ancak şükür ki yakınımızda buna neden olabilecek cinsten bir cisim yok. yine de bazı bilim insanları, milyonlarca yıl önceki kitlesel yok oluşlardan bazılarının böyle olaylardan kaynaklanmış olabileceğini düşünüyor.

***

vela uyduları, uzayda nükleer deneme yapılıp yapılmadığını algılamak üzere tasarlanmıştı. dünya etrafında yüksek yörüngeler üzerinde dolandıklarından, parazit olarak araya girebilecek sinyallerden uzaktılar. vela 3 ve vela 4 adlı araçlar, nükleer patlama sonrasında ortaya çıkandan çok farklı ve güçlü bir sinyal algıladı ve elbette bu durum merak uyandırdı.

vela 6 sistemi, özellikle bu konuyu araştırmak üzere uzaya gönderildi. sistem birkaç araçtan oluşuyordu ve bunların hepsi farklı bölgelere yerleştirilerek sinyalin nereden geldiğini saptamaları amaçlanmıştı. yapılan araştırmalar, sinyalin güneş sistemi dışından geldiğini gösterdi. bunun üzerine özellikle gama ışın patlamalarını araştırmak amacıyla projeler geliştirilmeye ve uydular tasarlanmaya başlandı. günümüzde düzenli olarak bu konular hakkında gözlem yapan uydular var yörüngemizde.
devamını gör...
bilinen en büyük patlama. böyle bir patlamanın yanında güneşimiz atom bombası karşısında yanan saman alevi gibi kalabilir.
devamını gör...
bruce banner'ı bruce banner yapan patlamadı.
devamını gör...
sürenova patlamasının çok ötesinde, iki nötron yıldızının çarpışması ile bir kaç saniyede aşırı yüksek gama ışınlaması yapan patlamalarmış.
soğuk savaş dönemi atom bomba patlaması gözlemek için kurulan gözlem cihazlarına yakalanan ışınlarla keşfedilmiş.
neyse ki çok uzak uzayda ve çok seyrek gerçekleşiyormuş.
yakında olup ışın dünyaya vurursa bir anda ozon tabakamız yok olur ve ardından bir kaç yılda biyolojik canlılık sona erermiş.
miş miş de muş muş
devamını gör...
samanyolu'nda bize yakın yıldız yada yıldız sistemi var mı bilmiyorum ama bir olasılık güneş sisteminin sonu böyle olabilir ..
uzak uzayda olması olmayacak demek değildir , bazen yıldız -güneş sistemler birbirlerine hızla yaklaşabiliyor ,hatta galaksiler bile birbiri ile çarpışabiliyormuş. (tabi bu konuda cahilim epey)

bilim kurguda işlenmemiş konu çünkü kurtuluş yok ,%100 yok oluş..
bilmiyoruz tabi ama pek çok gelişmiş medeniyet yada canlı yaşamın olduğu güneş-yıldız sistemleri böyle yok olmuş olabilir.

açıkça yazayım dünya yaşamı fazla sürmeyecek ,toptan yok olacağız.
uzayı evreni öğrenmemiz hayal ,ayrıca bir yaratıcının olma olasılığı da yok çünkü evrende düzen yok her şey tesadüfe dayanıyor.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"gama ışın patlaması" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim