ilk duyulduğunda hintli bir filozof ismi sanılan, (bilinen) dünyanın en eski haritası. ayrıca babil dünya haritası olarak da bilinir ve m.ö. 5'ci yüzyıla kadar uzanır. öyle ki, dünya haritası bir tablete çizilmiştir ve bu tablet, 200 yıl önce fırat'ın kıyılarında bulunmuştur. tabletin yarısı bulunmuş diğer kısmı bulunamamıştır,

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

tablette yıldız gibi bir şey çizilmiş. yuvarlak bir şey ama etrafında 7 üçgen bulunuyor. aslında resme baktığımızda sadece 2 üçgen görüyoruz ve yarım-yamalak gözüken 2 üçgen daha görüyoruz fakat günümüz çizimlerinde harita tamamıyla çizilmiş ve ortaya şu resim çıkmıştır,

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

fakat bazı resimlerde 7 üçgen yerine 8 üçgen de çizilir. haritadaki üçgenlere "adalar" deniyor. haritadan da gördüğünüz üzere, dünyanın merkezinde babil imparatorluğu, çevresinde de urartu ve asur yer alıyor.

haritada yer alan üçgenlerin 5 tanesinin tanımları günümüze kadar ulaşmıştır. bu üçgenler 3'den 7'e kadar olanlardır.

3. üçgen - kanatlı kuşların uçup gitmediği bölge. yani burda kuşların bile varamayacağı, ulaşamayacağı yer kastediliyor. burası belki akdeniz olabilir.

4. üçgen - ışıkların, kulelerden daha parlak olduğu bölge, günbatımı. burda yıldızların parlaklığı kastediliyor ve kastedilen yer kuzeybatı'dır. resimde burası gece halinde tasvir edilmiş.

5. üçgen - kuzeye doğru karanlık bölge. kimse hiçbir şey görmez, güneş de görünmez. resimde burası tamamen karanlık bir biçimde tasvir edilmiş. burda belki kuzey batı kastedilmiş olabilir.

6. üçgen - boynuzlu bir boğa yaşar bu bölgede, yeni gelenlere saldırır. bu bölge hakkında verilen tek bilgi, boynuzlu bir boğanın olduğu ve buraya gelenlere saldırdığı yönündedir. burda da herhalde bir ülke kastedilir, ama hangi ülkedir bilemeyiz.

7. üçgen - doğuya uzanan bir bölge, sabahın doğduğu bölge. burda da sabahın, güneşin doğduğu bölge (belki de ülke) kastedilir.

1. üçgen herhalde okyanusu gösterir çünkü başka bir tasvirde bu üçgenin baktığı bölgede okyanus tasvir edilmiştir fakat bundan ilave üstteki görselde çizilen 1. üçgendeki bölge, arabistan yarımadasını anımsattığı için ikisi bir arada çizilmiş olabilir. 2. üçgen de * muhtemelen güneşin battığı ülkeyi gösteriyor.
devamını gör...
"bir ülkenin tümü (filistin), bir kent (kudüs), bir tapınak (kudüs tapınağı) birbirlerinden farksız birer imago mundi sunmaktadırlar." mircae eliade'nin kutsal ve din dışı kitabında geçer.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"imago mundi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim