bu olay, bana çok saçma gelen olayların başında yer almaktadır. yani ben neden köpek besledim diye haram ve gunah işlemiş oluyorum? ama kedi besleyince sevap işlenmiş oluyor... bu çok saçma. yani yaratıcı boyle bir kanaate mi varmış? tabi ki hayır. kainatta binlerce tur hayvan var. insanoğlu bu hayvanlardan aklı ve zekasıyla ayrılıyor. o hâlde aklını kullanan bir insan kendisine "neden yasak" ya da "köpekler piç mi" diye sormalıdır. elbette bilim dünyasını, özellikle trabzonlu bilim dünyasını ikiye bölen bir diğer tartışma ise hamsi (bkz: hamsilerin piç olması) konusudur. bu konuya daha sonra değineceğim.
tanım: dinde yeri olmayan safsatalar ile ici boş argumanlardan ibaret düşüncedir. tanrı her hayvanı kendi ozelliklerine gore yaratmıstir.
edit:bu arada samoyed cinsi köpeğime dişi bir eş arıyorum. kayseri'de samoyed besleyen varsa iletişime gecelim.
devamını gör...
neolitik devrim ile yerleşik hayata geçtiğimizde kedileri evcilleştirmeye başladık. ektiğimiz tarlalara fareler geliyordu. fareleri takip eden kediler ve yılanlar da neolitik devrimle birlikte kültüre oldular. ancak yılanları evcilleştiremedik çünkü sürüngenlerdi. memelilerin ve sürüngenlerin beyinleri farklıdır. sürüngenlerin beyinleri daha ilkel olduğu için evcilleştirmek pek mümkün değildir. ancak yılanların kültürde önemli bir yeri vardır. (bkz: medusa) (bkz: yılanlı sütun) kültürlerde yılanlar hep mistik canlılardır. genellikle de kadınlarla ilişkilendirilmiştir. her ikisi de ataerkil kültürde şeytanlaştırılmıştır. (bkz: adem ile havva)

neyse konumuza dönelim. günümüzden 300 bin yıl önce yerleşik hayata geçtik ve mülki arazileri ekip biçtik. şehirler inşa ettik. hasat ettiğimiz ürünleri depolarda sakladık. depolarda fareler ve böcekler bulunuyordu. böcekleri kekik, zahter, ardıç, çam gibi uçucu yağı böcekleri kovan aromatik bitkilerle kovuyorduk (bkz: repellent). fareleri ve kuşları ise kediler avlıyordu. işte bu yüzden bereket tanrıçası heykelinin sağında ve solunda nesli tükenen büyük kedilerden anadolu parsı vardır. kuvvetle muhtemel antik dünya'da bu büyük kediler evcilleştiriliyordu. kedi kültürünün en net görüldüğü uygarlık ise antik mısırdır. kediler bile mumyalanmıştır.

gelelim köpeklere...
köpekler neolitik devrimden çok daha önce evcilleştirilmiştir. köpekler yerleşik hayatın gerçeği değildir. avcı-toplayıcılar ve göçebelik kültürünün ögesidir.

peki neden köpekler haram kediler helal???
kesinm bir cevabı yok ancak kanonik eserler tarihine bakarsak en eski yazılı eserlerin hepsinin dini metinler olduğunu görürüz. en eski yazılı metinler orta doğu'dadır. bu metinler bir din adı altında şehirde birlikte yaşama kılavuzudur. mesela tevratta adet gören kadının neler yapması gerektiği, neler yapmaması gerektiği yazılıdır. kurana hiç girmek sitemiyorum çünkü kuran bu bahsettiğim kanonik eserler içerisinde çok daha yeni. bu yüzden bir dini kitaptan çok siyasetname ve tarihi anlatıdır.

şehirlerde birlikte yaşamak konusunda büyük köpeklerin hiç bir faydası yok. üstelik sınırlı bir kaynak olan etle besleniyorlar. antik dünya'da köpekler ortadoğu da işe yaramaz canlılardı. bu yüzden 'vahabi köpeği' gibi küfürlerimiz var.
hristiyanlar için de köpek sevimli bir hayvan değildir. rumlar hiç hoşlanmaz köpekten. köpek sürü hayvanıdır. şehirdeki hayata adapte olamaz. fareleri avlamaz.
şehir yaşamında daha çok bekçilik görevi vardır. ancak mülkiyet haklarının korunduğu bir ülkede köpeğe gerek yoktur. dijital güvenlik sistemlerinin kurulduğu bir şehirde köpeğe gerek yoktur.

dinler böyledir. size uzun uzun 'bu niye yasak' diye anlatmaz. birşey haramsa bilin ki tarihsel bir geçmişi vardır.
devamını gör...
köpeğin nefesi ve salyası necistir. nitekim köpeklerin salyalarından, tüylerinden ve hattâ nefeslerinden çeşitli bulaşıcı hastalıkların husûle geldiği, artık günümüzde şüphe götürmez bir ilmî gerçektir. üstelik bunlar, ilmin bugünkü ulaştığı noktada tespit edebildiği gerçeklerdir. ancak avcılık, çobanlık ve bağ-bahçe bekçiliği gibi vazîfeler için -evin dışında olmak kaydıyla- köpek beslenmesine müsâade edilmiştir. zira bu, bir ihtiyâcı karşılamaktadır. köpeğin eve alınmaması, ona karşı menfî bir tavır takınmayı da gerektirmez. yâni köpeklerin aç bırakılması veya onlara kötü muâmele edilmesi söz konusu olamaz. bilakis islâm, merhameti bütün mahlûkâta şâmil bir sûrette telkin ettiği için, köpeklerin de hayatlarının korunmasını, diğer mahlûkât gibi onlara da şefkat ve merhametle muâmele edilmesini emretmiştir.
nitekim bir hadîs-i şerîfte, susuzluktan ölmek üzere olan bir köpeğe su veren günahkâr bir kadının cennetlik olduğu haber verilmiştir. başka bir hadis-i şerifte de “bir kadın ölünceye kadar hapsettiği bir kedi yüzünden azâp edildi ve bu sebeple cehenneme girdi. hayvanı hapsettiğinde ona bir şey yedirmemiş, içirmemiş, yerdeki haşereleri yemesine bile izin ve imkân vermemişti.”
devamını gör...
kardeşim sana türkçe de haram anlaşılan.
devamını gör...
kedi beslemek eve salya vesaire dökmediği içindir köpek döker. köpek daha pistir kediye göre islam dinine göre.

ayrıca köpeğin evde beslenmesi haram olmakla beraber evin bahçesinde bir kulübede vesaire beslemek haram değildir.
devamını gör...
yukarıdaki yazarlar uzun uzun köpek beslemenin haram diye nedenler üretmeye çalışmış.
arkadaşlar köpek beslemek haram değil. bazı islam alimlerinin necaset sebebiyle uygun bulmamasına haram diyemezsiniz.
helal veya haram kılmak sadece allah'a aittir ve kuran'da belirtilmiştir. insanların allah'ın bildirdiği dışında hiçbir şeye helal haram deme yetkisi yoktur.
necislik hâli de hepten haramlık getirmez.

allah'ın yarattığı hiçbir hayvan haram değildir. sadece hayvanlardan sağlanan faydalar konusunda (eti, sütü vs.) helal/haram kaideleri vardır.

birilerinin söylediklerine biat edip, uzun uzun sebepler bulmadan önce aklınızı mantığınızı kullanın.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"kedi beslemek helal ama köpek beslemenin haram olması" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim