kültür varlıklarını koruma ve onarım bölümü
başlık "whisper" tarafından 21.01.2021 23:38 tarihinde açılmıştır.
1.
anadolu’da yaşamış olan eski uygarlıklardan bize kalan kültür varlıklarının ve tarihî eserlerin korunması ve onarılmasıyla ilgili eğitim veren dört yıllık bir lisans programıdır. bu bölüme eşit ağırlık puan türüyle (tm-1)ve merkezî yerleştirme sınavlarıyla öğrenci alınmaktadır.
bölümdeki temel amaç; ülkemizdeki tarihsel ve kültürel varlıkları ortaya çıkarma, müzelere, depo alanlarına, laboratuvarlara özenle ulaştırma, kültür varlıklarının tarihlerini araştırma ve nasıl korunacağını tespit etme (önleyici koruma-etkin koruma yöntemlerine uygun olarak sağlamaktır.
[[/alıntı]]
[[alıntı]]
kültür varlıklarını koruma ve onarım bölümü mezunları, bu işi meslek olarak yapmak istedikleri takdirde, lisans düzeyi veya lisansüstü düzeylerinden birinde mutlaka sanat tarihi, arkeoloji, arkeoloji ve sanat tarihi, klasik arkeoloji, müzecilik, mimarlık, restorasyon gibi ilgili bölümlerde de lisans veya yüksek lisans eğitimi yapmalıdır. hatta tercih ettikleri üniversitede çift anadal ve yandal uygulamaları varsa, iki lisans programını aynı anda okuyup çift diplomayla mezun olunabilir. böylelikle bu bölümlerden mezun olan bir öğrenci, kültürel ve tarihsel miraslara bakış açısı bakımından çok daha uzman bir hale gelecektir.
çalışabilecekleri kurumlar ise; arkeoloji ve restorasyon üzerine çalışmalar yapan kamu veya özel sektör kurumları, müzeler, sanat galerileri, kültür-sanat vakıfları ve akademik platformlardır.
[[/alıntı]]
[[alıntı]]
mezunlar, kamu kurumlarına ait ören yerlerinde ve vakıflara ait müzelerin restorasyon projelerinde(b: restoratör) olarak; kamu veya özel kurum ve kuruluşlarda sanat danışmanı olarak; akademik çalışmalarda öğretici veya araştırmacı, yükseköğretim kurumlarında ise ilgili alanlarda eğitmen olarak çalışabilmektedirler.
kültür varlıklarını koruma ve onarım bölümü dersleri ;
kültür varlıklarını koruma ve onarım bölümünde dersler, teorik ve uygulama olarak iki şekilde işlenmektedir. bu bölümde zorunlu derslerden ve çok sayıda seçmeli dersten oluşan ders programları uygulanmaktadır. her dönem okullara göre ders sayısı, ismi ve işleyiş şekli değişiklik gösterebilir.
dersler üniversitelere göre ortak şekilde sıralanmıştır
koruma ve onarıma giriş
teknik resim
arkeolojiye giriş
bezeme teknikleri -seramik dersleri
sanat tarihine giriş
müzecilik ve önleyici koruma
kültür varlıklarını belgeleme ve koruma
koruma kimyası
fotoğrafla belgeleme- belgeleme
taş koruma ve onarım -her dönem
koruma kimyası
pişmiş toprak ve cam koruma ve onarım
malzeme bilgisi
duvar resmi-mozaik koruma ve onarım
tez- son sene - bitirme tezi
koruma laboratuvarı -kimya ağırlıklı
tekstil- tekstil malzeme bilgisi
ülkemizde eğitim veren üniversiteler
1) yıldız teknik üniversitesi
2)ankara üniversitesi-güzel sanatlar fakültesi
3)gazi üniversitesi (ankara hacı bayram veli üniversitesi)
4)pamukkale üniversitesi üniversitelerinde eşit ağırlık puanıyla yerleşebilirsiniz.
yukarıda ki birçok dersler okuldan okula göre değişiklik gösterebilir. biz kimya,matematik,fotoğrafçılık derslerini görmüştük. çizim dersleri olarak resim,grafik,seramik,heykel,teknik çizim ve belgeleme derslerini, bölüm derslerinde teorik ve uygulamalı dersler olarak da metal koruma ve onarımı,ahşap malzeme bilgisi,arşiv malzeme bilgisi,seramik malzeme bilgisi ,taş malzeme bilgisi,duvar malzeme bilgisi, giysi koruma, halı ve kilim dokuma, ilk çağda kültür varlıkları, antik çağ resim sanatı,antik çağda anadolu,kültürel değerler, müzede önleyici koruma, mitoloji,yağlı boya-tablo,rötüş teknikleri, estetik,müzecilik gibi derslerin eğitimini alabilirsiniz.
devamını gör...